RO EN
السلة فارغة

BT: Probabilitatea de decelerare a economiei nationale, in crestere la finalul anului

Cele mai recente previziuni macroeconomice publicate de Banca Transilvania (BT) exprima perspectiva cresterii economiei nationale cu ritmuri anuale de 4,2% in 2022, 2,7% in 2023, respectiv 4,2% in 2024. Acest scenariu are la baza perspectivele de continuare a fluxurilor investitionale post-pandemie, pe fondul implementarii programelor Europene. Investitiile productive ar putea urca cu dinamici anuale de 2,9% in 2022, 3,2% in 2023, respectiv 4,2% in 2024, cu implicatii pozitive pentru climatul din sfera pietei fortei de munca si impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB-ului. Astfel, rata medie anuala a somajului s-ar putea diminua de la 5,6% in 2021 la 5,5% in 2022 si 5,2% in 2023 si 2024.
Pentru consumul privat (principala componenta a PIB) previziunile recente indica premise de majorare cu rate anuale de 6,4% in 2022, 4,7% in 2023 si 4,8% in 2024. In scenariul actualizat consumul public s-ar putea majora cu dinamici anuale de 2,5% in 2022, 2,9% in 2023, respectiv 3,3% in 2024. La nivelul cererii externe nete exporturile si importurile totale (bunuri si servicii) ar putea urca cu rate medii anuale de 7,1%, respectiv 8,2% intre 2022-2024, mai arata datele BT.
"In perioada recenta s-au consemnat evolutii mixte ale indicatorilor macroeconomici comunicati pe plan intern, in contextul resimtirii impactului suprapunerii socurilor din sfera ofertei si consecintelor evenimentelor din Ucraina. Se evidentiaza ameliorarea indicatorului de incredere in economie pentru a doua luna consecutiv in octombrie (spre maximul din aprilie), conform Comisiei Europene, ceea ce exprima rezistenta economiei nationale la socuri. De asemenea, investitiile straine directe au crescut semnificativ in perioada ianuarie-august, spre un volum cumulat de 6,5 miliarde euro, cel mai ridicat nivel din 2008, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Pe de alta parte, climatul din industrie se mentine dificil (productia in scadere pentru a treia luna la rand in august, in dinamica an/an), pe fondul epuizarii modelului economic din ultimele decenii din Germania si preturilor ridicate la energie. De asemenea, intensificarea presiunilor inflationiste are impact nefavorabil pentru venitul real disponibil al populatiei. In acest context, probabilitatea continuarii tendintei de decelerare pentru dinamica anuala a economiei pe termen scurt este in crestere, dupa ce in prima jumatate a anului curent PIB-ul s-a majorat cu 5,7% an/an", se arata intr-o analiza semnata de dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica la BT.
Potrivit analistului, aceasta evolutie a fost sustinuta de procesul de redeschidere, nivelul accesibil al costurilor reale de finantare si implementarea programelor Uniunii Europene, factori care au contrabalansat impactul suprapunerii socurilor din sfera ofertei si tensiunile geo-politice regionale (si consecintele acestora).
Analiza BT mai noteaza majorarea investitiilor productive cu 2,4% an/an in perioada ianuarie-iunie, cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB-ului. Astfel, consumul gospodariilor populatiei s-a majorat cu 7,5% an/an in primul semestru din 2022, pe fondul procesului de redeschidere, ameliorarii climatului din sfera pietei fortei de munca si nivelului accesibil al costurilor reale de finantare.
Pe de alta parte, in sfera consumului guvernamental majorarea componentei individuale cu 13,7% an/an a fost contrabalansata de declinul inregistrat pe segmentul colectiv cu 8% an/an. La nivelul cererii externe nete exporturile au consemnat un avans de 9,8% an/an, ritm superior dinamicii importurilor (8% an/an) in prima jumatate din 2022.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Crestere de 11,6% a preturilor de consum, in 2022
Banca Transilvania a actualizat si prognozele pe termen scurt si mediu pentru dinamica indicatorilor din sfera economiei financiare din Romania, prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare, internationale si interne. Astfel, conform noilor previziuni preturile de consum (pe indicele armonizat UE) ar putea creste cu ritmuri medii anuale de 11,6% in 2022, 7,3% in 2023, respectiv 4,1% in 2024. Acest scenariu este sustinut de perspectivele de disipare graduala a impactului socurilor din sfera ofertei si de dinamica a economiei interne la un ritm sub potential in trimestrele urmatoare.
"Cu alte cuvinte, ne asteptam la schimbarea de tendinta pentru dinamica anuala a preturilor de consum in perioada urmatoare si la convergenta inflatiei spre intervalul tintit de banca centrala pana la jumatatea acestui deceniu. In ceea ce priveste politica monetara, consideram ca banca centrala va continua ciclul post-pandemie la ultima sedinta din acest an, printr-o majorare a ratei de dobanda de referinta cu 75 puncte baza la 7%, pentru contracararea presiunilor inflationiste si ancorarea asteptarilor privind dinamica anuala a preturilor de consum, in convergenta spre nivelul tinta. Pe de alta parte, perspectivele de inflexiune pentru presiunile inflationiste si de evolutie a economiei la un ritm sub potential in 2023 exprima o probabilitate ridicata ca banca centrala sa initieze un proces de reducere a ratei de dobanda de referinta pana la 5,50% la final de 2023 si 5% la sfarsit de 2024", a notat Andrei Radulescu.
La nivelul pietei titlurilor de stat prognozele actualizate pentru rata medie anuala de dobanda pe scadenta 10 ani (barometru pentru costul de finantare in economie) indica niveluri de 7,7% in 2022, 5,7% in 2023, respectiv 5% in 2024. "Ne asteptam la scaderea ratei medii anuale de dobanda pe termen lung in trimestrele urmatoare, pe fondul perspectivelor de inflexiune pentru dinamica anuala a PIB-ului nominal (de la una de accelerare la una de decelerare). Pe piata valutara estimam niveluri medii anuale pentru cursul EUR/RON de 4,94 in 2022, 5,04 in 2023, respectiv 5,07 in 2024. In acest scenariu previzionam continuarea tendintei pe termen mediu de depreciere graduala a leului romanesc raportat la moneda unica europeana", a mai estimat analistul BT.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter