RO EN
السلة فارغة

MFP aproba primele finantari din 2018 prin schema de ajutor de stat 807/2014

Primele noua acorduri de finantare acordate in baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor majore (prin intermediul HG nr. 807/2014) au fost semnate la data de 12 noiembrie a.c., de catre ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. Ceremonia de semnare s-a desfasurat la Palatul Victoria, in prezenta prim-ministrului Guvernului Romaniei, Viorica Dancila, dupa cum informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
„Sunt foarte bucuros ca am semnat astazi primele noua proiecte de investitii care vor aduce plusvaloare economiei romanesti. Beneficiile pe care acestea le vor aduce trebuie privite din doua perspective - cea a dezvoltarii regiunii in care se va realiza investitia si cea a crearii a aproape 2.000 de noi locuri de munca", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.
In prima etapa, dupa cum se arata in comunicat, au fost selectate 9 proiecte cu o valoare totala de 1,3 miliarde lei, pentru finantarea carora a fost aprobat ajutor de stat in valoare de 491,2 milioane de lei, dintr-un buget alocat de 614 milioane de lei.
Proiectele aprobate vor crea 1.947 noi locuri de munca si vor contribui cu 515,1 milioane lei la dezvoltarea regionala, prin taxele si impozitele suplimentare platite ca urmare a implementarii acestora.
Aceste proiecte investesc in industria auto, industria materialelor de constructii, industria aeronautica, sanatate si asistenta sociala.
Prezenta la ceremonie, Viorica Dancila a subliniat: „Am asteptat cu mult interes acest moment al semnarii primelor acorduri de finantare acordate in acest an, in cadrul schemei de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie. Spun acest lucru din mai multe considerente. In primul rand, pentru ca aceste proiecte de investitii, care vor fi dezvoltate cu sprijin guvernamental, vor aduce plusvaloarea economiei romanesti, prin efectul de multiplicare. Este vorba despre investitii in domenii cu impact major in economie, cu impact economic, dar si impact social si ma refer la industria auto, industria materialelor de constructii, industria aeronautica, sanatatea si asistenta sociala. Proiectele pentru care se semneaza acordurile de finantare in aceasta prima etapa au o valoare totala de 1,3 miliarde lei. Sprijinul guvernamental este unul consistent - aproape 500 de milioane de lei. In al doilea rand, as vrea sa subliniez, de asemenea, beneficiile sociale. Prin dezvoltarea acestor investitii vor fi create aproximativ 2.000 de locuri de munca in domenii in care Romania are forta de munca inalt calificata. In egala masura va marturisesc ca sunt bucuroasa ca am reusit, in mandatul meu de prim-ministru, sa deschidem acest program guvernamental si catre companiile cu capital romanesc. Si sa facem, astfel, posibil accesul firmelor autohtone la aceasta schema de ajutor de stat intr-o mai mare pondere. Dupa cum stiti, in cursul acestui an, am modificat conditiile de eligibilitate, reducand pragul investitiilor eligibile sa primeasca finantare prin acest program, initial de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro, iar in sedinta de Guvern de vineri (n.r. - 16 noiembrie 2018), pragul va fi coborat din nou, de la 3 milioane de euro la 1 milion de euro. Faptul ca sapte din cele noua companii care vor primi finantare au capital romanesc confirma faptul ca am luat decizia corecta. Acestea sunt masuri care, impreuna cu alte decizii si politici guvernamentale, sunt menite sa stimuleze investitiile si sa contribuie la dezvoltarea Romaniei. Cu prilejul semnarii acordurilor de finantare, doresc sa ii felicit pe investitorii care vor beneficia de finantarea celor noua proiecte. Atat pe cei prezenti aici, dar si pe toti oamenii de afaceri romani si straini vreau sa ii asigur ca au la Palatul Victoria un partener”.
***
Ministerul Finantelor Publice administreaza schema de ajutor de stat, instituita prin HG nr. 807/2014, care are ca obiectiv dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor cu impact semnificativ in economie, prin finantarea activelor corporale si necorporale aferente proiectelor de investitii. Sesiunea de inregistrare a cererilor de acord pentru finantare a fost deschisa la 10 septembrie 2018 si are un buget alocat de 614 milioane de lei. Totodata, pentru a asigura cresterea accesibilitatii companiilor la finantarea investitiilor cu ajutor de stat, Guvernul a aprobat recent o serie de modificari care constau in:
- instituirea regulii potrivit careia vor fi analizate toate cererile de acord pentru finantare depuse. Pentru toate proiectele de investitii care vor fi eligibile, vor fi asigurate sumele necesare din bugetul alocat in prezent, plus sumele suplimentare la rectificarea bugetara, respectiv prin legea anuala a bugetului.
- diminuarea plafonului minim al proiectelor de investitii pentru a fi eligibile, de la trei milioane de euro la un milion de euro.
Pana in prezent, au fost depuse 46 de cereri de acord pentru finantare, pentru proiecte de investitii a caror valoare depaseste 4,5 miliarde lei, pentru care se solicita ajutor de stat de peste 1,6 miliarde lei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter