RO EN
السلة فارغة

MF estimeaza o crestere de 4% a PIB, nivel la care a fost construit bugetul

"Eu imi mentin prognoza ca PIB-ul nominal al acestui an va fi cel putin la nivelul la care am construit bugetul si cred ca putem sa ajungem la 4% anul acesta, daca o sa ne tinem de calendar", a declarat recent ministrul Finantelor, Adrian Caciu.
Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o crestere economica de 4,6%.
"Cresterea economica este cresterea reala din care se reduce deflatorul sau mai simplu spus inflatia interna. Eu imi mentin prognoza ca PIB-ul nominal al acestui an va fi cel putin la nivelul la care am construit bugetul, iar cresterea reala se calculeaza in functie de cata inflatie ai in aceasta crestere nominala. La acest moment, nu vreau sa mai spun cifre sa nu mai fiu oarecum contrazis de institutii, cred ca putem sa ajungem la 4% anul acesta daca o sa ne tinem de calendar. Trebuie sa intelegem ca nu faci rabat la finantarea economiei doar pentru ca ai anumiti indicatori pe care trebuie sa te uiti din perspectiva contabila. In pandemie am observat acest lucru si cred ca acum unele din elementele pe care le decontam din perspectiva modului in care trebuie sa stimulam economia sunt si nota de plata a intarzierii unor masuri atunci", a afirmat ministrul Finantelor.
Potrivit lui Adrian Caciu, daca in acest an economia va fi lasata sa nu creasca vor aparea probleme precum scaderea puterii de cumparare sau chiar falimente.
Pe de alta parte, acesta a aratat ca pe prognozele actuale datoria publica va fi sub 50% din PIB.
"Daca lasam economia sa nu creasca in acest an, atunci o sa avem o problema in cascada. Datoria publica raportata la un PIB mai mic, elemente pe societate de scadere putere de cumparare, falimente, si atunci, nu suntem in situatia aceea pentru ca venim cu stimuli foarte importanti in economie. Suntem undeva la 4,7%, in momentul in care inchidem pachetul Sprijin pe Romania cu ceea ce s-a venit, 4,7% din PIB sunt dati oarecum in prima parte a anului catre economie si catre societate. Nu imi fac o grija la acest moment, trebuie sa vedem cum se inchide semestrul unu, si sa nu mai existe socuri externe care sa ne puna sa ne readaptam, dar daca va fi cazul ne vom readapta, sa avem o datorie publica alta decat cea pe care am asumat-o in Legea plafoanelor: 49,8% din PIB", a mai spus seful de la Finante.
Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit semnificativ estimarile privind cresterea economiei romanesti in acest an, de la 4,8% cat estima in toamna pana la 2,2%, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala.
Conform noilor prognoze ale FMI, economia romaneasca va incetini de la un avans de 5,9% in 2021, pana la 2,2% in 2022, pentru ca anul viitor sa accelereze pana la 3,4%.
Pentru Romania, noile cifre revizuite ale FMI sunt usor mai optimiste decat prognoza Bancii Mondiale, care la inceputul lunii aprilie estima ca economia va inregistra un avans modest, de 1,9%, in acest an, iar riscurile rezultate de pe urma crizei din Ucraina sunt ridicate.
De asemenea, Comisia Europeana estima in previziunile publicate pe 10 februarie 2022 ca economia Romaniei va incetini pana la 4,2% in acest an, pentru ca in 2023 sa accelereze usor la 4,5%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter