RO EN
السلة فارغة

CNP: Crestere prognozata la 5% a pietei constructiilor in 2013

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) – institutie aflata in subordinea Guvernului Romaniei - a revizuit, la finele anului trecut, datele incluse in documentul intitulat "Proiectia principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2012-2016" in conformitate cu noile realitati economice. Astfel, in ceea ce priveste evolutia Produsului Intern Brut (PIB), la nivelul lui 2012 se preconizeaza o sporire reala de 0,7%, mult mai redusa comparativ cu saltul de 2,5% din 2011. Interesant este faptul ca majorarea cea mai importanta a valorii adaugate brute (VAB) va fi consemnata - in premiera dupa finalizarea recesiunii - in ramura de constructii (+2,4%), sector urmat de cel tertiar sau al serviciilor (+1,7%) si de industrie (+0,5%), in timp ce agricultura va fi singurul domeniu unde se va inregistra o ampla scadere (-15%). Previziunile se afla, de altfel, in concordanta cu estimarile actuale ale Executivului si ale principalilor parteneri internationali (FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana). "Cresterea VAB din constructii se bazeaza primordial pe majorarea indicatorului productiei, cu 2,2%, dupa ce in 2011, la acest capitol, a avut loc un salt de 2,8%. Pe elemente de structura, pentru 2012 se asteapta o majorare cu 8% a lucrarilor de constructii noi, o stagnare a celor de reparatii capitale (0%) si o diminuare a volumului lucrarilor de intretinere si reparatii curente (-12%). Din punct de vedere al tipurilor de constructii, singura sporire se observa in 2012 la constructiile ingineresti (+9,5%), iar la cladirile rezidentiale (-13%) si la cele nerezidentiale (-5%) se vor constata scaderi, inclusiv intr-o linie mediana a constructiilor de imobile in general (-8%). Pe termen mediu, in conformitate cu proiectia actuala a principalilor indicatori macroeconomici (varianta de toamna, publicata in luna noiembrie 2012), se asteapta ca in intervalul 2013-2016 PIB sa evolueze in marje pozitive, astfel: +2% in 2013, +2,5% in 2014, +3,3% in 2015 si +3,2% in 2016", se arata in documentul CNP.
Piata constructiilor ar putea redeveni principalul motor al economiei nationale
Incepand cu 2013 piata constructiilor va redeveni principalul motor al economiei nationale, indicele VAB urmand a spori succesiv, pana in 2016, cu niveluri superioare tuturor celorlalte ramuri economice, mai precis de +5,1%, +5,7%, +6,1% si +5%, pe baza cresterii productiei (+5%, +5,5%, +6% si +5%), mai sustin expertii institutiei. De aceea, contributia ramurii de constructii la cresterea reala a PIB va fi cuprinsa intre +0,5% si +0,7%, fiind plasata sub cea a serviciilor (+0,6% pana la +1,4%), insa la un nivel comparabil celui din industrie (+0,4% pana la +0,8%). Observand modificarile procentuale fata de precedentele 12 luni, volumul prognozat al lucrarilor de constructii, pe elemente de structura, denota pentru intreaga perioada de referinta (2013-2016) o dinamica accelerata a lucrarilor de constructii noi (+7,5%, +7%, +6,5% si +5%), in timp ce lucrarile de reparatii capitale vor progresa intr-un ritm ceva mai ponderat (+0,5%, +3%, +6%, respectiv +6,5%), fiind urmate de lucrarile de intretinere si reparatii curente (ce au asigurat supravietuirea firmelor specializate in perioada de maxima intensitate a crizei economice), intrucat CNP estimeaza ca acestea vor stagna in 2013, dupa care vor creste cu +2%, +4% si +4,4%. Daca se analizeaza principalele tipuri de constructii, specialistii institutiei sustin ca la categoria A (cladiri) salturile vor fi de +0,5%, +2%, +3,5% si +4%, din care 0%, +1,5%, +2,5% si +3% la imobilele rezidentiale, respectiv +0,8%, +2,2%, +4% si +4,5% la cele cu alta destinatie fata de cea de locuinta. La randul sau, categoria B – constructii ingineresti – reflecta un progres succesiv mult mai puternic, sustinut probabil de investitiile in infrastructura, respectiv de +7,8%, +7,5%, +7,3% si +5,5%. Avand in vedere posibilele modificari structurale ale pietei, este de asteptat ca numerosi antreprenori, mai ales dintre cei ce dispun de potential financiar insemnat, sa se reorienteze – daca nu cumva au facut-o deja – spre accesarea pietei de constructii ingineresti. Informatii suplimentare, la www.cnp.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter