RO EN
السلة فارغة

CTR: 7% din fondurile Mecanismulului de Redresare sa fie directionate catre tineri

Consiliul Tineretului din Romania (CTR) si Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) sustin pozitia Parlamentului European cu privire la Mecanismul de Redresare si Rezilienta si solicita Comisiei Europene si Consiliului Uniunii Europene sa accepte propunerea de alocare a cel putin 7% din Mecanismul de Redresare si Rezilienta pentru tineri si copii.
Designul propunerii Parlamentului European se bazeaza pe 6 piloni principali, printre care si „Politici publice pentru viitoarea generatie (Garantia pentru Tineret si pentru Copii)”. Potrivit planului adoptat de Parlament, fiecare stat membru trebuie sa aloce minimum 7% pentru fiecare dintre cele 6 prioritati. Propunerea Parlamentului este in aceasta perioada negociata cu Comisia Europeana si Consiliul Uniunii Europene pentru a construi formatul Planurilor Nationale de Redresare si Rezilienta.
Inca de la primele discutii privind cadrul investitiilor europene prin acest amplu instrument, CTR si ANOSR au militat pentru o alocare bazata pe nevoile reale ale comunitatii si pe prioritizarea investitiei in educatie si in tineri, drept fundament pentru un viitor sustenabil. Ne dorim ca urmatoarea generatie a Uniunii Europene sa poata contribui la redresarea comunitatii din care face parte si sa fie o parte activa a elaborarii, implementarii si monitorizarii tuturor Planurilor Nationale de Redresare si Rezilienta. Experienta din alte scheme de finantare ne-a demonstrat ca tinerii si studentii nu pot fi simpli beneficiari, daca vrem ca finantarile europene sa aiba impactul real dorit, ci acestia trebuie implicati in procesul decizional printr-un cadru legislativ adecvat care sa le asigure participarea efectiva. Tinerii si studentii s-au mobilizat exemplar inca de la izbucnirea pandemiei, contribuind in mod activ prin actiuni de solidaritate, si trebuie sa fie in prim-planul masurilor de redresare, reprezentand viitoarea generatie de cetateni europeni.
Garantia pentru Tineret va fi in curand relansata si ne dorim ca, de aceasta data, sa fie tratata corespunzator si la nivel national. Unul dintre punctele slabe ale aplicarii Garantiei pentru Tineret in Romania, care a avut, de altfel, un impact major negativ a fost lipsa integrarii organizatiilor de tineret/studentesti/de elevi si a lucratorilor de tineret ca parteneri egali, precum au fost sindicatele si patronatele.
Intr-o criza fara precedent in istoria moderna, Uniunea Europeana a alocat un fond de 672,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de Redresare si Rezilienta, Romaniei revenindu-i o suma de 30,5 miliarde de euro fonduri nerambursabile si imprumuturi care vor trebui rambursate cu o dobanda convenabila. Cu atat mai mult cu cat ne referim si la imprumuturi, este imperios ca in centrul politicilor publice europene sa se afle tinerii, cei care vor acoperi in viitor cheltuielile prezentului.
„Consideram ca tinerii din Romania trebuie sa fie o voce puternica si pentru masurile care se iau in interesul nostru la nivel european astfel ca dialogul cu reprezentantii acestora in contextul unor consultari este necesar. Finantarea sectorului de tineret este stringenta, mai ales intr-o perioada dificila pe care cu totii o traversam. Tinerii din Romania trebuie sa fie beneficiari reali ai Planului National de Redresare si Rezilienta asumat de catre Guvernul actual al Romaniei, in special in contextul in care sectorul de tineret, parte activa a societatii civile, s-a mobilizat exemplar in jurul realizarii Rezolutiei Tinerilor din Romania, care abordeaza cele 11 obiective in domeniul tineretului lansate la nivel european. Fara o finantare ferma masurile propuse de noi risca sa nu aiba o implementare reala pentru perioada 2020-2027, riscand astfel perpetuarea unei lipse acute a modului in care preocuparile tinerilor romani nu pot fi transformate in solutii eficiente care sa atinga nevoile acestora. Cerem ca cel putin 7% din Mecanismul de Redresare si Rezilienta sa fie redirectionate catre tineri.” a declarat Gabriel Carnariu, presedinte CTR
„ANOSR a obtinut in luna septembrie includerea universitatilor ca beneficiari finali ai fondurilor din Planul National de Redresare si Rezilienta creionat de Guvernul Romaniei. Cadrul necesar investitiilor nu se traduce insa automat in investitii sustenabile pentru viitor. Solicitam Guvernului Romaniei sa sustina la nivel european planul propus de Parlamentul European, astfel incat cel putin 7% din Mecanismul de Redresare si Rezilienta sa ajunga la studenti si tineri. Ulterior, asteptam o larga consultare si implicare a tuturor actorilor din societatea civila in elaborarea prioritatilor Planului National si in implementarea acestuia, astfel incat investitiile sa atinga nevoile complexe din societate.” a declarat Horia-Serban ONITA, presedintele ANOSR.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter