RO EN
السلة فارغة

ISC a efectuat anul trecut peste 22.000 de activitati de control pe santiere

La nivelul anului trecut (cel mai recent interval pentru care a fost elaborat un raport de activitate), Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a avut in evidenta 182.463 de obiective de investitii din intreaga tara, la nivelul carora a efectuat 22.147 de activitati de control, dupa cum se precizeaza in cea mai recenta sinteza a activitatii de control si inspectie a ISC, in cadrul careia anexele statistice au fost date publicitatii. In cadrul raportului se mai arata totodata ca „potrivit atributiilor specifice, suplimentar activitatilor de control se desfasoara activitati de avizare lucrari publice, emitere acorduri pentru interventii asupra constructiilor existente, autorizare laboratoare de incercari in constructii, autorizare responsabili tehnici cu executia si diriginti de santier, solutionare petitii, participare in comisiile de receptie la terminarea lucrarilor, interventii in caz de calamitati si accidente tehnice in exploatare, fapt ce determina inregistrarea unui numar total de 69.533 de activitati in urma carora au fost constatate 13.076 deficiente, pentru care au fost dispuse 12.707 masuri si aplicate 2.309 sanctiuni contraventionale, in cuantum de 22,03 milioane de lei”.
 
Ponderea verificarii calitatii in constructii este de 75% din totalul activitatilor de control
Potrivit documentului, in perioada de referinta, reprezentata de anul 2022, din totalul de 69.553 de activitati efectuate la nivelul Inspectoratului de Stat in Constructii, 67.238 sunt activitati raportate de catre structurile teritoriale cu atributii de control, 22.147 fiind activitati efective de control. La nivelul inspectoratelor judetene si Inspectoratului in Constructii al Municipiului Bucuresti, activitatea de control in domeniul calitatii constructiilor reprezinta o pondere de peste 75% din totalul activitatii de control si cuprinde controale la factorii implicati in proiectarea, executia si exploatarea constructiilor, precum si controale privind organizarea si implementarea sistemului de management al calitatii la operatori economici cu activitate de proiectare si executie in constructii. 
„In perioada de referinta, au fost efectuate 127 controale la operatori economici cu activitate de proiectare in domeniul constructiilor, constatandu-se neconformitati referitor la elaborarea de proiecte incomplete/neconforme, care nu respecta prevederile Codului de proiectare seismica P1001/2013, contin neconcordante intre partea scrisa si cea desenata, fara detalii de executie sau care nu respecta nivelul de calitate corespunzator, caiete de sarcini incomplete, neverificate la toate cerintele fundamentale de calitate aplicabile. Ca urmare a neconformitatilor constatate au fost dispuse 120 masuri si s-au aplicat 35 sanctiuni contraventionale in cuantum de 650.000 lei”, se mai arata in raportul ISC.
In ceea ce priveste controlul in executie, in anul 2022, conform raportului, au fost efectuate 15.584 controale la obiective de investitii care sunt inregistrate in evidentele inspectoratelor judetene in constructii, respectiv in evidenta Inspectoratului in Constructii al Municipiului Bucuresti, din care 7.380 controale in faze de executie determinante prin care s-a autorizat continuarea lucrarilor de constructii. Au fost constatate neconformitati pentru care au fost dispuse 7.320 masuri. Pentru fapte ce constituie contraventii au fost aplicate 1.962 sanctiuni contraventionale in cuantum de 18,98 milioane de lei.
 
Amenzi aplicate si in domeniul materialelor de constructii
In indeplinirea atributiei de monitorizare a produselor pentru constructii introduse pe piata (potrivit prevederilor HG nr. 1236/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, inspectoratul are atributii de organ de control pentru supravegherea pietei produselor pentru constructii), ISC organizeaza controale inopinate si punctuale la operatorii economici implicati (producatori, reprezentanti autorizati, importatori, distribuitori si utilizatori), pentru a verifica daca acestea corespund prevederilor legislatiei Uniunii Europene, a actelor normative de aplicare a acesteia si a celorlalte prevederi normative nationale.
Conform raportului, in anul 2022, „in domeniul supravegherii pietei produselor pentru constructii s-au efectuat 1.525 de controale prin care s-au constatat 986 neconformitati pentru care s-au dispus 1.021 de masuri. Au fost aplicate 23 sanctiuni contraventionale in cuantum de 503.000 lei. De asemenea, la statiile de producere betoane, mixturi asfaltice si agregate minerale s-au efectuat 371 controale, prin care s-au constatat 406 neconformitati pentru care s-au dispus 399 masuri si au fost aplicate 18 sanctiuni contraventionale in cuantum de 158,000 mii lei. In cazul laboratoarelor de incercari in constructii, in anul 2022, au fost efectuate 500 activitati de control ce includ atat inspectiile de supraveghere privind mentinerea conditiilor avute la autorizare, cat si evaluari in vederea autorizarii, extinderii, reinnoirii sau modificarii autorizatiei, constatandu-se un numar de 334 neconformitati, pentru care au fost dispuse 293 masuri corective”. Pentru a vizualiza raportul complet, cu anexe care permit compararea situatiei anului anterior, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter