RO EN
السلة فارغة

BT: Evolutia economiei se va tempera in 2023, pe baza socurilor din sfera ofertei

Dinamica anuala a economiei Romaniei s-ar putea tempera de la 5,1% in 2021 (date Eurostat) la 4,6% in 2022, respectiv 2,4% in 2023, evolutie determinata de resimtirea impactului suprapunerii socurilor din sfera ofertei si de evenimentele din Ucraina si consecintele acestora. Economistii de la Banca Transilvania au actualizat prognozele pe termen scurt si mediu pentru dinamica economiei nationale prin luarea in considerare a celor mai recente evolutii ale indicatorilor din sfera economiei reale si din economia financiara (planurile mondial, european, regional si intern), inclusiv a estimarilor provizorii privind evolutia PIB-ului si componentelor din trimestrul III si intervalul ianuarie - septembrie 2022.
Astfel, consumul privat (principala componenta a PIB-ului) ar putea decelera de la 7,1% an/an in 2021 la 5,6% an/an in 2022, respectiv 3,3% an/an in 2023, dat fiind ca nivelul ridicat al presiunilor inflationiste are impact nefavorabil pentru venitul real disponibil al populatiei. Pe de alta parte, in acest scenariu investitiile productive (motorul economiei din perspectiva cererii agregate) ar putea accelera de la 2,9% an/an in 2021 la 5,3% an/an in 2022 si creste cu o rata anuala de 5,2% in 2023, pe fondul nivelul redus al costurilor reale de finantare si implementarii programelor europene. De altfel, ritmul anual al consumului public ar putea accelera de la 0,4% in 2021 la 2,7% in 2022, respectiv 3,3% in 2023. La nivelul cererii externe nete, specialistii se asteapta la decelerarea ritmului anual al exporturilor de la 12,5% in 2021 la 9,7% in 2022, respectiv 9,2% in 2023. Pentru importurile totale (bunuri si servicii) previziunile actualizate indica crestere cu dinamici anuale in decelerare de la 14,6% in 2021 la 11,4% in 2022, respectiv 10,4% in 2023.
"Pentru anul 2024 ne asteptam la o crestere a economiei nationale cu un ritm in accelerare la 3,7%. Acest scenariu are la baza perspectivele de continuare a tendintei de majorare pentru investitiile productive, cu o rata anuala in ameliorare la 7,6%, cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB", se arata in analiza semnata de dr. Andrei Radulescu, 
Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania.
Premisele pozitive pentru investitiile productive sunt sustinute de implementarea programelor Uniunii Europene, dar si de perspectivele de convergenta a inflatiei spre nivelul tinta. In scenariul revizuit consumul privat (principala componenta a PIB) ar putea accelera la 4,5% an/an in 2024, evolutie sustinuta si de ameliorarea climatului din sfera pietei fortei de munca - rata medie anuala a somajului ar putea sa scada la 5,1% in 2024.
"Pentru consumul guvernamental previzionam consolidarea dinamicii anuale la 3,3% in 2024. Conform previziunilor actualizate exporturile si importurile totale (bunuri si servici) ar putea accelera la 9,5% an/an, respectiv 10,7% an/an in 2024. In ceea ce priveste factorii de risc pentru dinamica economiei nationale din trimestrele urmatoare mentionam evolutiile macro-financiare mondiale si europene, climatul geo-politic regional si mix-ul intern de politici economice (inclusiv dinamica reformelor structurale)", se mai precizeaza in analiza.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter