RO EN
Coșul este gol

ARDIMET: Piata siderurgica va reveni pe un trend pozitiv in 2011

Conform unor previziuni realizate de Confederatia Europeana a Industriilor Fierului si Metalelor (Eurofer), in 2010 vom asista la redresarea majoritatii domeniilor consumatoare de metale, exceptie facand industria navala si sectorul constructiilor. Avand in vedere faptul ca piata siderurgica reprezinta un segment economic globalizat, se poate considera ca previziunile Eurofer sunt valabile si pentru Romania. Mai mult, stocul existent pe piata autohtona va incetini revenirea activitatii de productie pentru domeniul constructiilor. In ansamblu, in 2010 va fi observata o ameliorare a trendului de reducere a consumului, care va inregistra o evolutie optima abia in 2011. "Este important de mentionat faptul ca lichidarea fortata a stocurilor a avut un efect benefic asupra pietei: exista o cerere reala mai mare, superioara nivelului productiei curente din 2009, insa cel putin egala cu dimensiunea stocurilor consumate fortat anul trecut", sunt de parere reprezentantii Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metal (Ardimet). Astfel, in acest an va creste moderat consumul aparent de laminate cu 5% - 10%, in special de profile si tevi, in timp ce consumul de otel beton va ramane, cel mai probabil, la nivelul din 2009, chiar daca productia interna va inregistra cresteri (bazate pe volumul exportului mai mare decat in anii precedenti). In primul trimestru al acestui an s-a consemnat un volum al productie de otel beton de 135.000 de tone, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut (103.000 de tone).
Productie siderurgica de 2,7 milioane de tone, in 2009
Productia siderurgica din Romania a insumat, anul trecut, 2,7 milioane de tone, reprezentand circa 55% din volumul realizat in 2008 si cu 44% mai putin decat cel din 2007, conform datelor furnizate de Ardimet. Cea mai semnificativa reducere a fost consemnata in cadrul grupului ArcelorMittal, care a inregistrat scaderi ale productivitatii la toate fabricile, fata de anul 2007 (-59% la combinatul de la Galati, -76% la cel din Hunedoara si -70% la Calarasi). Totusi, perspectivele sunt pozitive, avand in vedere faptul ca in semestrul al doilea din 2009 combinatul ArcelorMittal Galati a consemnat o crestere a productiei de otel de la o medie lunara de circa 117.000 de tone in primele sase luni ale anului, la aproximativ 182.000 de tone in perioada iunie - decembrie. "Analiza activitatii furnizorilor evidentiaza dificultatea adoptarii de catre acestia a unui plan de productie sigur si coerent. Evolutiile oscilante au fost cauzate de contextul unei piete interne nesigure si aflate in contractie in ultimele cinci trimestre, precum si de diminuarea numarului de consumatori interni si scaderea exporturilor. Lipsa programelor noi de investitii si intarzierea reluarii lucrului pe santierele blocate reprezinta alte cauze ale reducerii activitatii din domeniu", a declarat Calae Mandru, reprezentant Ardimet.
Diminuare cu 50% a consumului de otel beton
Consumul aparent de otel s-a redus, de asemenea, cu 40% in 2009, fiind observata o evolutie trimestriala fluctuanta. Astfel, in primele trei luni ale anului trecut s-au utilizat aproximativ 450.000 de tone de otel, inregistrandu-se cel mai scazut nivel din ultimii ani, in timp ce in intervalul octombrie - decembrie volumul consumului intern s-a dublat in comparatie cu primul trimestru, ajungand la 907.000 de tone. Cresterea din ultimele trei luni poate fi explicata prin evolutia sectorului de produse plate atat productia interna, cat si importurile sporind pe acest segment. In principal, contractia consumului aparent din 2009 a fost determinata de reducerea activitatii din domeniul constructiilor civile si de infrastructura, mari consumatoare de otel beton si profile (conform unor studii europene, aproximativ 27% din productia anuala de otel este destinata pietei constructiilor). Astfel, consumul de otel beton s-a diminuat, anul trecut, cu 50% fata de nivelul din 2008, ajungand la un nivel de 650.000 de tone, contractia fiind superioara celei din sectorul de produse siderurgice. In ceea ce priveste previziunile pentru anul curent, lipsa programelor finantate din fonduri publice vor reprezenta o dificultate in calea cresterii consumului de otel beton.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter