Inca din 2017, Guvernul Romaniei a propus ca, prin intermediul PNDL 2, sa se prevada o suma totala de 74,5 milioane de lei, care va fi utilizata pentru reabilitarea si restaurarea a trei colegii incluse in lista monumentelor istorice, respectiv a Colegiului National Liviu Rebreanu - Bistrita, Colegiului National Mihai Eminescu - Buzau si a Colegiului National Alexandru Vlahuta - Ramnicu Sarat.
In consecinta, la data de 19 august 2019, in temeiul art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a adus la cunostinta publicului textul urmatorului proiect de act normativ: Hotarare a Guvernului (HG) pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Consolidarea si modernizarea corpului A (Corp Liceu) de la Colegiul National «Liviu Rebreanu», municipiul Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud”.
Conform notei de fundamentare a proiectului de HG, cladirea corpului A al Colegiului National „Liviu Rebreanu” este monument istoric de importanta nationala, inregistrat in Lista Monumentelor Istorice prevazuta in anexa nr. 1 la Ordinul ministrului culturii si cultelor nr. 2.314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizata, si a Listei monumentelor istorice disparute, cu modificarile ulterioare, pozitia 505, cu codul BN-II-m-A-01551 ca: Gimnaziul evanghelic-luteran de baieti Bistrita, azi Colegiul National "Liviu Rebreanu”, 1910-1911, 1958. Edificiul este si astazi una dintre cele mai reprezentative cladiri eclectice din municipiu si din judetul Bistrita-Nasaud, in care functioneaza un liceu de renume si cu rezultate deosebite la nivel national si international. Potrivit unui raport de expertiza realizat in 2019, monumentul istoric prezinta actualmente degradari care pun in pericol elevii si cadrele didactice care isi desfasoara activitatea in cladire. De asemenea, lipsa interventiilor a dus la degradarea unor elemente de patrimoniu, greu si probabil imposibil de recuperat daca nu se intervine urgent pentru restaurarea si consolidarea lor (in ultima perioada, elemente din componentele artistice valoroase de pe fatada s-au desprins, fiind un real pericol pentru elevi).
In consecinta, se va realiza reabilitarea in profunzime a acestui monument istoric, valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA 19%) fiind de 54.356 mii lei, din care pentru constructii-montaj se vor aloca 38.720 mii lei.
Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Bd. Libertatii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucuresti, la adresa de e-mail: عنوان البريد الإلكتروني هذا محمي من روبوتات السبام. يجب عليك تفعيل الجافاسكربت لرؤيته. in termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anuntului. Pentru a descarca nota de fundamentare, cu anexa, click aici!