RO EN
السلة فارغة

COFACE: 32 de companii de constructii din 1.000 active au intrat in insolventa

Potrivit unei analize a companiei de management al riscului Coface Romania, 32 de companii din domeniul constructiilor din 1.000 de firme active in acest segment au intrat in insolventa anul trecut, industria constructiilor mentinandu-se in pe locul al treilea in topul sectoarelor economice care se confrunta cu grave probleme de lichiditati si finantare. Potrivit datelor raportate de Oficiul National al Registrului Comertului, numarul companiilor care au intrat in insolventa in primele trei luni ale anului in curs a scazut, insa, cu 14% fata de aceeasi perioada din 2013. Astfel, in intervalul ianuarie-martie 2014, au intrat in incapacitate de plata 5.929 de societati, fata de cele 6.910 anul trecut. Totusi, chiar daca numarul total al cazurilor de insolventa s-a redus, sectorul constructiilor, alaturi de cel al productiei si furnizarii de energie electrica, apa si gaze si de cel al industriei extractive au fost cele mai afectate segmente de activitate, raportat la numarul firmelor active din fiecare domeniu. Potrivit datelor Coface, primele zece sectoare care inregistrau si in ultimii ani cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate. Analizand evolutia cazurilor de incapacitate de plata aflate pe rol in ultimii 5 ani, incluzand aici si domeniul constructiilor (situat pe pozitia a treia, anual), se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele trei, respectiv cinci sectoare. Astfel, ponderea primelor trei domenii care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute a variat, in ultimii cinci ani, intre 50% si 54%, iar cea a primelor cinci sectoare, intre 65% si 70% din total. "Primele cinci sectoare care inregistreaza cel mai ridicat numar al insolventelor acopera o pondere similara si din punctul de vedere al firmelor totale active. Sectorul productiei si furnizarii de energie electrica, precum si cel al industriei extractive, inregistreaza valori mari pentru acest indicator din cauza unui efect de baza negativ, numarul de companii active fiind destul de redus. Astfel, urmatoarele sectoare care inregistreaza cele mai multe cazuri de incapacitate de plata raportate la numarul companiilor active sunt: constructiile, fabricarea produselor textile, industria alimentara si a bauturilor si HORECA. Tot aceste sectoare au fost incluse in topul sectoarelor cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator si in ultimii doi ani, ceea ce indica persistenta unor probleme sistemice structurale", se arata in analiza trimestriala a companiei Coface.
 
Scadere a numarului de insolvente la nivelul companiilor mari
Desi in scadere comparativ cu anul anterior, numarul firmelor insolvente in primul trimestru al anului curent care au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de un milion de euro se afla, inca, la un nivel ridicat. "Este, totusi, important sa mentionam ca nu au fost inregistrate insolvente in randul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 100 milioane de euro, in conditiile in care, in perioada similara a anului anterior au fost inregistrate patru astfel de cazuri", se mai arata in analiza Coface. "Cresterea economica de 3,5% din 2013, dar si faptul ca pietele europene au indicat o revenire spre finalul anului trecut au produs efecte si asupra evolutiei numarului insolventelor deschise in primul trimestru din 2014. Dinamica negativa (cu 14% mai putine insolvente, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut) nu face decat sa arate ca anul 2013 a marcat varful efectului decalat al crizei financiare (cel mai mare numar de cazuri de incapacitate de plata), iar evolutia mai buna din debutul anului curent a demonstrat ca putem sa avem incredere in economia romaneasca. In pofida acestui fapt, nu putem aprecia ca lucrurile sunt inca stabile, trecerea de la indisciplina de plata inregistrata anul anterior la o normalizare a comportamentului de plata fiind graduala, marcata de precautie. De asemenea, un rol important in acest sens este determinat de continuarea implementarii reformelor economice, legislative si fiscale. Se observa, inca, mult risc in tranzactiile comerciale, structura capitalizarii companiilor romanesti nu s-a schimbat si, desi accesul la finantare este facil, firmele prezinta o solvabilitate redusa. Astfel, utilizarea creditului comercial pe lantul furnizor va reprezenta, in continuare, o importanta resursa de finantare a trezoreriei companiilor private", a declarat Constantin Coman, Country Manager al Coface Romania. Mediul economic prezinta, in continuare, provocari pentru companiile private din perspectiva riscului de credit, dar exista auspicii care indica intrarea intr-un nou ciclu de stabilizare si imbunatatire a disciplinei de plata. Potrivit datelor BNR, valoarea refuzurilor la plata inregistrate de banci a scazut cu 30% in primele trei luni ale anului in curs fata de aceeasi perioada din 2013, insa aceasta reducere nu poate fi interpretata drept confirmare a imbunatatirii disciplinei la plata, putand fi determinata si de o reticenta sporita a companiilor de a mai folosi instrumente de plata de tipul biletelor la ordin sau al CEC-urilor, in conditiile in care increderea intre partenerii de afaceri a scazut in anul 2013.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter