RO EN
Coșul este gol

BB&TP - investitie de 250 milioane de euro

Nicolae Calinoiu (51 de ani)
Functia/Firma: Director General Baneasa Business&Technology Park;
Experienta profesionala: activitate la Trustul de Constructii Carpati; are ca lucrari de referinta Palatul Cotroceni si Palatul Snagov. Dupa 1990 a fost in posturi de conducere la mai multe firme internationale
Studii: Facultatea de Constructii-Bucuresti;
Hobby: calatoriile.

Baneasa Business & Technology Park (BB&TP), amplasat in nordul Capitalei, va cuprinde 11 cladiri de birouri (ce vor fi realizate pe o suprafata totala de 12 hectare) si un hotel de 4 stele cu sala de conferinte, restaurant si sala de sport. Cladirile ofera o rata a locurilor de parcare de 1 loc / 48 mp utili; pe viitor, se intentioneaza sa se ajunga la 1 loc / 25-30 mp utili. Accesul se va face din DN1 si Aleea Privighetorilor (sector 1). Arhitect al proiectului este Chapman Taylor (Anglia), constructor compania Comnord (Bucuresti), serviciile de project manager fiind asigurate de Kappa Architects & Engineers. Instalatiile vor fi realizate de firma Procema (din Capitala). Valoarea investitiei pentru intregul parc de afaceri este de aproximativ 250 milioane de euro.

- In ce stadiu se afla proiectul BB&TP?
- Pana in prezent am definitivat faza intai a obiectivului, respectiv primele doua cladiri (S+P+4E; cu o arie utila de 26.000 mp), ce dispun de 795 de locuri de parcare subterana si supraterana, oferind o medie de 1 spatiu de parcare la 33 mp de spatiu util. Investitia a necesitat fonduri de 35 milioane de euro. De asemenea, lucrarile de viabilizare a terenului au necesitat circa 1,5 milioane de euro. In acest an ne vom axa pe dezvoltarea infrastructurii, valoarea investitiilor fiind de circa 30 milioane de euro. Dorim ca etapa a doua a proiectului (ce prevede realizarea a inca doua cladiri S+P+4E, cu o arie totala construita cuprinsa intre 75.000 mp si 100.000 mp) sa o incepem cu precontracte de inchiriere semnate. Pentru aceasta, suntem deja in negocieri, si - in functie de finalizarea acestora - probabil ca lucrarile de constructie vor fi demarate in acest an. Termenul de finalizare a imobilelor este 2009-2010.

- Care sunt facilitatile oferite de cladirile de birouri?

- Imobilele vor dispune de sisteme de securitate si de administrare si functionare computerizata BMS (Building Management System – cladiri inteligente). De asemenea, acestea vor fi dotate cu sistem de conditionare/ racire-incalzire aer (in 4 tevi), lifturi ce au comanda centralizata, fatada vitrata termoizolanta cu proprietati de rezistenta la actiunea radiatiilor ultraviolete, microsistem de circulatie a aerului pe verticala, telecomunicatii prin fibra optica etc. Avand o suprafata totala de peste 250.000 mp, Baneasa Business&Technology Park va deveni una dintre cele mai importante locatii destinate sediilor centrale ale companiilor multinationale si locale aflate in expansiune pe piata romaneasca si un centru de intalnire a mediilor de afaceri din Capitala.

- Pe piata din Bucuresti mai sunt locuri pentru astfel de proiecte?
- Consider ca mai exista spatii pentru realizarea unor astfel de obiective si sper sa fie construite tot mai multe. Dezvoltarea haotica de pana acum a Capitalei nu numai ca strica imaginea orasului, dar complica si lucruri precum: trafic, infrastructura, utilitati etc. Astfel, daca exista proiecte complexe (comerciale, rezidentiale, de birouri) concentrate intr-un singur loc, beneficiarii nu vor mai fi obligati sa se deplaseze dintr-o zona in alta a orasului.

- Exprimati-va opinia privind evolutia pietei constructiilor.
- In 2007 acest domeniu a inregistrat o crestere semnificativa, un trend ascendent fiind estimat si pentru intervalul 2008-2010. Deja, unele firme mari nu mai pot onora toate cererile.

- Caracterizati starea concurentiala din zona de activitate.
- In prezent, in Capitala nu exista multe cladiri de birouri de clasa A care sa dispuna de facilitati similare cu cele incluse in proiectul nostru, respectiv: numar mare de locuri de parcare, cai de acces, pozitionare la intrarea in Bucuresti si, foarte important, faptul ca este parte dintr-un proiect mixt, ce dispune si de o zona rezidentiala si de una comerciala.

- Care sunt principalele probleme intampinate?
- Forta de munca specializata a devenit o adevarata problema pentru firmele de constructii si - indirect - si pentru noi. Cred ca solutia ar fi majorarea salariilor muncitorilor la un nivel similar cu cel din alte state ale Uniunii Europene. Informatii suplimentare, la www.baneasa.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter