RO EN
السلة فارغة

INS: Crestere de 3% a numarului autorizatiilor de construire

In luna martie 2015, autoritatile locale din intreaga tara au eliberat 3.253 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale (care sunt folosite integral sau in cea mai mare parte - peste 50% din suprafata imobilului - pentru locuire), in crestere cu +44,6% fata de februarie a.c. si cu +1,4% raportat la perioada similara din 2014, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). "Datele aferente intervalului 1 – 31 martie 2015 arata faptul ca s-au acordat 3.253 autorizatii de construire pentru edificarea cladirilor rezidentiale, din care 1.227 pentru mediul urban si 2.026 pentru cel rural. Astfel, avand in vedere structura acestora, circa 62,3% din documentele respective sunt pentru zona rurala. Din punct de vedere al evolutiei reflectate potrivit unei baze secventiale de comparare, situatia autorizatiilor de construire din cele 31 de zile analizate arata ca, fata de luna februarie a anului 2015, s-a remarcat o crestere puternica pe plan national (+1.004 autorizatii), reflectata in toate regiunile de dezvoltare. In consecinta, majorari mai importante s-au remarcat in Bucuresti-Ilfov (+238 de autorizatii), Nord-Est (+144 de documente), Centru (+134 de autorizatii), Sud-Muntenia (+124 de permise) si Nord-Vest (+120 de autorizatii), ceea ce reprezinta o performanta notabila, reflectand interesul relativ sporit al investitorilor.
In schimb, in cazul in care datele din martie a.c. se raporteaza la aceeasi luna din 2014, se constata o majorare mai putin accentuata a numarului de autorizatii eliberate pentru cladiri rezidentiale (in medie cu +46 de documente pe plan national), trend consemnat pe seama sporirilor din regiunile Bucuresti-Ilfov (+90 de permise), Nord-Est (+53 de autorizatii), Nord-Vest (+40 de documente) si Sud-Est (+3 permise). Totodata, in regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (-56 de autorizatii), Vest (-54 de permise), Sud-Muntenia (-21 documente) si Centru (-9 autorizatii) s-au remarcat scaderi.
Numarul de locuinte autorizate a devenit semnificativ
Expertii institutului de statistica mai afirma ca, in primele trei luni ale anului in curs, s-au eliberat 7.176 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 3% fata de perioada 1 ianuarie – 31 martie 2014. Astfel, in trimestrul intai a.c. s-au inregistrat majorari in Bucuresti-Ilfov (+152 de autorizatii), Nord-Vest (+114 permise), Nord-Est (+99 documente), Sud-Est (+83 de autorizatii) si Sud-Muntenia (+32 de permise), aceste zone fiind atractive, cel putin in prima parte a anului in curs, din punct de vedere al potentialelor investitii efectuate pe segmentul rezidential. Totusi, in primul trimestru din 2015, comparativ cu primele trei luni din 2014, s-au constatat scaderi ale numarului de autorizatii in trei regiuni de dezvoltare – mai precis in Vest (-110 documente), Sud-Vest Oltenia (-81 de permise) si Centru (-80 autorizatii).
Potrivit INS, daca se ia in considerare strict edificarea de unitati locative unifamiliale (considerate drept locuinte), in martie 2015 s-au eliberat autorizatii pentru un numar de 7.191 de imobile (fiind astfel atins un nivel record al trimestrului intai a.c.), indicatorul respectiv aflandu-se in crestere cu +109,96% comparativ cu februarie 2015 (cand s-au consemnat documente avizate pentru 3.425 de unitati) si confirmand o sporire de +62,51% fata de cele 4.425 de locuinte avizate in martie 2014. Totusi, suprafetele utile aferente unitatilor locative au devenit mai putin semnificative (luand in calcul media celor 12 luni analizate), intrucat aria utila insumata a spatiilor rezidentiale avizate in martie 2015 a reprezentat 761.806 mp (comparativ cu 779.054 mp, cat a constituit nivelul din luna iulie 2014, cand au fost avizate 6.905 unitati), aflandu-se insa in crestere fata de martie 2014, cand celor 4.425 de locuinte le-a revenit o arie de 565.612 mp. Consultand diagrama ce prezinta numarul locuintelor autorizate in perioada martie 2014 - martie 2015, se constata ca nivelul consemnat in cea de-a zecea luna a anului trecut a ramas etalonul intregului interval de referinta, deoarece in acel moment cladirile rezidentiale autorizate au insumat 7.884 de unitati, cu o suprafata utila de 807.321 mp. Totodata, se remarca si faptul ca nivelul din ianuarie 2015, atat ca numar de locuinte autorizate, cat si ca suprafata utila, a devenit minimul absolut al perioadei respective, deoarece s-au consemnat numai 2.500 de locuinte autorizate, cu o suprafata ce nu a depasit 301.671 mp. Mai trebuie precizat si faptul ca, in intervalul de referinta, reprezentat de primul trimestru al anului in curs, pe plan national au fost emise 54 de autorizatii pentru cladiri administrative (din care 17 in orase si 37 in mediul rural). De asemenea, 1.798 de permise au vizat categoria altor cladiri (933 in mediul urban si 865 in cel rural), ceea ce denota o dinamica deosebita pe segmentul respectiv, cu precadere in municipii si orase.
Astfel, mai ales pe fondul modificarii factorului sezonier, precum si al unor premise macroeconomice optime, semnalele pentru primul semestru din 2015 sunt deocamdata pozitive, iar in acest moment se poate afirma ca acest indicator, ce reflecta posibila dinamica a pietei de constructii imobiliare, va progresa cu siguranta in ianuarie-iunie a.c., chiar daca majoritatea cladirilor urmeaza sa se edifice tot in mediul rural.
***
Potrivit INS, sursa datelor o constituie cercetarea statistica lunara denumita „Autorizatii de construire eliberate pentru cladiri” (ACC), realizata in conformitate cu reglementarile Consiliului si ale Parlamentului European. Cercetarea statistica este exhaustiva si se adreseaza institutiilor administratiei publice locale (respectiv, circa 3.300 de consilii judetene si locale). In acceptiunea institutului de statistica, autorizatia de construire constituie actul de autoritate al administratiei locale pe baza caruia se asigura aplicarea masurilor prevazute de lege, referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea si functionarea constructiilor. Autorizatia de construire se elibereaza beneficiarului lucrarii, in temeiul si cu respectarea documentatiilor de urbanism si amenajare a teritoriului, in vederea inceperii lucrarilor de constructii.
„Cladirea rezidentiala este acea cladire care este folosita integral sau in cea mai mare parte (peste 50%) pentru locuit, iar imobilele nerezidentiale sunt destinate in exclusivitate sau in principal altor scopuri decat cele rezidentiale, din aceasta categorie facand parte cladirile administrative si alte cladiri. La categoria altor cladiri se cuprind: hoteluri si alte cladiri similare, cladiri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, cladiri pentru transport si telecomunicatii, cladiri industriale si agricole, cladiri pentru invatamant, stiinta, cultura si arta, ocrotirea sanatatii, sport si agrement”, explica specialistii INS. Informatii suplimentare, la www.insse.ro, iar pentru a descarca sursa datelor, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter