RO EN
السلة فارغة

Bolos: Masurile fiscale vor fi ajutate in functie de sustenabilitatea financiara

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a declarat, marti, ca, dupa ce se va vedea care este impactul bugetar al masurilor fiscale anuntate, "in functie de cum va evolua partea de sustenabilitate financiara a Romaniei", ar mai putea fi ajustate aceste masuri, daca va fi cazul, mentionand ca nu exista riscul ca deficitul bugetar sa depaseasca 5,5% din PIB.
Intrebat care ar fi veniturile care ar putea rezulta in total in 2024 in urma aplicarii tuturor masurilor, Bolos a spus: "Daca luam in calcul si partea de reducere de cheltuieli, asa cum arata acum in forma aceasta, daca luam in calcul si partea de evaziune fiscala, sunt 22 de miliarde lei".
Chestionat daca aceste venituri ar fi mult sub estimarile initiale, ministrul a explicat ca acest lucru era de asteptat, deoarece s-a "incercat o abordare care sa protejeze populatia si mediul de afaceri".
"Era de asteptat, de vreme ce tot am mai renuntat la aceste masuri si am incercat sa avem o abordare care sa protejeze populatia si mediul de afaceri, incercam in aceasta etapa ca sa vedem impactul bugetar al masurilor pe care le-am afisat si, sigur, acestea fiind agreate in coalitie, in functie de cumva evolua partea de sustenabilitate financiara a Romaniei, vom mai ajusta aceste masuri, daca va fi cazul", a adaugat Marcel Bolos.
Intrebat daca ar putea sa fie luate si alte masuri, ministrul a spus: "Am spus ca daca avem o colectare corespunzatoare si avem o cheltuire a banilor responsabila, este posibil fie sa tinem sub control deficitul bugetar si sa se vada ca am intrat intr-o zona de sustenabilitate si de stabilitate pentru deficitul bugetar, fie vedem la momentul respectiv ce tipuri de masuri vom mai putea lua, dar este prematur sa ne pronuntam".
Legat de incadrarea in deficitul bugetar, ministrul Bolos a mentionat ca sunt discutii cu Comisia Europeana.
"Sa nu uitam ca suntem in discutii cu Comisia Europeana pentru ca sa ne ajustam traiectoria de deficit bugetar. Noi facem in aceste zile simulari care rezulta din proiectul de lege pe care l-am mentionat si, in functie de aceste simulari si de felul in care vom conveni cu Comisia Europeana, va vom anunta din timp care va fi traiectoria de deficit bugetar. Un lucru este foarte cert, este ca trebuie sa fim foarte realisti cu aceste masuri pe care noi le adoptam, care am spus ca sunt cele care protejeaza populatia si mediul de afaceri, raportat la problema pe care noi o avem de deficit bugetar si in acest context discutam de ceea ce inseamna sustenabilitatea financiara a Romaniei pe termen lung", a mai explicat Bolos.
Potrivit ministrului, nu exista riscul ca Romania sa depaseasca un deficit de 5,5% din PIB.
"Noi, in acest an, daca legea este aprobata, atunci si vom obtine venituri suplimentare la buget, dar noi mizam pe doua lucruri importante: unul este cel legat de controlul cheltuielilor in perioada urmatoare si stiti bine ca in fiecare luna aprobam limite ale cheltuielilor pe care le putem efectua din bugetul de stat, pe de o parte, si, pe de alta parte in fiecare luna incercam sa monitorizam incasarile si sa reducem gapul dintre veniturile planificate si cele realizate. Asta este un efort pe care il facem. Nu exista acest risc de a depasi 5,5% din PIB", a mai spus Bolos.
El a mentionat ca la Ministerul Finantelor se realizeaza o simulare a impactului masurilor fiscale.
"Este o simulare pe care in aceste zile o finalizam la nivelul Ministerului de Finante si tot in aceste zile cu Comisia Europeana definitivam traiectoria de deficit bugetar pentru perioada urmatoare. Este limpede ca daca inchidem cu 5,5% deficit bugetar, este irealist ca sa avem 3% din PIB anul viitor. Nu cred ca poate cineva se garanteze asa ceva. Eu, in continuare, raman sustinatorul folosirii banilor cu chibzuinta si sa aratam bun simt si respect fata de contribuabilii care platesc la bugetul de stat si acesta este indemnul meu pentru toti care folosesc banii publici", a mai spus Bolos.
Intrebat cate posturi vacante din sectorul bugetar vor disparea, in urma aplicarii acestor masuri, Bolos a spus ca acest lucru depinde "de cat de lunga va fi lista de exceptii", mentionand ca exista o limita maxima luata in calcul de 204.000 de posturi vacante reduse.
"Noi avem o limita maxima pe care am luat-o in calcul, de aici incolo, in functie de cum se va aproba si va intra in vigoare proiectul de lege, vom vedea la final cate. Noi am luat in calcul, asa cum s-a anuntat de la inceputul acestei masuri, 204.000 posturi. In Ministerul de Finante sunt 31 de memorandumuri astazi pentru organizarea a peste 10.000 de concursuri, pentru 10.000 de posturi, deci este limpede ca trebuie sa fim foarte temperati si cand aprobam aceste tipuri de cheltuieli", a explicat Bolos.
El a mai spus, legat de comasarea institutiilor, ca ar fi nedrept ca aceasta masura sa se aplice pentru domeniul culturii.
"Noi avem doua masuri de fond in reorganizarea autoritatilor publice centrale si locale: reducerea posturilor vacante si comasarea. La cultura, aici e un subiect care sa discuta in perioada urmatoare, dar ar fi nefiresc ca sa facem acest economii din reducerea posturilor la cultura, ar fi nedrept pentru domeniul de Cultura. Nu cred, opinia mea personala, ca avem mare lucru de castigat din banii facuti ca economie pe domeniul cultura si cred ca vor fi exceptate institutiile de Cultura", a adaugat ministrul.
Ministrul a facut precizari si in legatura cu impozitul care se va impune pe masinile de lux.
"Tot ce inseamna masina de lux cu o valoare de peste 375.000 lei intra in acest impozit pe masini. La stabilirea impozitului este foarte importanta valoarea de achizitie, aceea este cea la care se refera proiectul. Vechimea autoturismului este de cinci ani. Adica, practic, daca ai mai mult de cinci ani de la data la care ai achizitionat-o nu mai datorezi impozit pe masina, considerentul este ca masina cat este noua isi pastreaza aceasta valoare, dupa care usor, usor trebuie reparatii si isi pierde din valoare", a explicat Marcel Bolos.
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a participat, alaturi de premierul Marcel Ciolacu, la intalnirile cu parlamentarii UDMR si minoritatilor nationale pe tema masurilor fiscale.
Ministerul Finantelor a publicat marti proiectul de lege privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung pentru care Guvernul intentioneaza sa isi angajeze raspunderea in Parlament. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter