Sprijinirea redresarii economiei si investitiile in infrastructura (de transport, energetica etc.), reprezinta prioritatile proiectului de buget adoptat de Comisia Europeana pentru anul 2011. Vor fi alocate fonduri totale de 142,6 miliarde euro, din care aproximativ 64,4 miliarde euro se vor utiliza pentru revigorarea mediului economic continental, suma destinata acestui scop fiind cu 3,4% mai mare decat nivelul celei din 2010. De asemenea, circa 40% din buget (57,9 miliarde euro) vor reprezenta investitii pentru sustinerea initiativei strategiei Europa 20-20-20. Astfel, se pot continua investitiile in crearea de locuri de munca si cresterea economica, principalii piloni ai evolutiei fiind cercetarea, dezvoltarea durabila si incluziunea sociala. Se mizeaza, de asemenea, pe stimularea intreprinderilor mici si mijlocii sa atraga si sa utilizeze fonduri europene pentru a putea depasi actuala perioada dificila.
In prezent, proiectele finantate din fonduri structurale si de coeziune se afla in diferite etape active de implementare. Cu toate ca angajamentele pentru lucrari noi au sporit cu 3,2%, creditele de plata pentru obiectivele aflate in curs de realizare se majoreaza cu 16,9%, depasind valoarea de 42,5 miliarde euro. Potrivit unui comunicat emis de Comisia Europeana, se asteapta ca aceasta crestere a nivelului platilor sa contribuie in termeni reali la impulsionarea economiilor nationale, promovand, in acelasi timp, ajustarea structurala necesara trecerii la modelul de crestere durabila definit de Uniunea Europeana in strategia pentru revigorare si crearea de locuri de munca, adoptata recent. Aplicarea planului european de redresare economica ar putea contribui cu peste un miliard de euro la finantarea implementarii proiectelor energetice convenite in 2009, a caror executie a inceput in 2010, respectiv in domeniul captarii /stocarii carbonului, energiei eoliene «offshore» si infrastructurii energetice. In mod similar, aproximativ 500 milioane de euro reprezinta suma alocata pentru finantarea de proiecte IT, prevazute in special in zonele rurale.
In articol este sintetizat proiectul de buget pentru 2011 al Uniunii Europene. De asemenea, este trecuta in revista evolutia crizei in SUA si Europa si sunt analizate principalele puncte «cheie» ale expansiunii acesteia. Nu in ultimul rand, sunt tratate pe scurt masurile luate de guvernele europene pentru contracararea efectelor devastatoare ale crizei economice. Pentru varianta completa a articolului, click aici