RO EN
السلة فارغة

Fechet: Sectoarele de transporturi si rezidential intarzie procesul de decarbonizare

Romania aproape si-a indeplinit tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera in sectorul industrial, unde acestea au scazut cu 71%, insa in alte sectoare, precum cel al transporturilor sau in cel rezidential avem mai curand un progres negativ, a declarat, joi, ministrul Mediului, Mircea Fechet, informeaza Agerpres.
"Daca ne referim strict la Strategia de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, bineinteles ca acest document extrem de ambitios aliniaza si Romania in traiectoria acelor state care au ales sa devina neutre din punct de vedere climatic pana in anul 2050. Iar acest lucru bineinteles ca presupune niste etape intermediare, la fel cum presupune niste costuri, la fel cum presupune o modificare a modului in care, poate, fiecare dintre noi ne traim viata zi de zi. Putem sa observam deja ca, in anumite sectoare, Romania are un progres inregistrat destul de pozitiv, la fel cum exista alte sectoare unde, raportandu-ne la emisiile anilor '90, stam mai prost. Ca sa intru si in niste cifre mai concrete, in sectorul industrial aproape ca ne-am atins tinta. Avem deja 71% mai putine emisii. Insa, daca ne uitam la sectorul de transporturi si, pe buna dreptate acest sector a crescut, sau daca ne uitam la sectorul rezidential, observam ca avem acolo mai curand un progres negativ, daca pot sa-l numesc asa, si mai mult de recuperat pana in anul 2050", a spus Fechet la ZF Power Summit.
El a adaugat ca va trebui nu doar sa ne schimbam modul de viata, dar intregul proces de decarbonizare - ca este vorba despre sectorul energiei, despre transporturi, agricultura sau despre deseuri - va presupune niste costuri.
"Iar atunci cand ne referim la cei care vor suporta aceste costuri, dincolo de liniile de finantare pe care le avem deja la indemana, bineinteles ca trebuie sa ne referim si la capitalul privat si la modul in care vom reusi sa partajam acest efort, pentru ca nu ne dorim doar o planeta mai putin poluata sau un mediu mai curat in care sa traim, dar ne dorim in acelasi timp sa avem o economie puternica, sa avem o economie rezilienta, sa avem acces la tehnologii, la capital si sa generam totodata locuri de munca", a subliniat ministrul Mediului.
Acesta a vorbit despre "eforturile" pe care le face Ministerul Mediului, incercand "cu bugetul limitat" pe care il are la dispozitie, sa puna umarul la tot acest efort si a mentionat programele importante, precum Casa Verde, bani pentru eficientizarea iluminatului public, pentru eficientizarea energetica a cladirilor publice etc.
Ministrul Mediului a reiterat ca anul acesta Programul Casa Verde Fotovoltaice va avea un buget record, de doua miliarde de lei, bani care vin din tranzactionarea certificatelor de gaze cu efect de sera, si vor fi pusi la dispozitia cetatenilor pentru a-si instala panouri fotovoltaice pe acoperisuri.
"Asta nu va insemna doar un impact de mediu, dar va insemna totodata facturi mai mici pentru acei cetateni care aleg sa devina prosumatori. Cele doua miliarde despre care vorbesc se adauga celor aproape doua miliarde de anul trecut, 1,75 miliarde lei suma exacta", a spus Fechet.
El a mai mentionat ca ministerul incearca sa vina in intampinarea autoritatilor locale cu o serie de proiecte, cu bani pentru eficientizarea iluminatului public, deoarece inca exista primarii care folosesc lampi cu sodiu, cu mercur, lampi specifice vechilor tehnologii, care sunt mari consumatoare de curent electric.
"Venim in intampinarea autoritatilor locale si le punem la dispozitie sume pentru eficientizarea energetica a cladirilor publice, la fel cum, si in ceea ce priveste cetatenii, ne facem in fiecare zi calcule la minister pentru a vedea cum putem economisi energie, cum putem sa pierdem mai putina energie. Si aici bineinteles ca ne adresam lor chiar si prin programe, noi le-as numi, respectiv acele programe prin care incercam sa eficientizam sursele de incalzire din cele 3,5 milioane de gospodarii din Romania care inca folosesc lemnul de foc ca sursa de incalzire iarna. Daca ne uitam la randamentul echipamentelor de incalzire, statistic vorbind, in aceste milioane de gospodarii avem un randament de 20-25%, din ceea ce spun specialistii, iar astazi exista tehnologii care sa permita chiar si 80% randament pentru sursele de incalzire", a explicat Mircea Fechet.
Pe de alta parte, ministrul a mai afirmat ca toate cifrele demonstreaza ca economia poate fi decarbonizata si in acelasi timp sa avem crestere economica.
"Am demonstrat-o si noi, in Romania, au demonstrat-o si alte state si motivul pentru care noi am pierdut mare parte a economiei comuniste, si sper sa nu gresesc cand spun asta, dar motivul nu a tinut neaparat de eficienta energetica a acelor capacitati de productie. Probabil ca motivele pentru care parte din acele facilitati industriale au ajuns la fier vechi au fost mult mai complicate. Insa, daca ne referim la mecanismul de ajustare a carbonului la granita, daca ne referim la fondurile care ar trebui puse la dispozitia economiei pentru a ajuta tranzitia catre o industrie decarbonizata, este cert ca va trebui sa avem acces la tehnologii si personal. Dar cred ca avem nevoie de tehnologii si cred ca avem nevoie de sprijin guvernamental", a explicat ministrul Mediului.
El a atras atentia ca aceasta tranzitie va costa foarte multi bani, cifrele referindu-se mereu la ordinul miliardelor de euro, si a subliniat ca, in opinia sa, statul ar trebui sa intervina fie prin instrumente financiare, fie prin alte metode.
"Dar, fara indoiala va trebui sa existe o aliniere buna intre stat si mediul economic, pentru ca, repet, nu ne propunem sa reducem amprenta de carbon a Romaniei sau sa decarbonizam economia inchizand capacitatile, asa cum s-a intamplat in trecut. Va trebui ca tot acest proces sa devina din ce in ce mai eficient si cu sprijinul statului", a punctat Fechet.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter