RO EN
السلة فارغة

CE: Previziunile economice indica un plus la PIB de 3,8% in 2021 si de 4% in 2022

Potrivit previziunilor economice din iarna anului 2021, economia zonei euro va creste cu 3,8 % atat in 2021, cat si in 2022. Potrivit previziunilor, economia UE va creste cu 3,7 % in 2021 si cu 3,9 % in 2022. In ceea ce priveste Romania, PIB-ul va creste cu 3,8% in 2021, respectiv cu 4% in 2022. In privinta inflatiei, in cazul Romaniei, in 2021 se va inregistra o usoara crestere la 2,6%, fiind urmata de o usoara scadere la 2,4% in 2022.
Europa se confrunta in continuare cu pandemia de coronavirus. Cresterea numarului de cazuri, impreuna cu aparitia unor noi tulpini mai contagioase ale coronavirusului, au obligat multe state membre sa reintroduca sau sa inaspreasca masurile de limitare a raspandirii virusului. In acelasi timp, demararea programelor de vaccinare in intreaga UE ofera motive pentru un optimism prudent.
Cresterea economica este asteptata sa se redreseze pe masura ce masurile de limitare a raspandirii virusului se atenueaza
Se preconizeaza ca economiile din zona euro si din UE vor atinge nivelurile de productie anterioare crizei mai devreme decat se anticipase in previziunile economice din toamna anului 2020, in mare parte din cauza ritmului de crestere peste asteptari preconizat in a doua jumatate a anului 2021 si in 2022.
Dupa o crestere puternica in trimestrul III 2020, activitatea economica s-a redus din nou in trimestrul IV, pe masura ce al doilea val al pandemiei a declansat noi masuri de limitare a raspandirii virusului. Avand in vedere ca aceste masuri sunt inca in vigoare, se preconizeaza ca economiile UE si din zona euro se vor contracta in primul trimestru al anului 2021. Cresterea economica urmeaza sa fie reluata in primavara si sa se accelereze in timpul verii, pe masura ce programele de vaccinare progreseaza si masurile de limitare a raspandirii virusului se vor relaxa treptat. Se preconizeaza, de asemenea, o imbunatatire a perspectivelor economiei mondiale pentru a sprijini redresarea economica.
Impactul economic al pandemiei ramane inegal de la un stat membru la altul si se preconizeaza, de asemenea, ca ritmul redresarii va varia in mod semnificativ.
Perspectiva inflatiei se mentine la cote moderate
Previziunile estimeaza ca inflatia in zona euro va creste de la 0,3 % in 2020 la 1,4 % in 2021, inainte de a scadea usor la 1,3 % in 2022. Previziunile privind inflatia pentru zona euro si pentru UE au crescut usor pentru 2021 in comparatie cu cea din toamna, dar, in general, se preconizeaza ca va ramane moderata. Se preconizeaza ca redresarea intarziata va continua sa atenueze presiunile exercitate de cererea agregata asupra preturilor. In 2021, aceasta va fi stimulata temporar de efecte de baza pozitive in ceea ce priveste inflatia energetica, ajustarile fiscale, in special in Germania, precum si de impactul cererii in crestere care este afectata de unele constrangeri ramase in materie de oferta. In 2022, pe masura ce oferta se ajusteaza si efectele de baza scad, se preconizeaza ca inflatia se va reduce din nou.
Exista in continuare un grad ridicat de incertitudine si riscuri semnificative
Riscurile legate de previziuni au devenit mai echilibrate din toamna, desi raman ridicate. Acestea sunt legate in principal de evolutia pandemiei si de succesul campaniilor de vaccinare.
Riscurile pozitive sunt legate de posibilitatea ca procesul de vaccinare sa conduca la o relaxare mai rapida decat se preconizase a masurilor de limitare a raspandirii virusului si, prin urmare, la o redresare mai rapida si mai puternica. De asemenea, instrumentul de redresare NextGenerationEU, al carui element central este Mecanismul de redresare si rezilienta (MRR), ar putea stimula o crestere mai puternica decat se preconizase, deoarece finantarea avuta in vedere nu a fost inca incorporata in aceasta previziune.
In ceea ce priveste riscurile negative, pandemia s-ar putea dovedi mai persistenta sau mai severa pe termen scurt decat se presupunea in aceasta previziune sau ar putea exista intarzieri in derularea programelor de vaccinare. Acest lucru ar putea intarzia relaxarea masurilor de limitare a raspandirii virusului, ceea ce ar afecta calendarul si forta redresarii preconizate. Exista, de asemenea, riscul ca criza sa lase cicatrici mai profunde in structura economica si sociala a UE, in special prin falimente pe scara larga si pierderi de locuri de munca. Acest lucru ar afecta, de asemenea, sectorul financiar, ar creste somajul pe termen lung si ar agrava inegalitatile.
Declaratiile membrilor colegiului:
Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: „Previziunile de astazi ofera o speranta reala intr-o perioada de mare incertitudine pentru noi toti. Relansarea solida preconizata a cresterii economice in a doua jumatate a acestui an arata foarte clar ca depasim aceasta criza. Un raspuns ferm la nivel european va fi esential pentru a aborda aspecte precum pierderea locurilor de munca, slabirea sectorului corporativ si cresterea inegalitatilor. Vom avea inca multe de facut pentru a limita consecintele socioeconomice mai ample. Pachetul nostru de redresare va contribui in mare masura la sprijinirea redresarii, sustinuta de introducerea vaccinarii si de o posibila crestere a cererii la nivel mondial.”
Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: “Europenii trec printr-o perioada dificila. Pandemia inca persista, iar consecintele sociale si economice ale acesteia sunt cu atat mai evidente. O iarna dificila, dar se vede, in sfarsit, lumina de la capatul tunelului. Pe masura ce tot mai multe persoane vor fi vaccinate in lunile urmatoare, relaxarea masurilor de limitare a raspandirii virusului ar trebui sa permita o revenire mai puternica pe parcursul primaverii si al verii. Economia UE ar trebui sa revina la nivelurile PIB-ului dinainte de pandemie in 2022 - mai devreme decat se preconizase anterior - desi productia pierduta in 2020 nu va fi recuperata atat de repede, nici in acelasi ritm in intreaga Uniune. Aceasta previziune este supusa unor riscuri multiple, legate, de exemplu, de noile variante ale COVID-19 si de situatia epidemiologica globala. Pe de alta parte, impactul Next Generation EU ar trebui sa ofere un impuls puternic economiilor celor mai afectate in urmatorii ani, care nu sunt inca integrate in proiectiile de astazi.”
Context
Previziunile economice din iarna anului 2021 ofera o actualizare a previziunilor economice din toamna anului 2020, care au fost prezentate in noiembrie 2020, concentrandu-se pe evolutia PIB-ului si a inflatiei in toate statele membre ale UE.
Aceste previziuni se bazeaza pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evolutia cursurilor de schimb, a ratelor dobanzilor si a preturilor produselor de baza, intemeiate pe informatiile disponibile pana la data de 28 ianuarie 2021. Pentru toate celelalte date-sursa, incluzand ipotezele referitoare la politicile administratiilor publice, prezentele previziuni iau in considerare datele disponibile pana la 2 februarie, inclusiv. Cu exceptia cazului in care politicile sunt anuntate in mod credibil si sunt detaliate in mod corespunzator, proiectiile pornesc de la ipoteza ca nu se modifica nimic la nivel de politici.
In mod esential, previziunile se bazeaza pe doua ipoteze tehnice importante privind pandemia. In primul rand, se presupune ca, dupa o inasprire semnificativa in al patrulea trimestru al anului 2020, masurile de limitare a raspandirii virusului raman stricte in primul trimestru al anului 2021. Previziunile iau in calcul faptul ca masurile de limitare a raspandirii virusului vor incepe sa se relaxeze spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru si apoi mai mult in a doua jumatate a anului, cand persoanele cele mai vulnerabile si o proportie tot mai mare a populatiei adulte ar fi deja vaccinate. In al doilea rand, se presupune ca masurile de limitare a raspandirii virusului vor ramane marginale spre sfarsitul anului 2021, doar masurile sectoriale specifice fiind inca prezente in 2022.
Incorporarea NextGenerationEU, inclusiv a Mecanismului de redresare si rezilienta, in previziuni ramane in concordanta cu ipoteza obisnuita de mentinere a politicilor actuale si ramane neschimbata fata de previziunile din toamna. Previziunile includ doar masurile care, fie au fost adoptate, fie au fost anuntate in mod credibil si suficient detaliate, in special in bugetele nationale. In practica, aceasta inseamna ca proiectiile economice ale doar catorva state membre iau in considerare unele masuri preconizate a fi finantate in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta.
Aceste previziuni tin seama de faptul ca UE si Regatul Unit au convenit asupra unui acord comercial si de cooperare, care se aplica cu titlu provizoriu de la 1 ianuarie 2021 si care include un acord de liber schimb (ALS).
Urmatoarele previziuni ale Comisiei Europene vor fi previziunile economice din primavara anului 2021 elaborate in mai 2021.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter