RO EN
السلة فارغة

ASRO: Comisia Europeana a prezentat o noua strategie in materie de standardizare

Comisia Europeana a prezentat o noua Strategie europeana in materie de standardizare, care subliniaza importanta strategica a standardelor in cadrul Pietei Unice, precum si determinarea UE de a participa activ la stabilirea standardelor la nivel mondial.
Standardele reprezinta piatra de temelie a Pietei Unice si competitivitatii UE la nivel mondial. Ele ii ajuta pe producatori sa asigure interoperabilitatea produselor si serviciilor, sa reduca costurile, sa imbunatateasca siguranta si sa incurajeze inovarea. Respectarea standardelor europene armonizate garanteaza ca produsele sunt conforme cu legislatia UE.
Comisarul pentru Piata Interna, Thierry Breton, a declarat: „Standardele tehnice au o importanta strategica. Suveranitatea tehnologica a Europei, capacitatea de a reduce dependentele si protectia valorilor UE se vor baza pe capacitatea noastra de a stabili standarde la nivel mondial. Prin strategia de astazi, definim foarte clar prioritatile noastre in materie de standardizare si cream conditiile pentru ca standardele europene sa devina criterii de referinta la nivel mondial.”
Strategia prezinta cinci seturi principale de actiuni:
- Anticiparea, prioritizarea si abordarea nevoilor de standardizare in domenii strategice: productia de vaccinuri si medicamente impotriva COVID-19, reciclarea materiilor prime critice, lantul valoric al hidrogenului curat, cimentul cu emisii scazute de dioxid de carbon, certificarea cipurilor si standardele in materie de date, utilizarea hidrogenului si a bateriilor. Comisia va institui functia de Coordonator, responsabil in materie de standardizare, pentru a asigura orientari la nivel inalt in intreaga Comisie cu privire la activitatile de standardizare, care va fi sprijinit de un Centru de Excelenta al UE privind standardele, alcatuit din servicii ale Comisiei.
- Imbunatatirea guvernantei sistemului european de standardizare: standardele europene, care sprijina politica si legislatia UE, trebuie sa fie decise de actori europeni. Comisia propune o modificare a Regulamentului privind standardizarea pentru a imbunatati guvernanta sistemului european de standardizare, in sensul ca mandatele pentru organizatiile europene de standardizare, la cererea Comisiei, trebuie sa fie gestionate de delegatii nationali - organismele nationale de standardizare - ai statelor membre ale UE si SEE. Acest lucru va evita orice influenta nejustificata a actorilor din afara UE si SEE asupra proceselor decizionale in cadrul elaborarii de standarde pentru domenii esentiale.
- Consolidarea pozitiei de lider a Europei in ceea ce priveste standardele internationale. Comisia va actiona prin intermediul Forumului la nivel inalt pentru a institui un mecanism impreuna cu statele membre ale UE si cu organismele nationale de standardizare pentru a face schimb de informatii, a coordona si a consolida abordarea europeana a standardizarii internationale.
- Sprijinirea relatiei inovare - standardizare. Comisia propune o mai buna valorificare a potentialului cercetarii finantate de UE pentru a valorifica proiectele de inovare prin activitati de standardizare si pentru a anticipa nevoile timpurii in materie de standardizare. Va fi lansat un „booster al standardizarii” pentru a sprijini cercetatorii din cadrul programelor Orizont 2020 si Orizont Europa sa testeze relevanta rezultatelor lor pentru standardizare.
- Crearea generatiei urmatoare de experti in standardizare. Standardele se bazeaza pe cei mai buni experti, iar Europa se confrunta cu o schimbare de generatie. Comisia va promova o mai mare sensibilizare la nivel academic cu privire la standarde, programe de crestere a competentelor in standardizare si formare a viitorilor specialisti.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter