RO EN
السلة فارغة

GUVERN: Noi fonduri pentru sustinerea afacerilor IMM

In sedinta de miercuri, 22 aprilie a.c., Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, deblocarea unor fonduri (aferente lunii aprilie), destinate lansarii si derularii, in acest an, a programelor finantate anual de la bugetul de stat in scopul sprijinirii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), informeaza reprezentantii  Executivului. „Suma, in cuantum de 15 milioane de lei, reprezinta cea de-a doua transa deblocata in 2015, din totalul de 70 milioane de lei retinut conform Legii bugetului de stat pe anul 2015, ce urmeaza sa fie repartizat de Guvern intr-o perioada de sase luni, in mod esalonat, pentru programele destinate IMM-urilor. Astfel, in luna martie a fost deblocata suma de 10 milioane de lei”, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Responsabil pentru stimularea initiativei operatorilor economici, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri (MEIMMMA) coordoneaza diverse programe, finantate din bugetul de stat, ce permit infiintarea sau dezvoltarea IMM-urilor. Astfel, programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitatea accesului la finantare START vizeaza facilitarea accesului la finantare a tinerilor intreprinzatori. Prin acest program sunt acordate alocatii financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 125.000 lei pentru un beneficiar. La randul sau, programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata - Debutant) vizeaza acordarea de sprijin oricarui cetatean roman care doreste sa isi deschida o afacere (si care nu a mai avut una pana acum), prin acordarea unui credit nerambursabil. Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata – „Comert” urmareste intarirea capacitatii operatorilor economici de promovare a produselor si serviciilor de piata, precum si dezvoltarea si modernizarea activitatii comerciantilor si prestatorilor de servicii de piata. Prin acest program, beneficiarii eligibili primesc o valoare a alocatiei financiare nerambursabile (AFN) de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA),  dar nu mai mult de 135.000 de lei pe beneficiar. Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM-urilor – „Femeia manager” are ca scop imbunatatirea performantelor economice ale intreprinderilor existente conduse de femei, prin accesarea surselor de finantare de la bugetul de stat, respectiv stimularea auto-angajarii si cresterea numarului de femei intreprinzator in cadrul comunitatilor de afaceri. Alte obiective ale acestuia sunt constituite de cresterea numarului de noi locuri de munca create in cadrul structurilor economice private conduse de femei si a beneficiilor aduse economiei nationale, precum si dezvoltarea capacitatii si a spiritului antreprenorial in randul femeilor. Prin programul respectiv se finanteaza implementarea celor mai bune planuri de afaceri depuse de femeile antreprenor. Valoarea  alocatiei financiare nerambursabile este de cel mult 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) si nu poate depasi suma de 41.500 lei pentru un beneficiar.
Alte trei programe ce stimuleaza initiativa privata
Oficialii Guvernului mai precizeaza ca, din acest an, antreprenorii din categoria IMM au la dispozitie si alte masuri ce incurajeaza initiativa privata, coordonate, de asemenea, de MEIMMMA. In acest sens, programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri are ca obiectiv general dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania, prin infiintarea unor noi incubatoare de afaceri, precum si prin dezvoltarea celor existente. Contravaloarea alocatiei de la bugetul programului pentru constructia si/sau renovarea/reabilitarea si amenajarea fiecarui nou amplasament care va fi inclus in program cu destinatia de  incubator de afaceri este de maximum 500.000 de lei, iar in acelasi timp se vor acorda cel mult 200.000 de lei pentru reabilitarea/renovarea si reamenajarea cladirii incubatorului, la inceputul fiecarui nou ciclu de incubare. Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului asigura stimularea dezvoltarii mestesugurilor si a micii industrii din Romania, a intaririi clasei de mici mestesugari si artizani, care isi desfasoara activitatea individual sau organizat, prin intermediul asociatiilor ori al altor organizatii. In anul 2015, acest program urmareste organizarea a opt targuri regionale pentru artizanat si mestesuguri.
In fine, dar nu in ultimul rand, programul de dezvoltare antreprenoriala UNCTAD/ EMPRETEC Romania, pentru sprijinirea dezvoltarii IMM, incurajeaza si stimuleaza infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor, fiind implementat de catre MEIMMMA. EMPRETEC este un program integrat de pregatire, care ofera intreprinzatorilor instruire si asistenta tehnica, precum si un cadru institutional pentru dezvoltarea capacitatilor antreprenoriale si cresterea competitivitatii pe piata locala si internationala a intreprinderilor mici si mijlocii. Grupul-tinta al programului include antreprenori existenti sau potentiali, precum si top-manageri, inclusiv specialisti din organizatii publice sau private presupusi a se comporta de o maniera antreprenoriala sau manageriala.
***
Guvernul mai anunta ca, prin Legea bugetului de stat pentru 2015, este prevazuta suma de 166,8 milioane de lei pentru dezvoltarea si sustinerea infiintarii de noi IMM. Suplimentar fata de fondurile retinute conform prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, a fost retinuta si suma de 70.000 de lei (aferenta programelor dedicate sprijinirii crearii si dezvoltarii de IMM-uri), suma care se deblocheaza in mod esalonat pe o durata de 6 luni, incepand cu luna martie a.c. Potrivit procedurilor din cadrul programelor mentionate anterior, etapele de implementare pana la plata beneficiarilor dureaza minimum sase luni, acestea fiind urmatoarele: inscrierea solicitantilor, depunerea documentelor, verificarea administrativa si de eligibilitate, semnarea contractelor de finantare, efectuarea cheltuielilor, depunerea deconturilor si certificarea cheltuielilor. Astfel, beneficiarii se prezinta la decont incepand cu luna octombrie 2015, platile efectuandu-se in perioada octombrie-decembrie (pana in ziua de 15 a ultimei luni a anului). Informatii suplimentare, la www.gov.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter