RO EN
السلة فارغة

BEI: Imprumuturi de peste 13 miliarde euro, acordate catre entitati din Romania

De cand si-a inceput activitatea in Romania (in urma cu 25 de ani), Banca Europeana de Investitii - BEI a acordat finantare in valoare de 13 miliarde euro pentru dezvoltarea economica si financiara a tarii, dupa cum se arata in cel mai recent raport al institutiei bancare. Astfel, conform documentului, circa 130 de proiecte au fost finantate direct de BEI si peste 70 de Fondul European de Investitii, organismul specializat al grupului BEI care acorda finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri). Valoarea totala a creditelor acordate in Romania in ultimii cinci ani se situeaza la peste 3,6 miliarde euro, din care 1,3 miliarde euro constituie cuantumul imprumuturilor acordate in 2017.
Analizand structura creditarii (totalul imprumuturilor BEI pe sectoare, in perioada 2013-2017), circa 29% din suma acordata a fost cota aferenta IMM, 28% indreptandu-se spre transporturi, 18% - in industrie, servicii si agricultura, 13% - in masuri de eficienta energetica, 4% - pentru reabilitarea scolilor si 8% - altele.
„Aceste cifre sunt insotite de o imbunatatire a nivelului de trai si a calitatii vietii cetatenilor romani. BEI a avut - si are in continuare - un rol insemnat in investitiile care integreaza Romania in retelele transeuropene si nationale. De asemenea, banca investeste cu precadere in proiecte care imbunatatesc mediul in Romania. La mijlocul anilor ’90, prima interventie a bancii a vizat modernizarea drumurilor nationale, reducerea poluarii generate de centralele electrice, imbunatatirea eficientei sistemelor de incalzire din Bucuresti, finalizarea lucrarilor neterminate de la metroul bucurestean si reinnoirea flotei TAROM, compania nationala de transport aerian. Din 2013, BEI a acordat finantare in valoare de peste un miliard de euro, in cooperare cu institutii financiare locale, pentru mai mult de 10.000 de proiecte desfasurate de intreprinderi mici si mijlocii si de intreprinderi de dimensiune intermediara din Romania. Impactul activitatii bancii in acest domeniu este dublu: incurajeaza investitiile care contribuie la dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere si creeaza locuri de munca, atat de necesare”, a declarat, in cuvantul sau introductiv, vicepresedintele BEI, Andrew McDowell.
Crestere economica puternica, pe fondul unei dezvoltari volatile a investitiilor
Referindu-se la situatia de ansamblu a economiei nationale, expertii BEI subliniaza ca „majorarea a avut un ritm accelerat si a atins cea mai ridicata valoare de dupa criza, in anul 2017, dar a fost determinata in principal de consumul intern. Se anticipeaza ca economia romaneasca va ramane robusta, dar cresterea acesteia isi va incetini ritmul. Trecerea intr-o etapa de crestere determinata mai mult de investitii reprezinta o etapa esentiala pentru abordarea provocarilor structurale, asigurarea competitivitatii pe termen mai lung si cresterea rezilientei economice a Romaniei”.
Context ce implica schimbari pe piata fortei de munca
Specialistii institutiei bancare europene mai precizeaza in raport si ca, odata cu expansiunea economica, incepand din anul 2013, conditiile de pe piata muncii s-au imbunatatit. „Mai raman aspecte care trebuie rezolvate, cum ar fi un acces mai echitabil la piata fortei de munca si alinierea fortei de munca la nevoile in rapida schimbare ale economiei, care, actualmente, se confrunta cu diverse provocari. De pilda, investitiile, ca procent din PIB, se situeaza sub nivelurile de dinainte de criza, ramanand inca multe de facut in ceea ce priveste calitatea investitiilor publice. Din acest motiv, intreprinderile considera investitiile publice in infrastructura de transport, precum si in invatamantul superior si formarea profesionala ca principale prioritati strategice. In acelasi timp, investitiile publice ar putea beneficia semnificativ de pe urma mai bunei utilizari a fondurilor europene. De aceea, BEI s-a implicat in asigurarea capacitatii Romaniei de a lansa si finaliza proiecte - prin JASPERS si mai recent prin activitatea desfasurata de platforma europeana de consiliere in materie de investitii.
„De 25 de ani, Banca Europeana de Investitii este alaturi de Romania in demersul acesteia de a atinge prosperitatea economica. Inca inainte de aderarea la UE, in 2007, banca a acordat Romaniei finantare pe termen lung, la costuri accesibile. Rezultatele au fost remarcabile pentru Romania. Economia se afla intr-un proces de modernizare si crestere. BEI este mandra de rolul pe care il are in acest proces si este increzatoare in posibilitatile viitoare de dezvoltare. Desigur, lucrurile nu se opresc aici. Nevoia de finantare pe termen lung ramane. Administratiile publice din Romania si societatile private vor beneficia in continuare de asistenta de specialitate privind planificarea si valorificarea la maximum a proiectelor. Banca Europeana de Investitii este specializata in aceste domenii, motiv pentru care este un partener vital pentru Romania”, a concluzionat Andrew McDowell. Pentru a descarca raportul integral, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter