RO EN
السلة فارغة

INS: Recesiunea tehnica din constructii pare sa se adanceasca

Dupa cum indica noile informatii anuntate la data de 14 noiembrie 2017 de expertii Institutului National de Statistica (INS), activitatea din constructii (reflectata ca indice de volum al lucrarilor) a fost complet nesatisfacatoare in septembrie a.c. (luna care, probabil, dupa cum va evidentia ulterior Eurostat, a marcat incheierea unui nou trimestru de scadere pe baze secventiale si eventual anuale, ceea ce inseamna, de fapt, continuarea recesiunii tehnice in constructii). In consecinta, daca se iau in considerare bazele de raportare anuale, in intervalul 1-30 septembrie 2017, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu -14,5% ca serie bruta (comparativ cu aceeasi perioada din 2016). In acelasi timp, pe seria indicilor ajustati cu numarul de zile lucratoare si in functie de factorul sezonier, prin metoda regresiva recomandata de regulamentele europene referitoare la indicatorii pe termen scurt, diminuarea anuala s-a plasat la -11,7%. De asemenea, pe baze de comparare secventiale - pentru seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier - s-a constatat o diminuare a volumului lucrarilor fata de august a.c. (-4,6%), iar ca serie bruta, s-a remarcat o majorare usoara, de +0,9%, asimilata unei stabilizari, ceea ce a insemnat, de fapt, singura situatie relativ pozitiva, dar nesigura, din cele 30 de zile analizate.
Scadere secventiala majora si la lucrarile specifice imobilelor rezidentiale
Dupa cum arata datele INS - si asa cum se preciza anterior -, in perioada de referinta, constituita de luna septembrie 2017, firmele specializate s-au confruntat cu mai multe dificultati din punct de vedere al portofoliului de contracte/ comenzi decat in cea de-a noua luna a anului anterior, intrucat au efectuat lucrari cu o cota ajustata de 88,3% din volumul specific lunii septembrie 2016 (sau de 85,5% ca serie bruta), ceea ce inseamna ca premisele unei recuperari a pierderilor s-au indepartat vizibil. In acelasi timp, comparativ cu august 2017 (care a reprezentat inca un moment nefavorabil pentru piata), cotele actualizate din cele 30 de zile analizate au fost de 95,4% (pe seria ajustata) si de 100,9% (pentru cea bruta). Totodata, pentru primele trei trimestre a.c., comparativ cu ianuarie-septembrie 2016, nivelurile anuntate de INS sunt de 91,7% pentru seria ajustata a datelor si de 93,5% in cazul celei brute.
Conform INS, in septembrie 2017, volumul lucrarilor de constructii, ca serie ajustata, a scazut cu -4,6% fata nivelul consemnat in luna august a anului in curs, diminuarea acestui indicator fiind determinata de faptul ca s-au inregistrat deprecieri evidentiate la toate elementele de structura, respectiv la indicele ce se refera la procedurile de intretinere si reparatii curente (-14,5%), in cazul lucrarilor de constructii noi (-5,3%), precum si la complexul de lucrari de reparatii capitale la constructii existente (-0,8%). Pe obiecte de constructii, a rezultat o stabilizare la o singura componenta, mai precis la constructiile ingineresti (0%), pentru ca la imobilele rezidentiale (-21,5%) si la cladirile nerezidentiale (-6,7%) s-au constatat diminuari (chiar neprevazute, de o asemenea amploare, in cazul imobilelor de locuinte).
Totodata, pentru seria bruta, datele secventiale aferente lunii septembrie 2017 indica un progres de +0,9%, evidentiat mai ales in cazul lucrarilor de reparatii capitale (+5,6%) si la cele de constructii noi (+1,6%), intrucat la operatiunile ce presupun executia lucrarilor de intretinere si reparatii curente s-a inregistrat o scadere (-3,4%). Totodata, pe obiecte de constructii, ca serie bruta, au fost raportate aprecieri in cazul lucrarilor la constructiile ingineresti (+9%) si la cladirile cu alta destinatie fata de cea de locuinta (+6,6%), constatandu-se diminuari la imobilele rezidentiale (-17,1%).
Diminuari relativ semnificative in raport cu luna corespunzatoare a anului 2016
Dupa cum se arata anterior, in raport cu luna corespunzatoare a anului 2016, volumul lucrarilor de constructii din septembrie 2017 a scazut atat pe seria ajustata, cat si pe cea bruta, ceea ce indica o situatie complet deficitara a pietei de profil fata de anul anterior. In comunicatul INS se mai subliniaza ca, in comparatie cu aceeasi luna a anului precedent, ca serie bruta, volumul lucrarilor de constructii a regresat in septembrie 2017, in medie, cu -14,5%, situatie data de faptul ca s-au raportat diminuari reflectate la toate elementele de structura - mai precis la lucrarile de reparatii capitale (-29,7%), la operatiunile ce presupun executia lucrarilor de intretinere si reparatii curente (-27,6%) si la procedurile de edificare a constructiilor noi (-6,7%). Pe obiecte de constructii, s-au inregistrat scaderi la doua componente - si anume la constructiile ingineresti si la imobilele nerezidentiale (-26% si -24,9%), iar lucrarile la cladirile rezidentiale au crescut puternic ca volum (+66,3%). In conformitate cu seria ajustata, in luna septembrie 2017, comparativ cu septembrie 2016, intrucat diminuarea indicelui s-a plasat la -11,7%, pe elemente de structura au fost semnalate scaderi la cele trei categorii, mai precis la procedurile de reparatii capitale (-28%), ca si in cazul lucrarilor de intretinere si reparatii curente (-25,4%), respectiv la operatiunile de executie a constructiilor noi (-3%). Pentru aceeasi baza de raportare, dar pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor s-a majorat puternic la cladirile rezidentiale (cu +81,2%), iar la constructiile ingineresti si la imobilele nerezidentiale au fost constatate deprecieri ale volumului lucrarilor, de -27,9% si -24,2%.
„In intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2017, comparativ cu primele noua luni din 2016, volumul lucrarilor de constructii a scazut, pe total, ca serie bruta, cu -6,5%. Pe elemente de structura s-a remarcat o sporire doar in cazul lucrarilor de constructii noi, cu +1,4%, iar la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-21,6%) si la cele de reparatii capitale (-19,1%) s-au constatat ample deprecieri. Pe obiecte de constructii, au avut loc scaderi la constructiile ingineresti si la cladirile nerezidentiale cu -25,8%, respectiv cu -12,4%, dar lucrarile la imobilele rezidentiale s-au apreciat cu +82,9%. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier, volumul lucrarilor de constructii s-a diminuat, in total, in primele trei trimestre a.c., cu -8,3%. Din punct de vedere al elementelor de structura, scaderea s-a confirmat la doua componente, mai precis la lucrarile de intretinere si reparatii curente si la cele de reparatii capitale (cu -20,8% si cu -19,2%), in timp ce lucrarile de constructii noi s-au majorat ca volum (+1,9%). Pe obiecte de constructii, indicatorul denota o crestere doar la cladirile rezidentiale (+75,1%), scaderi fiind insa raportate la constructiile ingineresti (-26%) si la imobilele nerezidentiale (cu -12,1%)”, se mai arata in comunicatul INS.
***
Incepand cu 2015, Institutul National de Statistica pune la dispozitia publicului datele sursa pe care se bazeaza elaborarea analizelor proprii cu privire la evolutia volumului lucrarilor de constructii, aspect care, de altfel, s-a generalizat, iar din 2016 s-a decis alegerea unei alte baze de selectie a esantionului, ce asigura o reprezentativitate calculata dupa cifra de afaceri de 94,21% din multimea totala a unitatilor active. Totodata, pentru ajustarea seriilor, s-a folosit pachetul de programe JDEMETRA+ v 2.0 (metoda TRAMO/SEATS), care realizeaza estimarea efectului numarului de zile lucratoare diferit de la o luna la alta si efectului calendarului (an bisect si alte sarbatori nationale), precum si identificarea si corectarea valorilor extreme (schimbari de nivel ocazionale, tranzitorii sau permanente) si interpolarea valorilor lipsa. Datele se colecteaza de la circa 2.000 de operatori economici cu activitate principala de constructii. Totodata, valoarea lucrarilor de constructii executate cuprinde lucrari de constructii noi, reparatii capitale si lucrari de intretinere si reparatii curente realizate de operatorii economici cu activitate principala in domeniu (sectiunea F din CAEN rev. 2), iar indicii de volum in constructii se determina prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost in constructii pe elemente de structura si pe obiecte de constructii. Informatii suplimentare, la www.insse.ro, iar pentru descarcarea datelor sursa aferente primelor noua luni ale anului in curs, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter