RO EN
السلة فارغة

INS: Scadere trimestriala de 2,6% a investitiilor in constructii

Desi volumul lucrarilor de constructii s-a diminuat ca serie ajustata cu -2,3% in primele noua luni din 2013, fata de perioada similara din 2012, situatia investitiilor efectuate in economia nationala denota o stare mult mai grava decat se preconiza anterior. Cu toate ca piata constructiilor a iesit din recesiune, pericolul blocarii complete a anumitor categorii de proiecte persista pe termen scurt, iar cei care aloca fonduri pe piata constructiilor continua sa manifeste prudenta si, evident, reticenta la riscurile inerente acestui sector de activitate, dupa cum denota si noile informatii puse la dispozitie de Institutul National de Statistica (INS). Potrivit datelor provizorii comunicate la 3 decembrie 2013, investitiile nete realizate in economia nationala au scazut in cel de-al treilea trimestru a.c. cu 10%, iar in primele noua luni a.c. cu 5,5%, fiind influentate negativ de regresul fondurilor destinate sustinerii lucrarilor de constructii noi. La acest capitol, in iulie-septembrie s-a remarcat o scadere cu 2,6% comparativ cu acelasi interval din 2012. Astfel, investitiile nete au totalizat 17,82 miliarde lei preturi curente (circa 4 miliarde euro), din care 6,73 miliarde lei au reprezentat utilaje, 9,3 miliarde lei au fost directionate catre constructii si 1,8 miliarde lei catre alte cheltuieli.
 
Modificari ale ponderii componentelor structurale in defavoarea utilajelor
Ca noutate, se constata faptul ca – spre deosebire de primele doua trimestre – o pondere semnificativa a revenit fondurilor alocate in sectorul de constructii, in detrimentul achizitiilor de utilaje, insa la toate componentele de investitii s-a remarcat un regres semnificativ din punct de vedere valoric. In consecinta, pe elemente de structura, singura majorare s-a inregistrat la alte cheltuieli, reprezentand un salt de 9,7% in comparatie cu iulie-septembrie 2012, in timp ce pe segmentul de utilaje (inclusiv mijloace de transport), precum si in cazul lucrarilor de constructii noi s-a constatat un regres cuantificat mai exact la 22,3%, respectiv la 2,6%. In consecinta, comparativ cu al treilea trimestru din 2012, in perioada corespunzatoare a acestui an s-a constatat o sporire a ponderii lucrarilor de constructii noi cu 3,4 puncte procentuale in totalul investitiilor nete, iar la capitolul altor cheltuieli cota s-a majorat cu 1,8%. Ponderea investitiilor nete in utilaje a scazut cu 5,2 puncte procentuale, ajungand insa, pentru moment, la 37,7% din total. In schimb, daca se iau in considerare datele cuantificate din ianuarie-septembrie a.c., investitiile nete au totalizat 45,73 miliarde lei preturi curente (10,25 miliarde euro), din care 21,56 miliarde lei in constructii noi, 20,04 miliarde lei in utilaje si aproape 4,1 miliarde lei la alte cheltuieli. Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi au reprezentat 47,2% din total (fata de 50,7% in primele noua luni din 2012), iar cele in utilaje au avut o pondere de 43,8% (comparativ cu 41,3%). Consultand structura investitiilor nete pe activitati ale economiei nationale, in ianuarie-septembrie 2013, se remarca faptul ca ramurile in care s-a realizat un volum mai mare sunt in industrie si comert/servicii, dupa cum urmeaza: sectorul industrial (40% din total), comert/servicii (36,5%), constructii (17,6%), agricultura (4,6%) si alte ramuri (1,3%). Potrivit cercetarii INS, lucrarile de constructii cuprind intreaga activitate a acestui sector, inclusiv pe cea ce presupune lucrarile de instalatii si de montaj al utilajelor tehnologice si functionale. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter