RO EN
السلة فارغة

MDLPA: Guvernul aproba Strategia de reducere a riscului seismic (SNRRS)

La propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, Strategia nationala de reducere a riscului seismic (SNRRS).
Adoptarea SNRRS constituie un pas important in ceea ce priveste consolidarea cadrului strategic privind gestionarea eficienta a riscului seismic. SNRRS promoveaza cresterea rezilientei la cutremure a comunitatilor si a fondului construit din Romania pana in 2050 si trateaza, dintr-o perspectiva sectoriala, problematica riscului seismic la nivelul cladirilor civile publice si private, inclusiv a celor pentru serviciile publice esentiale si a celor cu valoare de patrimoniu cultural.
Principalele obiective ale SNRRS sunt reprezentate de:
- transformarea, pana in 2050, a fondului construit al Romaniei intr-un fond construit rezilient la seisme;
- reducerea riscului seismic la nivel national prin salvarea de vieti, reducerea vatamarilor si protejarea fondului construit, prin investitii prioritizate si eficiente;
- promovarea bunastarii prin crearea de beneficii conexe prin imbunatatirea conditiilor de eficienta energetica si sanitare, printre alte aspecte functionale;
- cresterea rezilientei prin integrarea considerentelor de risc seismic/multirisc in planificarea teritoriala si sectoriala si asigurarea unor procese reziliente de recuperare si reconstructie post-seism;
- mobilizarea participarii si actiunii incluzive prin cresterea nivelului de constientizare publica cu privire la managementul riscului seismic si cresterea nivelului de asumare in implementarea masurilor de reducere a riscului;
- consolidarea capacitatii institutionale in domeniul managementului riscului seismic si al calitatii si numarului de resurse umane implicate in activitatile legate de gestionarea riscului.
Strategia propune o foaie de parcurs detaliata a actiunilor pe termen scurt, mediu si lung, pentru asigurarea unui cadru adecvat de implementare, prin mobilizarea si planificarea strategica a investitiilor, prin dezvoltarea unor mecanisme de monitorizare si evaluare, instrumente de comunicare pentru cresterea nivelului de constientizare a cetatenilor si autoritatilor si consolidarea cadrului de guvernanta.
Ministrul dezvoltarii, Cseke Attila, a reamintit ca, prin Componenta C5 - Valul Renovarii din PNRR, sunt alocate 2,82 miliarde de euro, suma care permite eficientizarea energetica a 1.733 blocuri si 2.600 cladiri publice. Din aceasta suma, 130 milioane de euro sunt alocate pentru consolidarea seismica a aproximativ 130 de blocuri, iar 230 milioane de euro sunt pentru blocurile din comunitatile expuse riscului de saracie si excluziune sociala. De asemenea, 152 milioane de euro sunt destinate consolidarii seismice a 325 de cladiri publice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter