RO EN
السلة فارغة

BNR: Cererea de credite pentru locuinte a scazut in primul semestru din 2019

Dupa ce au renuntat, din decembrie 2013, la publicarea buletinelor lunare de conjunctura, expertii Bancii Nationale a Romaniei – BNR au continuat sa dea publicitatii o serie de informatii asemanatoare, cuprinse, pe de-o parte, in sondajul privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania (ce apare de doua ori pe an), iar pe de alta parte, in sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei (cu o frecventa de aparitie de patru ori pe an).
Primul sondaj, efectuat semestrial asupra unui esantion de aproximativ 11.000 de companii nefinanciare, din care circa 85% sunt IMM, iar corporatiile se includ exhaustiv, in functie de domeniul de activitate, a fost publicat in iunie 2019, iar noile date din cadrul celui de-al doilea au devenit disponibile in luna august a anului in curs.
Astfel, in sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei (aferent lunii august a.c.), care se refera in special la perceptia si perspectiva bancilor asupra cererii de credite, se arata ca, la nivelul celui de-al doilea trimestru din 2019, standardele de creditare aferente imprumuturilor destinate populatiei (credite de consum si credite pentru achizitia de locuinte si terenuri) s-au mentinut constante. In mod similar, la nivelul companiilor nefinanciare, standardele de creditare nu au suferit modificari. Bancile prognozeaza pastrarea nemodificata a conditiilor de creditare in trimestrul urmator (iulie-septembrie 2019), in cazul ambelor segmente destinate populatiei. Pe palierul companiilor nefinanciare, bancile estimeaza o inasprire moderata a standardelor de creditare, indiferent de dimensiunea firmelor. „Cererea populatiei pentru credite destinate achizitiei de locuinte si terenuri a scazut moderat, in timp ce in cazul imprumuturilor de consum aceasta s-a majorat semnificativ. Pentru companiile nefinanciare se observa o crestere importanta a cererii de creditare la nivel agregat, in special din partea intreprinderilor mici si mijlocii. In cazul corporatiilor, cererea de imprumuturi pe termen scurt s-a contractat marginal, in timp ce pentru creditele pe termen lung a crescut nesemnificativ. In perioada urmatoare (trimestrul al treilea din 2019), asteptarile institutiilor de credit sunt de mentinere nemodificata a cererii populatiei pentru credite imobiliare si de crestere moderata pentru imprumuturile de consum. Pe segmentul companiilor nefinanciare, bancile estimeaza in trimestrul urmator o crestere marginala atat pentru imprumuturile pe termen lung, cat si pentru cele pe termen scurt”, se precizeaza in documentele BNR.
Cererea de imprumuturi s-a majorat in randul companiilor nefinanciare
Analizand sectorul companiilor nefinanciare, specialistii bancii centrale arata ca, in principiu, cererea de imprumuturi s-a majorat in perioada analizata, la nivel agregat. „Cea mai importanta contributie la aceasta evolutie au avut-o companiile mici si mijlocii, fiind mai accentuata in cazul imprumuturilor pe termen lung. La nivelul companiilor mari, cererea s-a diminuat marginal pentru imprumuturile pe termen scurt, iar pentru finantarea pe termen lung, evolutia a fost constanta. Estimarile bancilor pentru urmatorul trimestru indica o crestere moderata pentru intregul sector, indiferent de dimensiunea firmelor sau de scadenta imprumutului contractat”, se subliniaza in sondajul BNR.
Inas, in opinia oficialilor bancii centrale, „riscul de credit a inregistrat modificari divergente in functie de ramurile de activitate ale companiilor. Pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2019, bancile au indicat majorari semnificative ale riscului de credit asociat firmelor din sectoarele energie si transporturi si cresteri moderate in cazul celor din domeniul tranzactiilor imobiliare. Companiile din sectorul constructii si cel de intermediere financiara consemneaza doar o crestere marginala a riscului de credit. In schimb, pentru firmele din agricultura si industrie, riscul de credit s-a diminuat marginal in trimestrul analizat.
Mentinere pe termen scurt la standardele privind creditul ipotecar
Insa, pentru firmele din ramura de constructii si/sau pentru cele din domeniul tranzactiilor imobiliare, sunt interesante si datele din sondaj cu privire la imprumuturile bancare acordate populatiei pentru achizitia de locuinte si terenuri. Astfel, merita consemnat ca, potrivit sondajului BNR, „preturile proprietatilor rezidentiale au inregistrat o crestere semnificativa in trimestrul al doilea 2019, conform opiniei institutiilor de credit, contrar asteptarilor de mentinere relativ constanta a acestora din trimestrul anterior. In perioada urmatoare, bancile estimeaza o crestere marginala a preturilor imobilelor. In acelasi timp, in cel de-al doilea trimestru al anului 2019, cererea pentru imprumuturile destinate achizitiei de terenuri si locuinte a inregistrat o scadere moderata, contrar previziunilor bancilor, de crestere marginala. Institutiile de credit se asteapta la o evolutie constanta a cererii de credite ipotecare in trimestrul al treilea din 2019. Institutiile de credit au respins in cel de-al doilea trimestru al anului curent, cu o amplitudine moderata, mai multe solicitari de credite ipotecare, insa trebuie subliniat si ca efectele masurilor prudentiale initiate de banca centrala se resimt in continuare in evolutia gradului de indatorare, in special in cazul creditelor nou-acordate, pentru ca nivelul mediu al indicatorului s-a diminuat cu circa 3 puncte procentuale in trimestrul al doilea din 2019 (de la 38% in trimestrul anterior la 35%). La nivelul portofoliului total de imprumuturi ipotecare, valoarea gradului de indatorare a ramas relativ constanta (44%). In acelasi timp, standardele de creditare aferente imprumuturilor destinate populatiei (credite de consum si credite pentru achizitia de locuinte si terenuri) s-au mentinut constante in cel de-al doilea trimestru al anului 2019. Institutiile de credit anticipeaza pastrarea nemodificata a conditiilor de creditare in trimestrul urmator (trimestrul al treilea din 2019), in cazul ambelor segmente destinate populatiei”.
In concluzie, se mai poate evidentia si faptul ca sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei este, la randul sau, reprezentativ, pentru ca are la baza un chestionar specific transmis primelor zece banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Potrivit BNR, cele zece institutii bancare respondente detin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare. Informatii suplimentare, la www.bnr.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter