La initiativa Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), in incinta Universitatii Politehnice Bucuresti se va construi o casa pasiva certificata. Obiectivul P+1E, ce va fi realizat cu blocuri de zidarie Ytong, va avea o suprafata de 160 mp si urmeaza sa fie definitivat pana la finele anului 2010. Casa Pasiva Politehnica Bucuresti va avea un consum anual pentru incalzire/racire sub valoarea de 15 kWh/mp anual. “Ytong a acceptat o noua provocare in 2010, respectiv realizarea unei case care consuma putin mai mult decat un bec, dar ofera randament si confort la nivel maxim, folosind surse de energie clasice si/sau regenerabile”, a declarat Marius Dragne, Marketing Manager Xella Baustoffe South-East Europe (BG-HU-RO).
Economii de energie de pana la 90%
Casa pasiva este acea constructie pentru care factorul decisiv este eficienta energetica. In cazul acestui gen de cladire se observa, in primul rand, economii de energie de pana la 90% in comparatie cu un proiect conventional si reducerea emisiilor de dioxid de carbon, astfel incat impactul asupra mediului sa fie minimizat.
Conditiile de construire si atestare ale Casei Pasive Politehnica Bucuresti includ respectarea standardelor de etanseitate, impreuna cu un sistem “verde” de asigurare a climatului interior si garantia unor costuri scazute ale constructiei. “Ytong a fost ales ca solutie care sa poata imbunatati proiectul initial, printr-un coeficient mai bun la difuzia de vapori, garantand o rezervare de potential energetic. Ca si partener al proiectului, Ytong a pus la dispozitie cantitatea de zidarie necesara. Solutia rezidentiala Ytong folosita pentru acest proiect este varianta Clasic, adaptata cerintelor specifice proiectului de casa pasiva“, a specificat Mircea Sibana, Product Manager, Xella Ro.
Consumul unei case construite dupa conceptele arhitecturale obisnuite ajunge la valori cuprinse intre 200-240 kwh/mp anual. Noile cerinte generale de performanta energetica a cladirilor din clasa A incearca un consum general sub 70 kwh/mp anual. In aceste conditii, casa pasiva ajunge la un consum general sub 15 kwh/mp anual pentru incalzirea ambientala. Initiativele de construire a cladirilor pasive sunt mult mai prezente in alte state europene. In Germania, de exemplu, s-au construit pana in prezent peste 8.000 de case pasive, in timp ce in Austria exista peste 1.500 de astfel de cladiri.
***
In 2009, grupul Xella a avut aproximativ 6.800 de angajati si a inregistrat vanzari de 1,2 miliarde euro. Xella este proprietate a companiilor de investitii private PAI Partners si Goldman Sachs Capital Partners. Informatii suplimentare, la www.xella.ro