RO EN
السلة فارغة

MDLPA revizuieste Codul de proiectare seismica si aloca fonduri pentru consolidari

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Cseke Attila, a participat la dezbaterea cu tema ”De ce uitam? Ce am facut cu cladirile degradate?”, organizata de Biblioteca Academiei Romane.
”In ultimii 30 de ani au fost consolidate doar 26 de cladiri cu risc seismic din toata tara, din fonduri publice, dintre care 19 in Municipiul Bucuresti. Acest fapt dovedeste ca este nevoie de o schimbare majora in abordarea acestei probleme. Vom relansa programul pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic, cu un buget considerabil mai mare, multianual, in vederea predictibilitatii si a progresului in acest domeniu”, a declarat ministrul la evenimentul organizat cu ocazia comemorarii a 44 de ani de la cutremurul produs in Romania, pe 4 martie 1977.
Acesta a aratat ca ministerul de resort elaboreaza un proiect de act normativ si va aloca 1 miliard de lei, in transe, pe o perioada de patru ani, in vederea consolidarii cladirilor cu risc seismic 1 si 2.
”Siguranta cetateanului in caz de cutremur este un interes public. Atat siguranta celui care se afla in cladire in momentul producerii unui cutremur, cat si a celor care se afla in fata cladirii, in spatiul public”, a subliniat Cseke Attila, adaugand ca programul pentru consolidare va viza cladirile de cel putin trei etaje si zece apartamente, aflate in proprietate privata, sau detinute de persoane juridice, dar si cele care gazduiesc institutii publice, daca sunt in proprietatea sau administrarea acestora.
Referitor la demersurile MDLPA in domeniul reducerii riscului seismic, ministrul Cseke Attila a mentionat si revizuirea ”Codului de proiectare seismica”, precum si constituirea unui grup tehnic de lucru pentru revizuirea ”Metodologiei privind investigarea de urgenta a sigurantei post seism a cladirilor si stabilirea solutiilor cadru de interventie”.
Totodata, MDLPA a propus Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene o alocare de circa 6 miliarde de euro, prin Planul National de Redresare si Rezilienta, pentru asigurarea rezilientei fondului construit prin abordarea integrata a consolidarii seismice, eficientei energetice, reducerii riscului la incendiu, ameliorarea calitatii aerului interior si tranzitia spre cladiri inteligente.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter