RO EN
السلة فارغة

Imprumut BDCE de 216 milioane de euro pentru modernizarea a opt cladiri culturale

Ministerul Culturii si Ministerul Finantelor Publice vor supune dezbaterii si aprobarii, in sedinta de guvern de astazi, Memorandumul cu tema „Acord de principiu privind contractarea unui imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliul Europei, in valoare de pana la 216 milioane de euro, in vederea sustinerii proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit si modernizarea unor cladiri culturale din Romania”.
„Avand in vedere colaborarea foarte buna a Ministerului Culturii cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) in proiecte similare, la propunerea prealabila a autoritatilor romane, BDCE si-a manifestat disponibilitatea de a sprijini financiar aceste investitii cu un procentaj de maximum 80%, reprezentand circa 216 milioane euro din valoarea totala neta a proiectului, diferenta de 20% urmand a fi contributia Romaniei la proiect. Costul total net al proiectului este estimat la aproximativ 270 milioane de euro, iar perioada de implementare prevazuta este de 7 ani”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.
Ministerul Culturii propune realizarea urmatoarelor 8 obiective de investitii de importanta semnificativa:
Consolidarea, restaurarea si modernizarea a 6 cladiri monumente istorice:
-Muzeul National de Istorie a Romaniei;
-Teatrul National si Opera Romana - Cluj-Napoca;
-Fosta garnizoana militara a Timisoarei in scopul functionarii viitorului Muzeu National al Revolutiei Anticomuniste;
-Asezamintele „Ion I.C. Bratianu” din Bucuresti, sediu al Serviciului Colectii Speciale al Bibliotecii Nationale a Romaniei;
-Vila si domeniul „Florica” de la Stefanesti, judetul Arges, date recent in folosinta Muzeului National „Bratianu”;
-Conacul „Varnav Liteanu” de la Liteni, judetul Suceava, donat anul acesta de Johannes Sturdza Statului Roman;
-Refacerea si modernizarea cladirii Teatrului National „Marin Sorescu” Craiova;
-Construirea unui sediu propriu pentru Opera Nationala Romana din Iasi.
Dupa aprobarea memorandumului in sedinta de Guvern, conform calendarului de contractare prealabil stabilit de BDCE, imprumutul ar putea fi aprobat de Consiliul de Administratie al Bancii, cel mai devreme in sedinta din martie 2021. Pana atunci, o serie de detalii tehnice si financiare urmeaza a fi agreate intre partea romana si creditor, iar proiectul urmeaza a deveni operational numai dupa ratificarea in Parlamentul Romaniei, pana la finele anului viitor.
In prezent, sunt in curs de implementare la nivelul Ministerului Culturii doua proiecte finantate in cadrul imprumuturilor acordate Romaniei de catre BDCE in valoare totala de 194,4 milioane de euro, ale caror scop sunt restaurarea si reconstructia unui numar de 16 obiective clasate ca monumente istorice si 5 cladiri de interes cultural. Dintre acestea, au fost deja finalizate lucrarile de consolidare si restaurare pentru 13 monumente istorice (printre care Palatul Culturii din Iasi, Muzeul National de Arta, Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi, Muzeul National „Grigore Antipa”, Casa Albastra – Sibiu, Opera Romana, Muzeul National al Taranului Roman etc.), precum si lucrarile de constructie si/sau reabilitare a 3 cladiri cu destinatie culturala, respectiv Teatrul National „I.L. Caragiale” Bucuresti, Biblioteca Nationala a Romaniei si Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca.
Suma deja investita, incluzand participatia Romaniei, se ridica la 305 milioane de euro fara TVA, iar proiectele sunt implementate de Unitatea de Management a Proiectului, care are deja o expertiza in domeniu de 14 ani.
Tot astazi, 18 noiembrie, a fost semnat contractul de proiectare si de executie a lucrarilor de consolidare si restaurare a Bibliotecii Franceze „Omnia” Craiova, filiala a Bibliotecii Nationale a Romaniei. Cladirea bibliotecii este monument istoric, inscris in Lista Monumentelor Istorice 2015 cu nr. DJ-II-m-B-08029, categoria de importanta este „C”, normala, conform HG nr. 766/1997, si Clasa de importanta „II” - Constructii de importanta deosebita conform Codului de proiectare seismica P100-1-2016.
Finantator este Guvernul Romaniei in parteneriat cu BDCE, prin Proiectul F/P1562(2006) dedicat reabilitarii monumentelor istorice din Romania. Investitia va crea un spatiu propice pentru studiu, cercetare si organizare de evenimente culturale, prilej de a pune in valoare bogata colectie de carte franceza si nu numai, iar contractul are o valoare de 3.501.054,22 euro, fara TVA, si are o durata de implementare de 27 de luni, din care 3 luni pentru proiectare si 24 de luni pentru executie, exclusiv intervalele necesare obtinerii avizelor, acordurilor si a autorizatiei de construire.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter