RO EN
السلة فارغة

GUVERNUL trebuie sa elaboreze primul draft al planului de relansare in octombrie

Executivul a aprobat in sedinta de ieri masuri pentru a facilita accesarea fondurilor europene alocate in Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Astfel, au fost adoptate, la propunerea Ministerului Fondurilor Europene (MFE), OUG privind unele masuri pentru elaborarea Planului National de Relansare si Rezilienta necesar Romaniei pentru accesarea de fonduri externe rambursabile si nerambursabile in cadrul Mecanismului de Redresare si Rezilienta si OUG privind unele masuri referitoare la sustinerea dezvoltarii teritoriale a localitatilor urbane si rurale din Romania cu finantare din fonduri externe nerambursabile, precum si unele masuri temporare de sprijin ale acestora.
In viitoarea perioada de programare Romania va avea un buget estimat de 79,9 miliarde euro fonduri europene, din care 30,4 miliarde euro destinate implementarii instrumentului „Mecanismul de redresare si rezilienta” (13,7 miliarde euro - granturi si 16,6 miliarde euro sub forma de imprumuturi).
In vederea atragerii acestor fonduri este necesara elaborarea Planului National de Relansare si Rezilienta (PNRR) prin care vor fi stabilite domeniile prioritare de investitii ale Romaniei pentru iesirea din criza, relansarea economica si cresterea capacitatii de rezilienta. Primul draft al documentui trebuie elaborat pana in luna octombrie, pentru a fi negociat cu Comisia Europeana pana in luna aprilie 2021 in vederea aprobarii.
Potrivit Ordonantei aprobate de Executiv, proiectele de investitii publice finantate in cadrul PNRR vor trebui sa indeplineasca conditii precum:
  • sa fie proiecte mature, cu un grad avansat de elaborare a documentatiilor tehnico-economice, cu angajamente ale beneficiarilor finali de incheiere a contractelor de achizitie publica sau a contractelor sectoriale pana la sfarsitul anului 2022 pentru minim 70% din grant si pana la sfarsitul anului 2023 pentru restul de 30% din grantul contractat;
  • sa contribuie la imbunatatirea starii economice si la cresterea capacitatii de rezilienta a Romaniei;
  • sa obtina avizul conform al structurii MFE prin care sa se confirme compatibilitatea cu recomandarile specifice de tara si tranzitia verde si digitala, eligibilitatea finantarii din Mecanismul de redresare si rezilienta si contributia la obiectivele de imbunatatire a starii economiei si de crestere a rezilientei.
Pentru intocmirea documentatiilor tehnico-economice necesare realizarii proiectelor finantate prin PNRR, actul normativ prevede alocarea de la bugetul de stat a unei sume de aproximativ doua miliarde lei.
 
Masuri pentru dezvoltarea urbana si rurala
Cel de al doilea act normativ adoptat in sedinta de Guvern reglementeaza masurile care vor sprijini dezvoltarea localitatilor urbane si rurale in diferite domenii precum: mobilitate urbana, regenerare urbana, servicii publice de utilitati, eficienta energetica.
Masurile sunt adoptate in contextul in care in prezent, finantarile sectoriale fragmentate (apa, drumuri, energie etc.) genereaza investitii subevaluate si neconectate, care nu contribuie la o strategie ecologica pentru orase. De asemenea, este necesara cresterea semnificativa a investitiilor in prevenirea si pregatirea pentru a face fata potentialilor dezastre si schimbari climatice in conditiile in care nivelul actual al investitiilor este inadecvat in comparatie cu riscurile.
Suplimentar, din cauza crizei generate de virusul SARS-CoV-2, capacitatea financiara a oraselor de a sustine implementarea proiectelor finantate din fonduri europene s-a diminuat din cauza reducerii veniturilor incasate la bugetele locale.
In acest context, actul normativ adoptat reglementeaza:
  • unitatile administrativ teritoriale urbane vor putea depune proiecte pentru a dezvolta si satele incluse in structura lor administrativa in domeniile: mobilitate urbana, regenerare urbana, alimentare cu apa si canalizare, infrastructura de drumuri, solutii inteligente de conectare la utilitati, precum si pentru dezvoltarea transportului public in comun de calatori;
  • in baza strategiei de dezvoltare locala, comunele din cadrul zonelor urbane functionale vor putea depune proiecte in cadrul Programelor Operationale Regionale (POR) pentru implementarea la nivel national a conceptului de „smart village”;
  • localitatile urbane vor putea depune proiecte in cadrul POR pentru implementarea conceptului de „smart city”;
  • comunele vor putea contracta finantari in cadrul POR si Programului Operational Dezvoltare Durabila pentru dezvoltarea infrastructurii de drumuri de pe teritoriul lor si a conectivitatii cu drumurile din exterior, pentru retelele de apa-canalizare si/sau pentru conectarea la reteaua de distributie a combustibililor.
Municipiile resedinta de judet vor putea contracta fonduri in cadrul POR, Programului Operational Transport (POT) si/sau Programului Operational Dezvoltare Durabila (PODD) pentru:
  • dezvoltarea de proiecte de mobilitate urbana in parteneriat cu comunele limitrofe;
  • dezvoltarea si implementarea de proiecte de infrastructura rutiera care vizeaza variantele ocolitoare si/sau conectivitatea la reteaua de transport transeuropeana TEN-T Centrala/Globala;
  • dezvoltarea de proiecte de transport cu trenul metropolitan/urban pentru a sustine transportul in comun;
  • dezvoltarea infrastructurii edilitare a comunele limitrofe: retelele de apa-canalizare/drumuri/de distributie a gazelor naturale, precum si alte categorii de proiecte de infrastructura.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter