RO EN
السلة فارغة

MIPE: Toate programele Politicii de Coeziune 2021-2027 au fost aprobate de CE

Romania a primit in 2022 aprobarea Acordului de Parteneriat si a tuturor celor 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027, evitand riscul pierderii a 5,2 miliarde euro, potrivit Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE). Cele 16 programe aduc Romaniei 46 miliarde euro pentru investitii strategice in spitale mai sigure, retele strategice de transport, modernizarea infrastructurii de apa si canalizare si sprijin pentru mediul de afaceri. Din cele 16 programe, 8 sunt regionale, realizandu-se descentralizarea in domeniul finantarilor europene din domeniul dezvoltarii regionale si locale si, implicit, adaptarii utilizarii fondurilor europene la nevoile regiunilor si oraselor din aceste regiuni.
Comisia Europeana anunta oficial, la data de 25 iulie 2022, aprobarea Acordului de Parteneriat cu Romania, document strategic national prin care sunt stabilite obiectivele tematice de dezvoltare si alocarea indicativa a fondurilor europene pentru Politica de Coeziune 2021-2027. Pentru noul cadru financiar multianual, tara noastra a pregatit 16 programe, 8 nationale si 8 regionale, care au fost rand pe rand aprobate de Comisia Europeana. Astfel, dupa aprobarea oficiala a Programului Transport, la 20 decembrie, toate programele pentru 2021-2027 au primit aviz pozitiv din partea Comisiei Europene.
Toate investitiile cuprinse in Politica de Coeziune sunt stabilite pe baza analizei decalajelor si a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor si nevoilor, inclusiv la nivel microregional, si cuprind domenii precum ocuparea fortei de munca, infrastructura, educatie, locuinte, sanatate, servicii sociale si pentru ingrijire de lunga durata.
"Aprobarea tuturor programelor aferente Politicii de Coeziune 2021-2027 inseamna dezvoltarea tarii in lumina obiectivelor europene de politica si in contextul provocarilor curente cu care ne confruntam pe scena economica, geopolitica si sociala. Este o reusita si din perspectiva faptului ca, daca nu reuseam aprobarea tuturor programelor anul acesta, am fi pierdut 5,2 miliarde euro. Procesul a fost unul complicat si de durata. Imi aduc aminte ca in primul mandat am pus in consultare primele forme ale programelor operationale, am lansat dezbaterile publice referitoare la continutul acestora si am inceput negocierile cu Comisia Europeana. Iata ca dupa 3 ani de atunci, acum putem marca un moment inseamna ce inseamna validarea celor 46 miliarde euro care ne vor aduce investitii masive in spitale mai sigure, retele strategice de transport, modernizarea infrastructurii de apa si canalizare si sprijin pentru mediul de afaceri. Putem da oficial startul descentralizarii dezvoltarii regionale asteptata de primari, autoritati locale si judetene, dar si de milioane de oameni care vor ca viata lor sa fie mai buna", a declarat ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene, Marcel Bolos.
Ministrul a subliniat ca un element de cotitura este obtinerea autonomiei financiare a marilor servicii publice, incepand cu Programul Operational pilot pentru Sanatate, elaborat ca un program multifond.
"De asemenea, ne vom concentra pe directionarea fondurilor europene pentru sprijinul celor aflati in saracie, prin masuri de incluziune si care sa asigure demnitatea sociala a fiecaruia. Am ajuns aici in urma unui proces intens de consultare interinstitutionala, negocieri cu Comisia Europeana, precum si pe baza unui input valoros din partea partenerilor socio-economici. Subliniez angajamentul Guvernului Romaniei de a urmari atent implementarea complementara si sinergica a acestor fonduri, astfel incat sa contribuie substantial la atingerea tintelor si obiectivelor asumate atat la nivel european, cat si prin strategiile nationale sectoriale", a transmis Marcel Bolos.
 
 
Investitii prioritare in sanatate, dezvoltare durabila si transport
Programul Sanatate este un program multifond ce dispune de o alocare totala de valoare de 5,8 miliarde de euro ce cuprinde finantare FSE+ si FEDR, precum si o componenta de imprumut de doua miliarde euro, realizat prin intermediul Bancii Europene de Investitii (BEI). Obiectivul general al acestuia este de a construi sistemul medical din Romania, astfel incat romanii sa beneficieze de conditii, servicii si personal de nivelul tarilor europene cu sisteme publice de sanatate performante.
 
Programul Dezvoltare Durabila beneficiaza de o alocare totala de 5,2 miliarde euro si va crea premisele pentru realizarea coeziunii sociale, economice si teritoriale prin sprijinirea unei economii cu emisii scazute de gaze cu efect de sera, astfel incat sa se atinga neutralitatea climatica pana in 2050 si sa se asigure utilizarea eficienta a resurselor naturale.
 
Cu o alocare de 2,5 miliarde euro, Programul Tranzitie Justa va finanta masuri pentru atenuarea impactului inchiderii sau transformarii unor activitati economice dominante in economia locala a 6 judete din Romania - Gorj, Hunedoara, Dolj, Galati, Prahova si Mures si va facilita tranzitia acestora la neutralitatea climatica.
 
Programul Transport vine cu o alocare de 9,6 miliarde euro, din care 4,6 miliarde euro finantare din partea Uniunii Europene, pentru recuperarea decalajului de dezvoltare a infrastructurii de transport a Romaniei, asigurand, in acelasi timp, atingerea obiectivelor europene de reducere a emisiilor de carbon si transferul spre o mobilitate durabila si sigura.
Indicatorii ce vor fi realizati prin Programul Transport includ peste 305 km drumuri noi sau reabilitate, 2.370 km de drumuri dotate cu elemente de siguranta rutiera, 150 km linii de tramvai si metrou reconstruite sau modernizate si 64 km de cai ferate reconstruite sau modernizate. Printre proiectele strategice pe care Programul Transport le aduce se numara autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov, Autostrada Transilvania, autostrada Pascani-Suceava-Siret, magistralele de metrou M2 si M5, coridoarele de cale ferata Craiova - Dr. Tr. Severin-Caransebes si Craiova-Bucuresti.
 
Programul Incluziune si Demnitate Sociala vine cu o alocare de 4,1 miliarde euro pentru a sprijini incluziunea sociala a persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile, mai ales ale celor cu risc ridicat, prin reducerea decalajului rural-urban in ceea ce priveste saracia si excluziunea sociala si cresterea accesului la servicii de calitate pentru populatia vulnerabila. Prin program, 300.000 prescolari si elevi vor beneficia de vouchere pentru rechizite si imbracaminte, iar alte 415.378 persoane vulnerabile vor avea acces imbunatatit la servicii de sanatate, sociale si educationale.
 
Programul Educatie si Ocupare vine cu o alocare de 4,3 miliarde euro pentru optimizarea sistemelor de educatie si formare pentru a raspunde cerintelor pietei muncii, concomitent cu promovarea accesului egal la educatie si stimularea invatarii pe tot parcursul vietii. De asemenea, se urmareste consolidarea functionarii eficiente a pietei muncii si facilitarea accesului si a participarii incluzive si egale la ocupare de calitate si durabila pentru resursa de forta de munca.
Prin program, peste 250.000 de adulti si alti 279.000 de tineri vor fi implicati in programe de formare pentru a accede pe piata muncii. De asemenea, vor fi implementate masuri care sa asigure sprijin pentru unitatile de invatamant unde riscul de abandon scolar este ridicat si zeci de mii de elevi vor avea parte de ajutor pentru continuarea studiilor.
 
Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare vine cu o alocare de 2,2 miliarde euro pentru cresterea locurilor de munca pentru cercetare, crearea unui mediu atractiv pentru tinerii cercetatori, cresterea abilitatilor acestora pentru transferul de cunostinte dobandite catre piata si, totodata, transferul tehnologic. Mediul de afaceri va fi sprijinit pentru introducerea inovarii si pentru formarea personalului. Interventiile vor stimula organizatiile de cercetare si intreprinderile pentru o mai buna pozitionare pe lantul valoric al inovarii, fiind create astfel premisele unui ecosistem in care este facilitata corelarea in termeni reali intre nevoie si oferta, cu utilizarea infrastructurilor existente.
Acest program va aduce finantare pentru dezvoltarea de solutii tehnologice avansate pentru digitalizarea marilor servicii publice, cu impact direct asupra a aproximativ 3 milioane de romani.
 
Primul dintre programele aprobate de catre Executivul european a fost Programul Asistenta Tehnica. Cu o alocare de 959 milioane de euro, acesta a sprijini functionarea sistemului de coordonare, gestionare si control al fondurilor 2021-2027. Finantarile acordate prin acest program vor sprijini atat masuri orizontale pentru sistemul de coordonare, gestionare si control al fondurilor si pentru beneficiari/ potentiali beneficiari, cat si masuri specifice destinate implementarii programelor operationale gestionate la nivelul MIPE fara sume dedicate asistentei tehnice. Concret, prin POAT 2021-2027 vor fi sprijinite: Programul Operational Dezvoltare Durabila (PODD), Programul Operational Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare (POCIDIF), Programul Operational Sanatate (POS), inclusiv POAT.
 
Opt programe regionale in 2021-2027, pentru facilitarea implementarii proiectelor nationale
Separat de cele 8 programe nationale, Politica de Coeziune 2021-2027 cuprinde 8 programe regionale, toate fiind aprobate anul acesta de catre CE.
Cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 au fost elaborate in asa fel incat sa fie permis transferul de competente administrative si financiare din domeniul fondurilor europene de la nivelul administratiei publice centrale la nivel regional si la nivelul administratiei publice din unitatile administrativ-teritoriale, impreuna cu resursele financiare necesare exercitarii acestora.
La finele lunii iunie 2022, Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta care completeaza cadrul legal necesar exercitarii de catre Agentiile pentru Dezvoltare Regionala (ADR) a atributiilor care deriva din indeplinirea calitatii de autoritate de management (AM) in domeniul dezvoltarii regionale precum si in domeniul prevenirii, constatarii si sanctionarii neregulilor. Actul normativ are in vedere ca ADR-urile sa fie de deplin functionale in cel mai scurt timp, pentru a evita eventuale intarzieri in demararea implementarii programelor regionale si, totodata, riscul de dezangajare a fondurilor externe nerambursabile cu aceasta destinatie.
Prin solutiile legislative prevazute, ordonanta permite ca deciziile luate de catre ADR-uri in procesul de gestionare si control al programelor regionale sa aiba forta juridica obligatorie pentru solicitanti, beneficiari sau alte entitati cu care intra in raporturi juridice in exercitarea functiilor. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter