RO EN
السلة فارغة

ME va lansa apelul de proiecte pentru investitii in energia regenerabila, prin PNRR

Ministerul Energiei va lansa saptamana viitoare call-ul de proiecte pentru companiile care vor sa acceseze bani din PNRR pentru a-si instala capacitati de producere a energiei regenerabile, a anuntat, vineri, ministrul de resort, Virgil Popescu, in briefing-ul de la finalul sedintei de Guvern.
"Saptamana viitoare, 28, 29 sau 30 (martie - n.r.), in functie de finalizarea negocierilor cu MIPE, lansam call-ul de proiecte pentru PNRR pentru energie regenerabila, 460 de milioane de euro, in jur de 950 de MW de energie regenerabila. Vor fi punctate prioritar companiile care au un autoconsum de minimum 50%. Deci practic industria, economia, agricultura, industria alimentara vor beneficia de acesti bani si vor putea demonstra ca isi pot folosi eficient acoperisurile sau terenurile pentru insta parcuri eoliene sau fotovoltaice si vor consuma minimum 50%. Practic scadem costurile cu energia pentru economie", a spus Popescu.
Totodata, el a precizat ca Guvernul a aprobat exceptarea Romgaz si Nuclearelectrica de la plata unor dividende catre actionari in valoare de 90% din profit si reducerea acestei cote la 50%.
"Aceste companii sunt angrenate in proiecte mari de investitii. (Prin aceste masuri - n.r.) dam un semnal ca statul roman lasa mai multi bani in companii pentru investitii", a spus Popescu.
Marti, la Romgaz, a fost aprobata in unanimitate in Consiliul de Administratie modificarea contractului de achizitie a partii Exxon din perimetrul Neptun Deep, deci va urma finalizarea tranzactiei si decizia de investitie, impreuna cu partenerii de la OMV Petrom, si este nevoie de finantare pentru aceasta investitie.
De asemenea, a fost aprobata infiintarea sucursalei de la Caragele, perimetru cu o rezerva foarte mare. Romgaz are nevoie de surse de finantare si acesta este un semnal ca statul roman lasa bani sa poata sa-si continue investitiile.
La randul sau, Nuclearelectrica are proiecte importante, precum retehnologizarea reactorului 1, construirea reactoarelor 3 si 4 si construirea unui reactor modular.
Sumele exacte vor fi cunoscute dupa ce companiile vor anunta rezultatele financiare pentru anul trecut la Bursa de Valori Bucuresti. Alte companii de stat nu vor fi exceptate de la plata a 90% din profit catre actionari, a completat Popescu.
Un alt proiect aprobat de Guvern a fost prelungirea schemei de bonusuri pentru cogenerarea de inalta eficienta pentru CET-uri. "Am obtinut aprobarea Comisiei Europene si prelungim aceasta schema pana in 2033, iar companiile pot accesa bani pentru investitii", a spus ministrul.
"Am finalizat inventarierea imobilelor CNU, care nu erau intabulate, iar Nuclearelectrica nu putea prelua uzina de la Feldioara. Acum putem finaliza inchiderea circuitului nuclear", a adaugat Popescu.
Intrebat daca va fi redusa acciza la carburanti pentru transportatori, el a raspuns: "Este o masura fiscala. Eu sunt de acord cu masurile care pot ajuta economia, transportatorii, dar aceasta este o masura fiscala care tine efectiv de buget si de Ministerul Finantelor".
Ministrul s-a referit si la faptul ca, in curand, compania Black Sea Oil and Gas va scoate din Marea Neagra 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi, echivalentul unui miliard de metri cubi pe an, ceea ce va duce la scaderea importurilor de gaze, care in acest moment sunt de 3 miliarde de metri cubi pe an.
"Nu vom mai fi dependenti de toanele celor de la Gazprom, care atunci cand doresc ridica preturile. Cand a aparut anuntul cu plata in ruble pretul a crescut, e foarte sensibil, la fel si cand au aparut problemele cu incarcarea titeiului in conducte dintr-un port din Rusia. Cand nu mai depindem de importuri, preturile vor fi stabile. Evident ca ne dorim ca lucrurile sa revina la normal, preturile sunt foarte sus fata de normalitate, totul este o conjunctura de piata. Nu cred ca aceasta crestere are legatura cu realitatea, ci a fost premeditata. Rusia a crescut preturile ca sa creeze o problema in UE inainte de invazia din Ucraina", a aratat ministrul.
El a precizat ca Romania nu este afectata de intentia rusilor de a accepta plata gazelor doar in Ruble, intrucat nu statul roman este cel care cumpara gaze de la Gazprom, ci companiile din piata, iar achizitiile nu sunt facute direct de la compania ruseasca, ci prin intermediari.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter