Aproximativ 60% dintre companii vor sa isi cheme angajatii la birou in martie. 40% dintre angajati spun ca acasa au lucrat mai mult si au fost mai eficienti.
Sondajul „Schimbari in piata muncii dupa Covid” a fost realizat de echipa Undelucram.ro, in perioada noiembrie-decembrie 2020, si cuprinde raspunsurile a 3.752 de angajati si a 583 de manageri de HR din toata tara. Prin acest sondaj, ne-am dorit sa aflam impactul pandemiei asupra angajatilor si angajatorilor.
Pe scurt:
- Marketingul si HR-ul, departamentele cele mai afectate de pandemie;
- O treime dintre companii au facut disponibilizari;
- 1 din 5 angajati si-a pierdut locul de munca;
- Persoanele necalificate si cu studii medii - cei mai afectati angajati;
- 70% dintre companii vor sa isi mentina echipele in 2021.
In ceea ce priveste angajatorii (583 de raspunsuri), cele mai multe companii care au raspuns la sondaj sunt din domenii precum IT&C, comert/retail, servicii financiare (banci, asigurari, pensii si altele), externalizare (BPO si alte servicii), sanatate, transport si logistica, productie industriala.
22% dintre companii si-au reluat munca de la birou din ianuarie
17% dintre aceste companii au renuntat la telemunca de la finalul starii de urgenta (mai 2020), iar aproape 22% s-au intors la birou la inceputul acestui an. Odata ce numarul de cazuri noi de Covid-19 scade, tot mai multe companii vor sa reia munca de la birou. Astfel, 57% dintre companii au in plan sa isi cheme angajati la lucru din luna martie. Aproape 4% dintre companii si-au planificat ca angajatii sa lucreze remote definitiv.
In ceea ce priveste angajatii, 65% dintre cei 3.752 respondenti spun ca au lucrat de acasa in ultimul an. Dintre salariatii care si-au desfasurat munca de acasa, 40% au afirmat ca au lucrat mai mult timp, dar au fost si mai eficienti. Pe de alta parte, 30% dintre ei au raspuns ca acasa au lucrat mai putin ca timp, dar le-a crescut eficienta. 18% dintre angajati au afirmat ca le-a scazut si timpul de lucru si eficienta, iar 11% au spus ca a crescut timpul de lucru, dar le-a scazut eficienta.
Dintre cei 3.752 de respondenti, cei mai multi provin din domenii precum IT&C, comert/retail, productie industriala, servicii financiare (banci,asigurari,pensii si altele), servicii de externalizare (BPO si altele).
40% dintre angajati - afectati de lipsa interactiunii
“Speram ca datele acestui sondaj sa le fie de folos managerilor de HR, liderilor de echipe, dar si administratorilor de spatii de birouri, poate chiar si autoritatilor. Speram ca informatiile din acest studiu vor ajuta angajatorii sa gaseasca "reteta" potrivita a muncii hibrid, imbinand cat mai eficient pentru echipe, munca de la birou cu munca de acasa. Ne-ar bucura ca angajatorii sa aloce mai multe resurse sanatatii fizice si psihice a angajatilor pentru ca, din pacate, acestea au avut foarte mult de suferit din cauza pandemiei, iar programele de wellbeing au fost si primele taiate din pachetul de beneficii salariale”, a declarat Costin Tudor, fondator si CEO al Undelucram.ro.
Aproape 40% dintre angajatii care au lucrat de acasa au declarat ca starea de spirit le-a fost destul de mult (26,2%) si foarte mult (13,8%) afectata de lipsa interactiunii fata in fata. Pe de alta parte, 35% dintre angajatii care au lucrat remote au spus ca au fost afectati putin de lipsa interactiunii, iar 22% foarte putin. In jur de 2,3% spun ca nu le-a fost afectata starea.
De asemenea, starile cele mai frecvente cu care s-au confruntat au fost: temere (48,2%), nervozitate (23,2%), stres (20%), anxietate (14%).
1 din 5 angajati si-a pierdut locul de munca
Pe de alta parte, 19,2% dintre angajati spun ca si-au pierdut locul de munca, 16% au intrat in somaj tehnic, iar 11,2% au avut mai putin de lucru.
Cu toate acestea, aproape jumatate (49%) sunt increzatori in siguranta locului de munca, iar 30% foarte increzatori. Restul de aproximativ 22% au incredere mica si foarte mica in viitorul jobului lor.
Companiile, optimiste - 80% dintre ele isi mentin echipele sau recruteaza
In ceea ce priveste companiile, o treime dintre ele (31,2%) au facut disponibilizari intre iunie si decembrie 2020. Cele mai afectate categorii au fost angajatii cu studii medii si persoanele necalificate (57,6%).
De asemenea, 57,3% dintre companii au taiat programele de training si pe cele wellbeing, iar 9% nu au mai decontat transportul. 23% dintre respondentii din randul companiilor spun ca nu au taiat niciun beneficiu din pachetul salarial.
Daca anul trecut, o treime dintre companii au renuntat la angajati, anul acesta 20% dintre companii au in plan disponibilizari intre 5-50%. Restul companiilor si-au planificat cresteri de personal (13% dintre companii) sau mentionarea numarului actual de angajati (67%).
“Acest sondaj ne arata ca putem fi optimisti. Am observat in comunitatile de social media ca in ultimele saptamani apar tot mai multe anunturi de recrutare pentru experti in resurse umane, dar si alte tipuri de roluri in alte departamente. Faptul ca firmele isi cauta specialisti in HR, denota ca se pun lucrurile in miscare in interiorul organizatiilor”, afirma Andra Pintican, director de marketing al Undelucram.ro