RO EN
السلة فارغة

MFE: Fonduri de 654 milioane de euro pentru mediu, in perioada 2014-2020

Ministerul Fondurilor Europene (MFE), in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, a lansat Ghidurile solicitantilor pentru sectoarele de deseuri, biodiversitate, managementul riscului si calitatea aerului, cu un buget total de 654 milioane de euro, reprezentand 5,5% din alocarea totala de aproape 12 miliarde euro aferenta POIM.
Ghidul pentru sectorul gestionarii deseurilor vizeaza reducerea numarului depozitelor neconforme si cresterea gradului de pregatire pentru reciclare a deseurilor in Romania (obiectivul specific 3.1), avand un buget de circa 352 milioane de euro. Solicitantii eligibili sunt reprezentati de Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara constituite la nivelul judetelor (prin Consiliile Judetene), precum si Primaria Municipiului Bucuresti (PMB). Se vor finanta proiecte de dezvoltare a sistemelor de management integrat al deseurilor la nivel judetean (aprobate si demarate in perioada 2007-2013 prin POS Mediu, dar nefinalizate pana la finalul anului 2015), cu o valoare totala de circa 282 milioane de euro, pentru proiectele specifice din Bucuresti fiind prevazuta suma de 70 milioane de euro. Proiectele pentru acest sector se vor putea depune in perioada 25 aprilie 2016 - 31 decembrie 2018.
Ghidul pentru sectorul biodiversitate vizeaza cresterea gradului de protectie si conservare a biodiversitatii prin masuri de management adecvate si refacerea ecosistemelor degradate (obiectivul specific 4.1) si promoveaza masuri de conservare a biodiversitatii in conformitate cu documentele de politica europeana si nationala in domeniu. Bugetul apelului este de peste 240 milioane de euro, solicitantii eligibili fiind Custozi sau Administratori ai ariilor naturale protejate, respectiv institute de cercetare, universitati, ONG-uri, autoritati ale administratiei publice centrale si locale, precum si alte structuri in coordonarea sau subordonarea autoritatilor centrale sau locale. Din alocarea totala, aproximativ 27% (respectiv 66 milioane de euro) reprezinta fonduri disponibile pentru Investitii Teritorial Integrate (ITI) Delta Dunarii. Proiectele pentru acest sector se vor putea depune in perioada 20 iunie 2016 - 30 iunie 2018.
Ghidul pentru sectorul de Management al riscului vizeaza cresterea nivelului de pregatire pentru o reactie rapida si eficienta la dezastre a echipajelor de interventie (obiectivul specific 5.2), avand alocat un buget de 47 milioane de euro. Proiectele pentru acest sector se vor putea depune in perioada 25 aprilie 2016 - 1 februarie 2017. 
Ghidul pentru sectorul referitor la calitatea aerului vizeaza cresterea nivelului de evaluare si monitorizare a calitatii aerului la nivel national (obiectivul specific 4.2), bugetul apelului fiind de aproximativ 15 milioane de euro, iar solicitantul eligibil fiind Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP). Investitiile in acest domeniu urmaresc imbunatatirea sistemului national de evaluare si monitorizare a calitatii aerului, cresterea capacitatii de prognoza pe termen scurt si mediu si crearea premiselor pentru comunicare si protejarea populatiei. Tipul apelului este pe baza de lista de proiecte prioritare sau preidentificate. Proiectele pentru acest sector se vor putea depune in perioada 25 aprilie 2016 - 31 decembrie 2018.
***
POIM 2014-2020 este cel mai complex program operational pe aceasta perioada de programare, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde euro pentru sectoarele de transport, mediu si energie. Proiectele fazate care se vor finanta au o valoare eligibile cumulata de aproximativ 4 miliarde euro. La sfarsitul lunii martie a.c., MFE a lansat Ghidul solicitantului aferent sectorului de apa si apa uzata, prin care sunt finantate investitii pentru cresterea gradului de acoperire a retelelor de apa potabila si a celor de canalizare, precum si pentru a indeplini angajamentele privind epurarea apelor uzate, cu o valoare a apelurilor de proiecte de aproximativ 2,8 miliarde euro.
Pentru a consulta ghidurile si documentele anexe, click aici!
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter