RO EN
Coșul este gol

Tulburarile de anxietate sunt frecvente, insa raman nediagnosticate si netratate

Cu siguranta termenul de „anxietate” va este familiar. In viata de zi cu zi, auzi (sau spui chiar tu) expresii de genul „Sunt foarte anxios!”, „Testul acesta imi provoaca anxietate.” sau „Anxietatea mea nu mi-ar permite niciodata sa fac asta!”. Dar cate dintre persoanele care isi autodiagnosticheaza aceasa tulburare stiu in ce consta cu adevarat si cum ar putea sa isi diminueze simptomele?
Anxietatea este cea mai comuna tulburare mintala, statisticile din 2018 aratand ca 284 de milioane de persoane se confrunta cu ea. Asociatia Americana de Psihologie (APA) defineste anxietatea ca „o emotie caracterizata de stari de tensiune, ganduri de ingrijorare si schimbari fizice cum ar fi presiunea arteriala”.
Atunci cand un individ se confrunta cu factori potential daunatori, sentimentele de anxietate nu sunt doar normale, ci necesare pentru supravietuire. Pericolul declanseaza secretia adrenalinei, un hormon si un mesager chimic in creier, care la randul sau declanseaza aceste reactii anxioase intr-un proces numit raspunsul „lupta sau fugi (fight or flight)”. Aceasta pregateste oamenii sa se confrunte fizic sau sa fuga de orice potentiale amenintari. Sentimentul de neliniste dinaintea unui eveniment important din viata noastra sau dintr-o situatie dificila este datorat acestui instinct primar de ”lupta sau fugi”. Durata sau severitatea unei stari anxioase pot fi uneori disproportionate fata de declansatorul initial sau factorul provocator de stres. De asemenea, se pot dezvolta simptome fizice, cum ar fi cresterea tensiunii arteriale si greata. Aceste raspunsuri trec dincolo de starea anxioasa, intr-o tulburare de anxietate, iar cand devine tulburare interfereaza cu viata personala si degradeaza calitatea vietii.
Desi tulburarile de anxietate sunt numeroase si difera ca manifestare, tulburarea de anxietate generalizata prezinta urmatoarele simptome: neliniste, stari de ingrijorare incontrolabile, iritabilitate crescuta, dificultati de concentrare, probleme cu somnul (insomnii sau somn excesiv), dar si unele simptome fizice precum transpiratia excesiva, gura uscata, palpitatii, tensiune musculara. Chiar daca aceste simptome par normale si frecvente in viata fiecaruia, pentru persoanele care sufera de anxietate generalizata ele sunt persistente si la nivele extreme, incontrolabile.
Daca ai recunoscut simptomele mai sus mentionate in propriul tau comportament si realizezi deja ca anxietatea te impiedica sa ai viata pe care ti-ai dori-o, nu te panica, primul pas este constientizarea. Asa cum am mentionat, mai multe persoane decat ai crede se confrunta cu aceasta boala. Insa iti recomandam sa consulti un expert in domeniul sanatatii mintale, in primul rand pentru a-ti pune un diagnostic corect, iar in al doilea pentru ca tratamentul consta intr-o combinatie de psihoterapie, terapie comportamentala si medicamentatie. Sunt si lucruri pe care le poti face singur pentru a diminua din simptomatologie, cum ar fi reducerea consumului de cafeina, cola si ciocolata, pastrarea unei diete echilibrate, crearea unui orar de somn regulat, evitarea alcoolului si a drogurilor, facutul de miscare cat de des posibil si meditatia de tip mindfulness.
Tulburarile de anxietate sunt atat de frecvente, si totusi de multe ori raman nediagnosticate si netratate. Nu trebuie sa traiesti intr-un sentiment constant de frica si ingrijorare. Asa cum mergi la medic daca prezinti simptome fizice ale unei boli, poti merge si la terapeut daca schimbarile sunt de natura psihica. Tratamentul ajuta, trebuie doar sa iei initiativa si sa pui capat bolii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter