RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Mediul microeconomic instabil afecteaza istoricul platilor companiilor

Grupul Coface, lider mondial in domeniul asigurarilor de credit, a mentinut calificativul privind riscul de tara pentru Romania la B, clasa de risc ce indica un mediu microeconomic instabil, capabil sa afecteze, in continuare, un istoric al platilor companiilor. In pofida echilibrului macroeconomic, a reculului in procesul de adoptare a monedei euro si a indeplinirii criteriilor de convergenta nominala, Romania ramane vulnerabila ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor interne la nivel microeconomic prin: nivelul foarte ridicat al creditului comercial (maxim istoric), interdependenta ridicata dintre companii (efectul de domino), intreruperea accelerata a activitatii pentru foarte multe societati comerciale, comparativ cu cele nou inregistrate (raport 2:1) si prin nivelul ridicat al instrumentelor refuzate la plata.
Conform estimarilor Coface, cresterea economica din 2015 se va apropia de +4%, evolutia urmand a continua si in acest an, pe fondul avansului consumului. "Ratele de dobanda de pe piata interbancara si pentru titlurile de stat inregistreaza minime istorice, pe fondul excesului de lichiditate si atractivitatii ridicate a titlurilor de stat pentru investitorii straini. In pofida acestui fapt, politica monetara ramane in stand-by, iar dobanda de politica monetara (1,75%) este preconizata de consensul pietei ca fiind stabila in 2016, principalul motiv fiind politica fiscala prociclica. Aceasta din urma este marcata de cresterea cheltuielilor (prin majorarea salariului pentru personalul din aparatul bugetar), cuplata cu presiuni asupra veniturilor (prin reducerea TVA si a anumitor taxe, precum cea pe dividend, profit reinvestit sau pentru constructii speciale), astfel incat deficitul bugetar pentru anul 2016 ar putea depasi marginal pragul de 3%", se arata in analiza Coface.
Din pacate, conform companiei de analiza, macroechilibrul aproape generalizat pe majoritatea directiilor (singurele exceptii fiind politica fiscala prociclica, tensiunile externe pe plan politic si volatilitatea de pe piata financiara, care se pot propaga si in Romania prin dinamica canalului capitalurilor straine) nu se materializeaza printr-o imbunatatire vizibila a comportamentului de plata la nivel microeconomic, companiile private inregistrand o serie de simptome care semnaleaza multiple provocari financiare.
Numarul companiilor intrate in insolventa s-a injumatatit
Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI), rezulta ca in 2015 s-au deschis 9.886 de proceduri noi de insolventa, in scadere cu aproximativ 51% fata de anul anterior, cand s-au deschis 20.170 de asemenea dosare si cu 43% comparativ cu media ultimilor 10 ani. Cu toate acestea, Romania inregistreaza, in continuare, o incidenta a insolventelor la 1.000 de firme active de peste 4 ori mai mare decat media altor tari din Europa Centrala si de Sud-Est, media locala fiind de 45 de insolvente la 1.000 de firme active, prima pozitie din acest punct de vedere.
Totusi, numarul companiilor mari care isi intrerup activitatea ramane foarte ridicat, respectiv 577 de firme cu cifra de afaceri peste un milion de euro, care au intrat in insolventa in 2015. De asemenea, cu toate ca a crescut cu 13% numarul de companii nou inmatriculate in primele 11 luni din 2015, Romania inregistreaza, in continuare, mai mult de doua companii care isi intrerup activitatea la fiecare societate nou-inregistrata.
"Chiar daca numarul insolventelor nou-deschise in 2015 a scazut la jumatate comparativ cu anul anterior, numarul total al companiilor care si-au intrerupt activitatea a crescut cu 7% in perioada analizata si este de doua ori mai mare decat numarul companiilor nou-inregistrate. Aceasta dinamica este explicata prin cresterea foarte mare a companiilor mici care prefera sa se dizolve (in crestere cu 46% in anul 2015 versus anul anterior) decat sa-si deschida insolventa (proces mult mai costisitor). Evolutia mai sus amintita este cuplata cu un volum al instrumentelor refuzate la plata foarte ridicat, nivelul acestora pentru anul 2015 depasind 8 miliarde lei, comparabil cu varful crizei financiare. Acest tablou ilustreaza un context microeconomic al mediului de afaceri care ramane fragil si decuplat cu evolutia macroeconomica pozitiva", a declarat Iancu Guda, Services Director in cadrul Coface Romania.
 
Dublare a duratei medii de colectare a creantelor in cazul firmelor insolvente
Din totalul celor 9.886 de companii care au intrat in insolventa in 2015, 5.372 de companii au depus declaratiile financiare pentru activitatea desfasurata in 2014. Pentru aceste companii, analistii Coface au calculat indicatorii financiari preliminari la nivelul intregului esantion pentru perioada 2008-2014, observand ca una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrarii in insolventa a fost reprezentata de dezechilibrarea graduala a structurii bilantului. Companiile respective au atras resurse financiare suplimentare (gradul de indatorare crescand de la 76% in 2008 la 123% in 2014), orientate cu precadere catre investitii pe termen lung. Acestea din urma nu au generat venituri suplimentare sau o crestere a productivitatii prin imbunatatirea marginii operationale. Din contra, veniturile medii au scazut cu aproape 5,3% in 2014, dinamica ce nu a fost cuplata cu o ajustare corespunzatoare a cheltuielilor, nivelul consolidat al pierderilor crescand la 7,9%. In acest context, gradul de acoperire a datoriilor prin venituri de exploatare a scazut de la 108% (nivelul din 2008) la 69% in 2014. In ciuda acestui fapt, durata medie de plata a furnizorilor aproape ca s-a triplat in 2015, aceasta crescand de la 74 de zile in 2008 la 235 de zile in 2014.
Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), raportul dintre numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea raportat la cel al companiilor nou-inregistrate (SRL) a crescut de aproape cinci ori in 2015, de la nivelul 0,48 in 2008, la 2,32 in 2014. Acest lucru arata ca dinamica intreruperilor de activitate a fost net superioara inmatricularilor de companii noi, pe fondul unui spirit antreprenorial foarte scazut, precum si a unui cadru fiscal care nu prezinta o predictibilitate si o sustenabilitate pe termen lung.
Pentru a consulta un info-grafic realizat de Coface referitor la situatia insolventelor din Romania, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter