RO EN
السلة فارغة

FMI estimeaza scadere economica de 5% si somaj de 10% in 2020, in Romania

Romania va incheia anul 2020 cu o scadere economica de 5% si un deficit bugetar de 8,9% din PIB, potrivit celor mai recente estimari a Fondului Monetar International (FMI), incluse in editia din aprilie 2020 a World Economic Outlook. Conform datelor sursa, economia nationala ar urma sa revina pe un trend de crestere in 2021, cand ar urma o evolutie de 3,9% fata de 2020, iar deficitul se va reduce putin, la 7% din PIB.
In ceea ce priveste rata somajului, aceasta ar urma sa se apropie de 10% pana la sfarsitul acestui an, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, si sa se reduca la 7% in 2021.
Potrivit raportului FMI, intreaga lume ar urma sa intre in recesiune in acest an, proiectia economica mondiala indicand o scadere de 3% in 2020, in urma unei revizuiri in scadere de circa 6,3% fata de prognoza din ianuarie 2020.
"Este o criza cum nu a mai fost alta, cu incertitudini substantiale legate de impactul asupra oamenilor si a modului de viata al acestora. Evolutia ulterioara depinde foarte mult de epidemiologia virusului, de eficienta masurilor de preventie, dar si de dezvoltarea de tratamente sau vaccinuri, toate fiind deosebit de dificil de prevazut. In plus, foarte multe tari se confrunta deja si cu alte crize, precum cele din sistemul medical, financiar etc.", comenteaza Gita Gopinath, consilier economic si directorul departamentului de cercetare al FMI.
Mizand pe o estompare a efectelor pandemiei in a doua jumatate a anului 2020, dar si pe faptul ca actiunile luate de tarile din intreaga lume sunt eficiente pentru prevenirea falimentelor companiilor si pentru limitarea pierderilor de locuri de munca, FMI proiecteaza o crestere de 5,8% a economiei globale in 2021, nivel care se va mentine, insa, sub estimarea proiectata anterior raspandirii noului tip de coronavirus.
"Aceasta recuperare prognozata pentru 2021 este doar partiala, deoarece estimam ca nivelul activitatii economice va ramane sub nivelul pe care il proiectasem pentru 2021 inainte de pandemie. Pierderea cumulata generata de pandemie la PIB global in perioada 2020-2021 ar putea fi estimata la aproximativ 9.000 de miliarde de dolari, mai mare decat economiile din Japonia si Germania la un loc", mai arata Gina Gopitah.
Pentru Zona Euro, prognoza FMI indica o scadere de 7,5% in 2020, urmata de o crestere de 4,7% in 2021, economia din SUA se va contracta cu 5,9% in 2020 si va reveni pe crestere cu 4,7% in 2021, in timp ce pentru China estimarile indica crestere economica de +1,2% in 2020 si de 9,2% in 2021.
"Pentru prima data dupa Marea Depresiune, atat economiile avansate, cat si pietele emergente si cele aflate in curs de dezvoltare, sunt in recesiune. Pentru acest an, proiectia privind tarile dezvoltate este de scadere cu 6,1%. Pietele emergente si cele aflate in dezvoltare vor avea, de asemenea, rate negative de evolutie, de circa -1% in 2020, sau -2,2% daca excludem China. Venitul per capita este estimat sa se contracte in peste 170 de tari. Ne asteptam ca toate economiile sa recupereze partial din pierderi in 2021", mai spune sefa departamentului de cercetare al FMI.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter