RO EN
السلة فارغة

CONCORDIA: Masurile luate in graba au efecte dezastruoase asupra economiei

Parlamentul si Guvernul, impreuna cu partenerii sociali, pot agrea un pachet de masuri pentru criza COVID-19 care sa fie si coerent si suficient, fara a risca falimentul unor industrii, arata reprezentatii Confederatiei Patronale Concordia intr-un comunicat.
"Trebuie sa decidem cu chibzuinta daca nu cumva este prea mare costul pe termen lung al masurilor pe termen scurt si asta in conditiile in care suntem convinsi ca Parlamentul si Guvernul, impreuna cu partenerii sociali, pot agrea un pachet de masuri pentru criza COVID-19 care sa fie si coerent si suficient pentru industriile cele mai afectate, fara a risca falimentul unor industrii sau a impinge povara de la o industrie la cealalta, intr-un domino", se subliniaza in document.
 
In momentul de fata accentul trebuie pus pe sprijinea angajatilor prin masurile de somaj tehnic si prin rafinarea suplimentara a acestora. O idee propusa de mediul de afaceri este introducerea unui sistem de munca flexibil (dupa modelul german), adica o combinatie intre reducerea programului de lucru si somajul tehnic, "o idee pe care suntem gata sa o discutam cu sindicatele si cu Guvernul".
Patronatul mai precizeaza ca sectoare vitale ale economiei romanesti pot fi date complet peste cap de un pachet legislativ adoptat in graba de Parlamentul Romaniei, fara un dialog cu Guvernul, autoritatile de reglementare, patronate si sindicate.
"Intelegem foarte bine situatia exceptionala in care ne gasim si nevoia unor masuri, de asemenea, exceptionale, dar acestea trebuie luate in urma unei minime analize. In caz contrar, un ajutor temporar se poate transforma intr-o criza prelungita in ani de zile pentru noi toti, consumatori si producatori deopotriva. Multe dintre initiativele legislative care se vor afla pe agenda Camerei Deputatilor au fost adoptate de Senat in 24 de ore, desi reglementeaza masiv zone esentiale pentru viata cetatenilor si a consumatorilor: utilitatile, telecomunicatiile, mancarea, medicamentele, chiriile si creditele. Rezultatul combinat al tuturor acestor initiative poate crea distorsiuni atat de mari la nivelul economiei nationale incat ea sa inceteze sa mai functioneze ca o economie libera", mentioneaza reprezentantii Concordia.
 
Ei mai sustin ca este nevoie de diversificarea masurilor pentru sprijinirea industriilor care in clipa de fata sunt inchise aproape complet si care "sufera foarte tare".
"Am dori ca impreuna cu Guvernul si cu Parlamentul sa lucram la diversificarea instrumentelor financiare care vor permite subventionarea companiilor viabile din aceste industrii si care au nevoie de acces la finantare pentru a trece peste aceasta perioada dificila. O avalansa de masuri necoordonate si care uneori vin in contradictie cu cele deja anuntate sporesc lipsa de predictibilitate intr-o masura care risca sa blocheze si mai tare economia", se mai arata in comunicat.
 
Concordia avertizeaza ca exista masuri pot genera importante efecte negative pentru sectoare critice ale economiei si au potentialul de a destabiliza siguranta alimentara, siguranta alimentarii cu energie si a telecomunicatiilor, precum si stabilitatea institutiilor financiare. Dintre acestea mentioneaza amanarea platii utilitatilor si serviciilor de telecomunicatii. Totodata, organizatia precizeaza ca in cazul plafonarii pretului la alimente si medicamente, experienta istorica a secolului XX ne arata ca plafonarea preturilor este cel mai adesea o reteta pentru penurie si are mereu efecte contrare celor urmarite de legiuitor. In cazul sistemului financiar-bancar, organizatia considera ca deciziile trebuie luate doar in urma unor discutii cu Banca Nationala a Romaniei pentru a avea o imagine a efectelor sistemice pe care le au masurile propuse si in stransa coordonare si cu Guvernul care a adoptat deja masuri in acest sens.
 
"Impunerea de solutii generalizate, fara studii de impact, nu ajuta economia, populatia, companiile si in niciun caz revenirea economica viitoare. Este nevoie de echilibru si ratiune economica in deciziile de politici publice pentru utilizarea optima a resurselor economice ale sistemului financiar, astfel incat sa nu ramanem fara tractiune in activitatea de creditare si mai ales, sa nu fie afectate lichiditatea si capitalizarea bancilor, care vor fi principalele motoare de redresare economica in viitorul apropiat", se spune in document.
Reprezentantii organizatiei patronale considera ca este un precedent foarte periculos ca asemenea masuri sa fie adoptate fara o discutie prealabila cu industriile afectate care impreuna reprezinta o bucata semnificativa a economiei nationale si care sunt critice in aceste momente pentru asigurarea serviciilor si produselor de baza pentru cetateni.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter