RO EN
السلة فارغة

Guvernul a avizat 11 programe operationale de 21 miliarde euro pentru 2021-2027

Guvernul Romaniei a avizat inca sase Programe Operationale din cele 16, prin care Romania poate atrage investitii de aproximativ 31 de miliarde euro din fondurile alocate pentru perioada de programare 2021-2027. In total, valoarea celor 11 programe avizate pana acum in intervalul 6-30 mai 2022 se ridica la aproximativ 21 miliarde de euro.
Documentele care vor fi transmise oficial Comisiei Europene sunt cele aferente PO Transport (POT) cu o alocare de 4,75 miliarde euro, PO Incluziune si Demnitate Sociala (POIDS) cu alocare de 3,36 miliarde euro, PO Educatie si Ocupare (POEO) in valoare totala de 3,48 miliarde euro. Tot astazi au fost aprobate si trei noi Programe Operationale Regionale aferente regiunilor Centru, Nord-Est si Sud-Est, ridicand totalul acestora la 7 din cele 8.
In prezent, in etapa finala de pregatire se mai afla 5 programe – PO Dezvoltare Durabila (PODD) cu aproximativ 4 miliarde euro, PO Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare (POCIDIF) cu o alocare de circa 1,6 miliarde euro, PO Sanatate (POS) unde sunt prevazute 2,2 miliarde euro, PO Tranzitie Justa (POTJ) cu investitii disponibile in valoare de doua miliarde euro si Programul Operational Regional Bucuresti-Ilfov, de aproximativ 0,5 miliarde euro.
 
Programul Operational Transport (POT), cu o alocare UE in valoare de 4,75 miliarde euro, va finanta dezvoltarea infrastructurii de transport de inalta calitate pentru asigurarea conectivitatii intre Romania si restul Uniunii Europene, dar si intre regiunile tarii. Finantarile europene vor sprijini: dezvoltarea transportului rutier, inclusiv pentru extinderea mobilitatii sustenabile in nodurile urbane, cresterea eficientei transportului feroviar si sporirea atractivitatii acestuia pentru calatori. De asemenea, vor fi finantate proiecte pentru dezvoltarea transportului naval si multimodal.
 
Programul Operational Incluziune si Demnitate Sociala (POIDS) are alocate fonduri europene in valoare de 3,36 miliarde euro. Prin proiectele finantate vor fi sprijinite grupurile vulnerabile, prin actiuni ce vor viza: dezvoltarea locala plasata sub responsabilitatea comunitatii, protejarea dreptului la demnitate sociala, accesul comunitatilor rurale la serviciile primare, reducerea disparitatilor dintre copiii expusi la riscul de saracie/excluziune sociala si ceilalti copii, servicii pentru sprijinirea persoanelor varstnice si a celor cu dizabilitati, acordarea de ajutoare persoanelor defavorizate. Prin acest program urmeaza sa fie continuate masuri incepute in acest an precum acordarea de ajutoare pentru achizitia de alimente si mese calde. Aceasta masura face parte din programul guvernamental „Sprijin pentru Romania”.
 
Programul Operational Educatie si Ocupare (POEO), cu o alocare de 3,48 miliarde euro, va asigura interventii in urmatoarele scopuri ce vor viza imbunatatirea pietei muncii (modernizarea institutiilor, valorificarea potentialului tinerilor si cresterea accesului), antreprenoriat si economie sociala, cresterea accesului la educatie prin imbunatatirea participarii la invatamantul anteprescolar si prescolar, prevenirea parasirii timpurii a scolii, cresterea accesului/participarii grupurilor dezavantajate la educatie si formare profesionala, dar si prin imbunatatirea calitatii serviciilor educationale, adaptarea la piata muncii si tehnologii. Concomitent, Programul va finanta proiecte ce vor sprijini invatamantului profesional si tehnic, respectiv procesul de invatare pe tot parcursul vietii.
 
7 din cele 8 Programe Operationale Regionale sunt deja avizate
In sedinta de Guvern din 30 mai 2022 au fost avizate inca 3 Programe Operationale Regionale. Astfel, numarul programelor prin care regiunile Romaniei isi vor implementa politicile proprii de dezvoltare ajunge la 7 din totalul de 8.
POR Centru, avizat in sedinta de Guvern de astazi, are un buget de in valoare de aproximativ 1,15 miliarde de euro si va urmatoarele obiective: cresterea competitivitatii intreprinderilor, sprijinirea digitalizarii, mediului, cresterea mobilitatii urbane, finantarea educatiei si turismului. Acest program va fi implementat in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.
POR Nord-Est, cu o alocare de peste 1,45 miliarde euro, va finanta proiecte in domenii precum: pentru cresterea competitivitatii si inovatiei, digitalizare, mobilitate urbana, educatiei. Programul va fi implementat in urmatoarele judete: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui.
POR Sud-Est are alocate fonduri in valoare de 1,23 miliarde euro, iar investitiile finantate vor sprijini competitivitatea, digitalizarea, mediul, reducerea emisiilor de carbon, dar si educatia. Interventiile finantate vor fi implementate in judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea si Tulcea.
In saptamanile anterioare au fost avizate de Guvernul Romaniei si transmise Comisiei Europene urmatoarele programe prin care regiunile vor atrage fondurile care le-au alocate: POR Vest (1 miliard de euro), POR Sud-Vest Oltenia (aproximativ 1 miliard de euro), POR Sud-Muntenia (1,3 miliarde euro) si POR Nord Vest (1,1 miliarde euro).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter