RO EN
السلة فارغة

BT: Programele europene sustin increderea in sectorul constructiilor din Romania

Datele statistice ale Comisiei Europene privind dinamica indicatorilor de incredere in economie la nivelul tarilor membre UE in luna decembrie si anul 2021 indica ameliorarea semnificativa a increderii in economia interna la finalul anului trecut (spre cel mai ridicat nivel din iulie), evolutie influentata de atenuarea indicatorilor din sfera pandemiei si terminarea crizei politice. Astfel, indicatorul care masoara increderea in economia Romaniei a revenit pe crestere in decembrie (dupa ajustarea pe parcursul a patru luni consecutiv), urcand cu 2,8 puncte luna/luna la 102,3 puncte, cel mai ridicat nivel din iulie, conform unei analize realizate de Banca Transilvania (BT).
"Subliniem faptul ca aceasta evolutie a fost mai buna comparativ cu cea din Zona Euro (principalul partener economic) - scadere pentru a doua luna la rand, cu o dinamica lunara de 2,3 puncte la 115,3 puncte (minimul din mai). Se evidentiaza ameliorarea indicatorului de incredere din sectorul de servicii (cel mai afectat de incidenta pandemiei si restrictiile implementate) - indicatorul in urcare cu 2,9 puncte luna/luna la 7 puncte, maximul din august, evolutie determinata de temperarea crizei sanitare", noteaza dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, la BT, in analiza pe care o semneaza.
In Zona Euro increderea in sectorul de servicii s-a deteriorat puternic in decembrie - indicatorul in scadere cu 7,1 puncte luna/luna la 11,2 puncte, minimul din aprilie, pe fondul intensificarii crizei sanitare.
De asemenea, indicatorul de incredere in constructiile din Romania a crescut semnificativ in decembrie, cu un ritm lunar de 4,6 puncte la -4,7 puncte, maximul din aprilie, evolutie influentata de perspectivele favorabile pentru implementarea programelor UE. In Zona Euro indicatorul de incredere in sectorul de constructii a crescut pentru a cincea luna la rand in decembrie, cu un ritm lunar de 1,2 puncte la 10,2 puncte.
Totodata, indicatorul de incredere in comertul cu amanuntul a urcat cu 1,7 puncte luna/luna la 5,2 puncte in decembrie Romania (maximul din septembrie), evolutie superioara celei consemnate in Zona Euro (indicator in scadere cu 2,6 puncte luna/luna la 1,1 puncte, minimul din mai) (pe fondul intensificarii crizei sanitare).
Nu in ultimul rand, indicatorul de incredere in industrie a crescut pentru a doua luna consecutiv in decembrie, cu un ritm lunar de 1 puncte la -0,3 puncte, cel mai ridicat nivel din luna august. In Zona Euro indicatorul de incredere in industrie s-a majorat pentru a patra luna consecutiv in decembrie, cu o dinamica lunara de 0,6 puncte la 14,9 puncte.
"Ameliorarea semnificativa a indicatorilor de incredere in luna decembrie exprima premise pozitive pentru dinamica economiei interne din trimestrele urmatoare, sustinute de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de implementarea programelor lansate de Uniunea Europeana (Next Generation si cadrul financiar
multianual 2021-2027). In scenariul macroeconomic central BT previzionam cresterea economiei cu ritmuri anuale de 5,2% in 2022 si 4,9% in 2023", subliniaza dr. Andrei Radulescu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter