RO EN
السلة فارغة

Marcel Bolos: Romania nu are probleme legate de incapacitatea de plata

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a subliniat marti ca Romania nu are probleme de incapacitate de plata si a spus ca prin afirmatiile sale a dorit sa atraga atentia asupra dificultatilor financiare cu care se poate confrunta tara noastra, in cazul in care nu sunt implementate masuri de combatere a evaziunii fiscale si reducere a cheltuielilor publice.
"Nu are Romania problema de incapacitate de plata. Contextul (afirmatiei, n.r.) a fost ca, fara masurile de combatere a evaziunii fiscale, fara cele care privesc reducerea de cheltuieli publice, fara cele care privesc masurile fiscal bugetare, putem avea dificultati financiare. Insa nici nu putem neglija ca avem trei mari lucruri cu impact bugetar mare: reducerea de deficit bugetar - 21 de miliarde de lei, reforma pensiilor generale - 15 miliarde de lei si legea salarizarii unice - 10 miliarde de lei. Daca se adopta masurile fiscal - bugetare... cu scopul acesta le implementam, ca alaturi de reducerea de cheltuiala publica, alaturi de masurile de combatere a evaziunii fiscale, sa putem face fata la cele trei mari obiective cu impact bugetar mare. Si Comisia Europeana este ingrijorata de cele trei mari obiective pe care le avem de implementat si de aceea solicita ca acest pachet de masuri sa fie cat mai curand aprobat", a aratat ministrul, intr-o declaratie acordata presei.
Bolos a mai precizat ca, in cazul in care va fi mentinut ritmul actual, la finele anului deficitul bugetar va fi mai mic de 4,4% din PIB. Pe de alta parte, el a subliniat ca in ultimele luni ale anului cresc mult platile pentru investitii.
"Daca mentinem acest ritm, pe care de trei luni il avem, de 0,12% din PIB, suntem sub 4,4%, dar sa nu uitam ca ultimele luni din an, respectiv noiembrie si decembrie, sunt luni cu plati foarte multe pentru investitii. Mai ales ca avem de dus la bun sfarsit investitiile care se finanteaza din Politica de Coeziune, pentru perioada de programare bugetara 2014-2020", a spus Bolos.
Ministrul a mai precizat ca autoritatile transmit in aceasta perioada toate informatiile solicitate de catre Comisia Europeana, inclusiv cheltuielile generate in contextul razboiului cu Ucraina si al compensarilor acordate pentru energie.
"Noi ne straduim sa raspundem tuturor informatiilor solicitate de Comisie, mai ales sa punem la dispozitie toate cheltuielile pe care le avem facute in razboiul cu Ucraina, ce am avut pentru cheltuieli cu refugiatii, ce a insemnat alocarea de buget pentru Ministerul Apararii Nationale, compensarea la energie, despagubirile acordate in agricultura, investitiile facute de Ministerul Transporturilor. Toate acestea sunt cheltuieli care se analizeaza de catre Comisie si urmeaza sa fie inaintata o propunere catre Consiliu, pentru a se lua o decizie de revizuire a parcursului traiectoriei bugetare", a spus Bolos.
El a mai precizat ca este analizata la nivelul coalitiei si o taxa de 1% din cifra pe afaceri pentru banci, aditionala impozitului pe profit. Bolos estimeaza ca din taxarea bancilor s-ar strange peste doua miliarde de lei in 2024. El a subliniat ca aplicarea unei astfel de masuri este decizia coalitiei de guvernare, dar ca ar fi "total injust" sa intre in vigoare "peste noapte".
"Sa nu uitam ca anumite state membre ale UE au inceput sa taxeze profiturile bancilor. Si ne uitam numai la modelul Italiei: 40% aplicat asupra profitului se vireaza la bugetul de stat. Integrarea aceasta urmeaza sa fie analizata in cadrul coalitiei de guvernare si poate sa fie taxa aditionala. Adica plateste impozitul pe profit si 1% din cifra de afaceri, ceea ce ar fi echivalentul - daca ne referim in cote procentuale de impozit pe profit - ar insemna 16% plus 1% in cifra de afaceri", a spus Bolos.
Totodata, decizia privind taxa pe bauturile cu zahar va fi luata de catre coalitia de guvernare in functie de evolutia deficitului bugetar.
"Se va aplica dupa proceduri simplificate, in ceea ce priveste antrepozitele fiscale. Nu suntem absurzi ca sa cerem antrepozite fiscale la aceasta acciza nou introdusa. Dar este o taxa perceputa de noi pentru ceea ce inseamna sanatatea populatiei", a spus Bolos. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter