Potrivit reprezentantilor asociatiei PRO BCA, in 2009 piata de zidarie (caramida si BCA) s-a diminuat cu 30% in volum, iar pentru anul in curs se previzioneaza o scadere cu pana la 10% a acestuia. Ca urmare a acestei situatii, se apreciaza ca unele companii din domeniu ar putea intra in insolventa. Situatia s-a regasit si in 2009, cand producatorul de BCA Ecoblock, din Constanta, ce detinea o cota de piata de 6%, a intrat in insolventa. “Supravietuirea companiilor dupa anul 2010 depinde de un bun management al resurselor, de eficientizarea costurilor si posibilitatile de reducere a marjelor de profit. In lipsa unei strategii pe termen mediu si lung care sa fixeze domeniile prioritare pentru economia romaneasca in urmatorii 5-10 ani, continuam sa ne derulam activitatea intr-un cadru economic si legislativ in continua schimbare, fara posibilitatea de a ne putea fundamenta si urmari propriile strategii”, a declarat Marius Marin, vicepresedinte si director executiv al Asociatiei Pro BCA. Totodata, producatorii de BCA sustin ca solutia pentru cresterea veniturilor bugetare nu este aplicarea de noi impozite si taxe sau majorarea celor existente, ci o atenta supraveghere a activitatii firmelor si aplicarea masurilor care se impun in cazul nerespectarii obligatiilor. „Sunt necesare masuri urgente pentru modificarea cadrului legislativ existent care sa prevada clar ca emiterea de instrumente de plata fara acoperire reprezinta o infractiune. Intrarea voluntara in insolventa trebuie, de asemenea, reglementata din punct de vedere legislativ, pentru a determina limitarea acestui fenomen, si nu incurajarea lui”, sustin oficialii PRO BCA.
Patronat pentru sustinerea domeniuluiPana la sfarsitul anului in curs asociatia se va transforma in patronat si va negocia contractele colective de munca din industrie. "Factorii guvernamentali nu trateaza cum trebuie relatia cu patronatele. De exemplu, pentru programul Prima Casa 2 nu a fost consultat nici un patronat din construtii", a precizat Marius Marin. Pro BCA sustine ca plafonul de garantare a creditelor pentru Prima Casa trebuia sa fie de 80.000-100.000 de euro si nu de 70.000-75.000, iar, pentru a impulsiona constructia de locuinte noi, unitatile ANL nu trebuiau incluse in acest program.
Pro BCA, ce detine 70% din piata specifica (cu o valoare de circa 200 milioane de euro), reuneste companiile Macon, Celco, Soceram, Ecoblock, Somaco Grup Prefabricate, Xella Ro si Alba Aluminiu. Informatii suplimentare, la
www.probca.ro