RO EN
السلة فارغة

BT revizuieste in scadere estimarile de crestere economica pentru anii 2022 si 2023

Economia Romaniei ar putea creste cu 5,1% in 2022 si cu 4,7% in 2023, potrivit scenariului macroeconomic central al Bancii Transilvania (BT), actualizat recent. In 2021, PIB s-ar fi majorat cu 6,4% potrivit noii prognoze, dupa ajustarea cu 3,7% an/an din anul pandemic 2020. In prognoza anterioara, proiectia BT indica cresteri anuale de 6,2% in 2021, 5,2% in 2022, respectiv 4,9% in 2023.
"Conform previziunilor macroeconomice actualizate economia interna va continua sa evolueze la un ritm superior componentei structurale in trimestrele urmatoare, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de implementarea programelor lansate la nivelul Uniunii Europene dupa incidenta pandemiei coronavirus (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027), inclusiv a reformelor structurale asociate acestor programe", noteaza dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica la BT.
Scenariul are la baza perspectivele favorabile pentru investitiile productive, sustinute de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de implementarea programelor lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta pandemiei coronavirus. Astfel, in scenariul actualizat motorul economiei ar putea creste cu dinamici anuale in accelerare de la 8% in 2021 la 9,6% in 2022, respectiv 10,6% in 2023, evolutie exprima perspective de continuare a ciclului investitional post-pandemie pe termen mediu.
O serie de factori sustin acest scenariu pozitiv pentru investitiile productive, inclusiv persistenta costurilor reale de finantare la un nivel redus si perspectivele favorabile pentru implementarea programelor Uniunii Europene (care presupun accelerarea reformelor structurale).
Premisele favorabile pentru investitiile productive se vor resimti favorabil in sfera pietei fortei de munca, rata somajului putand sa scada la 4,8% in 2022 si 2023.
"In acest context, ne asteptam la evolutii pozitive in sfera consumului privat (principala componenta a PIB) - crestere cu dinamici anuale de 6,8% in 2021, 5,8% in 2022, respectiv 4,1% in 2023. La nivelul cererii externe nete ne asteptam la cresterea exporturilor totale (bunuri si servicii) cu dinamici anuale de 11,7% in 2021 (dupa ajustarea cu 9,4% din anul pandemic 2020), 4,7% in 2022, respectiv 5,4% in 2023. In ceea ce priveste importurile totale, previzionam crestere cu rate medii anuale mai pronuntate, de 14,3% in 2021, 7,4% in 2022, respectiv 7,7% in 2023, in contextul perspectivelor favorabile pentru dinamica cererii interne", se arata in analiza BT.
Printre factorii de risc la adresa evolutiei economiei Romaniei in trimestrele urmatoare se mentioneaza: climatul macro-financiar international, cu impact la nivelul perceptiei de risc investitional; dinamica din economia Zonei Euro (principalul partener economic al Romaniei); mix-ul intern de politici economice (inclusiv viteza reformelor structurale); tensiunile geo-politice regionale (situatia din Ucraina).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter