RO EN
السلة فارغة

CE: 278 miliarde euro au intrat in economia Europei prin fonduri structurale

Pana in luna octombrie 2017, aproape jumatate din bugetul pentru perioada 2014-2020 al fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI) era angajat pentru proiecte concrete. Pana la sfarsitul anului 2016, aproape 793.500 de intreprinderi au primit sprijin din partea fondurilor, ceea ce a dus la crearea de aproximativ 154.000 de noi locuri de munca, conform unui raport publicat recent de Comisia Europeana (CE).
Potrivit documentului, 7,8 milioane de persoane au beneficiat deja de asistenta pentru a-si gasi un loc de munca sau pentru a-si dezvolta competentele si a fost imbunatatita biodiversitatea a 23,5 milioane de hectare de terenuri agricole. In total, pana la sfarsitul anului 2016 fusesera selectate doua milioane de proiecte finantate de UE, adica cu un milion mai multe decat in anul precedent.
Pe langa proiectele din sectorul digital, al incluziunii sociale si al mediului care sunt lansate acum datorita finantarii UE, raportul arata ca noutatile introduse in perioada de finantare 2014-2020 au adus beneficii considerabile.
 
Noile conditii prealabile au contribuit la crearea unui climat mai bun pentru investitii
In luna martie 2017, o prima evaluare a noilor conditii prealabile pentru succesul investitiilor („conditionalitatile ex ante”) a aratat ca acestea s-au dovedit a fi stimulente puternice pentru reforme intr-o gama larga de sectoare: respectarea normelor privind eficienta energetica sau achizitiile publice, planificarea investitiilor pentru inovare, transporturile sau tehnologiile digitale.
Pentru perioada de finantare post-2020, se are in vedere consolidarea in continuare a legaturii dintre fondurile UE si sprijinul acordat reformelor structurale in statele membre, dupa cum s-a subliniat in documentul de reflectie al Comisiei privind viitorul finantelor UE si in propunerile CE privind aprofundarea uniunii economice si monetare a Europei, prezentate saptamana trecuta.
 
Mai putina birocratie pentru beneficiarii fondurilor
Raportul mentioneaza ca statele membre utilizeaza tot mai mult posibilitatile de simplificare oferite in cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020, respectiv procedurile online legate de gestionarea fondurilor („e-coeziune”), procedurile simplificate pentru prezentarea de cereri din partea intreprinderilor („ghiseele unice”) si modalitatile simplificate pentru beneficiari de a solicita rambursari din partea UE.
Simplificarea se afla, la randul sau, in centrul reflectiilor privind arhitectura viitoarei politici de coeziune, cu contributia valoroasa a grupului la nivel inalt privind simplificarea, instituit de CE.
 
Utilizarea mai inteligenta a resurselor disponibile a dus la o mai mare mobilizare a finantarii private
In conformitate cu obiectivul planului de investitii de a mobiliza mai multe investitii, cadrul pentru perioada 2014-2020 a fost creat pentru a sprijini utilizarea pe scara mai larga a instrumentelor financiare. Pana la sfarsitul anului 2016, in cadrul programelor fondurilor ESI au fost angajate pentru aceste instrumente 13,3 miliarde euro, in principal pentru sprijinirea IMM-urilor, pentru cercetare si inovare si pentru o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon.
Instrumentele financiare ale fondurilor ESI sprijina in prezent peste 76.000 de intreprinderi. Proiectele de sprijinire a IMM-urilor selectate pana in prezent in cadrul Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR) reprezinta finantari private mobilizate in valoare de 11,5 miliarde euro, fata de un obiectiv de 42 miliarde euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter