RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Peste 98% din companii, afectate de achitarea cu intarziere a facturilor

Termenul mediu de incasare a facturilor in Romania pentru companiile care au o cifra de afaceri de pana la cinci milioane de euro este de 158 de zile, afectand peste 98% din totalul societatilor de tip IMM de pe piata locala. De asemenea, conform statisticilor nationale privind mediul de afaceri, ponderea datoriilor inregistrate de companii pe termen scurt fata de furnizori este de 55%, iar media gradului de indatorare a companiilor cu o cifra de afaceri de pana la cinci milioane de euro este de 75%. In Romania, firmele cu o cifra de afaceri de pana la 5 milioane de euro reprezinta peste 98% din totalul afacerilor si insumeaza 26% din cifra de afaceri totala a companiilor active.
Acestea sunt doar cateva date din cadrul unui studiu realizat de Instant Factoring - prima platforma tehnico-financiara (tip „fintech”) de factoring din Romania si Europa de Est -, potrivit caruia „ponderea datoriilor inregistrate de companii pe termen scurt din totalul datoriilor a crescut cu aproape 15% in ultimii ani, de la 58% in 2008 la 73% in 2015”.
Conform cercetarii, sectoarele de activitate cele mai afectate de intarzierea de plata si de termenul de incasare mai mare de 120 de zile sunt: constructii, distributie, agricultura, transporturi, metalurgie, servicii prestate intreprinderilor.
Destabilizarea fluxului de lichiditati - un pericol real
„Statisticile privind termenele de incasare a facturilor si datoriile inregistrate de companiile din Romania sunt ingrijoratoare. Firmele intampina dificultati la finantare, iar microintreprinderile si IMM-urile sunt cele mai expuse acestui fenomen, fiind cele care au cea mai mare nevoie de lichiditati pentru a functiona. Riscurile pe care le pot intampina companiile afectate de aceste cifre sunt legate de destabilizarea fluxului de lichiditati (cash flow) pe termen scurt. Majoritatea companiilor se confrunta cu o discrepanta majora intre termenele scurte de plata catre proprii furnizori si termenele lungi de incasare de la clienti. In aceste intervale, resursele de lichiditati ale companiei sunt limitate, aspect ce poate duce la ingreunarea platilor sau poate afecta chiar cresterea si dezvoltarea companiei, in conditiile in care aceasta nu are resurse sa onoreze comenzi noi”, a declarat Elisa Rusu, CEO al Instant Factoring.
Analizele companiei releva faptul ca peste 90% dintre institutiile bancare din Romania nu accepta spre finantare firme mici sau care abia si-au inceput activitatea. Bancile ofera solutii de finantare mult prea inflexibile pentru nevoile afacerilor mici, iar timpii mari de raspuns, birocratia fluxului de aprobare si necesitatea prezentarii unor garantii descurajeaza incercarile companiilor de a accesa o finantare. Potrivit specialistilor Instant Factoring, lipsa de automatizare a unor procese si fluxuri interne in cadrul institutiilor bancare face ca, in cele mai multe cazuri, randamentul obtinut in urma finantarii unei companii mici sa nu incurajeze acest gen de finantari.
In acest context, Instant Factoring isi propune sa transforme in bani orice factura in valoare de maximum 10.000 de lei (TVA inclus) care mai are pana la scadenta cel putin sapte zile si cel mult 120 de zile, in mai putin de 24 de ore, cu ajutorul tehnologiei denumite „fintech”. Dupa incarcarea facturii pe platforma online de catre client, acesta primeste un raspuns pozitiv sau negativ in cel mult doua ore, iar in 24 de ore de la raspunsul pozitiv se va face viramentul bancar in contul sau, fara a avea nevoie de alte documente. Costul serviciului este reprezentat de un singur comision, in valoare de 3% pe luna din suma totala a facturii, care va fi afisat automat in momentul incarcarii facturii de catre client.
***
Societatea Instant Factoring este prima platforma fintech de factoring din Romania si membra a Asociatiei Europene de companii Fintech Innovate Finance, cu sediul la Londra. Prin lansarea unei platforme online de factoring (inaugurata la data de 29 martie 2018), compania isi asuma misiunea de a sprijini dezvoltarea micilor afaceri prin solutii de finantare rapida si facila, cu ajutorul tehnologiei. Pana la sfarsitul anului in curs, Instant Factoring tinteste sa deschida doua noi sucursale in Europa Centrala si de Est si sa devina liderul regional in domeniul micro-factoring. Elisa Rusu este CEO al companiei si una dintre cele mai experimentate profesioniste in factoring, fiind anterior director la Banca Transilvania Factoring (ce ocupa locul al doilea in Romania, in domeniul respectiv) si ocupand functii de conducere la Meridian Leasing si Compania de Factoring. Comitetul director al Instant Factoring ii include pe Cristian Ionescu (Managing Partner al Chartered Debt Management si fost CEO al Coface Romania, Bulgaria si Slovacia), Piotr Swieboda (CEO al Inovo Venture Capital Fund - Polonia) si Alexandru Lapusan (CEO si co-fondator al companiei de dezvoltare de software Zitec, vicepresedinte al Asociatiei Serviciilor de IT si Software din Romania).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter