Piata muncii va trece si anul acesta prin numeroase transformari, insa in continuare va fi marcata de pandemie si de schimbarile aduse de aceasta, astfel ca munca remote sau in regim hibrid va ramane in topul tendintelor din piata si in 2022. Noutatea acestui an va fi reprezentata insa de o tendinta globala, care isi va face simtita prezenta la scara larga si pe piata din Romania si le va permite angajatilor romani sa-si acceseze oricand salariul pentru zilele deja lucrate.
Iata care sunt cele cinci tendinte care isi vor face simtita prezenta pe piata muncii din Romania in acest an:
1. Munca remote/in regim hibrid
Principala tendinta care va domina piata muncii in anul 2022 va ramane munca remote sau in regim hibrid. In cazul telemuncii, companiile se vor focusa, in continuare, pe adaptabilitatea angajatilor si pe comunicarea interna, care trebuie sa fie cat mai transparanta si eficienta, ca o nevoie de a substitui distantarea fizica dintre angajati. De asemenea, si sanatatea emotionala a angajatului va reprezenta anul acesta o preocupare majora a organizatiilor, in contextul muncii remote.
De cealalta parte, daca vorbim de munca in regim hibrid, printre principalele obiective ale angajatorilor vor ramane grija mult mai mare fata de sanatatea fizica a angajatilor care vor merge la birou un anumit numar de zile pe saptamana, precum si gasirea unui mix optim intre orele lucrate de acasa si cele lucrate de la birou. Solutia, care vine in intampinarea acestor nevoi reale ale angajatorilor, este reprezentata de o aplicatie software, care se regaseste si in portofoliul Smartree. Este vorba despre PandemSafe Return to Office/Hybrid Work Planner, o aplicatie special conceputa pentru programarea intoarcerii in siguranta la birou a angajatilor.
2. Digitalizarea
De asemenea, in 2022, un rol important pe piata muncii din tara noastra il va avea digitalizarea. Tool-urile de automatizare si Inteligenta Artificiala (AI) impacteaza tot mai multe procese si fluxuri operationale, indiferent de domeniul de activitate. Liniile de productie automatizate cu ajutorul robotilor industriali, casele de marcat de tip self-service sau asistentii virtuali care iau locul operatarilor umani sunt doar cateva exemple. Daca ne referim strict la aceste situatii, o consecinta a integrarii acestor tool-uri pe termen mediu va fi reprezentata de disparitia unor joburi precum cele de casier sau operator call-center. Pe de alta parte insa, odata cu automatizarea diverselor procese de rutina, rolul interactiunii umane va deveni, in multe domenii, din ce in ce mai important, iar abilitatile de tip soft si competentele digitale vor fi la mare cautare.
Smartree vine in intampinarea acestei tendinte, care cu siguranta va impacta piata muncii in 2022, cu un asistent virtual propriu, chatbot-ul MySmarty, dezvoltat pe tehnologie Druid, care va contribui semnificativ la cresterea satisfactiei angajatilor printr-un acces instant, facil, cu disponibilitate 24/7 la diverse documente, adeverinte, cereri de concediu sau situatii privind soldul zilelor de concediu pentru anul in curs.
3. Fluctuatia mare de personal
O alta tendinta care va caracteriza piata muncii in 2022 va fi fluctuatia mare de personal, tendinta strans legata de un alt fenomen cu care ne confruntam in prezent si de care ne-am mai lovit si inainte de pandemie - deficitul de personal. Inca din ultimul trimestru al anului 2021, dupa o perioada in care fluctuatia de personal a fost incetinita pe fondul instabilitatii economice, angajatii au inceput sa devina mult mai activi pe piata muncii si dornici de a face o schimbare profesionala. Acesta dorinta de schimbare fie exista si inainte de pandemie, dar din cauza situatiei sanitare nu a putut fi manifestata, fie a venit odata cu lucrul in regim remote sau hibrid, cand angajatii au devenit mult mai deschisi in a accepta interviuri.
4. Salary on demand - salariul cu plata la cerere
Tot in 2022, estimam ca isi va face simtita prezenta si pe piata muncii din Romania o tendinta globala, si anume salary on demand sau, in traducere, salariul cu plata la cerere. Lipsa fortei de munca a determinat angajatorii sa apeleze la masuri din ce in ce mai creative, menite sa atraga personal. Astfel, a luat amploare acest fenomen, care permite angajatilor sa-si acceseze oricand salariul pentru zilele deja lucrate, fara sa mai fie nevoiti sa astepte ziua de salariu. Aceasta tendinta nou aparuta pe piata muncii prezinta avantaje clare, precum flexibilitate in gestionarea finantelor si mai putine griji privind cheltuielile neprevazute. Estimam ca pe parcursul acestui an, tot mai multe companii vor fi dispuse sa abordeze acest sistem de plata a salariului, ca o metoda de retentie a angajatilor in companie sau deopotriva pentru a atrage noi talente.
5. Focus pe Learn&Development
Cea de-a cincea tendinta care va caracteriza piata muncii este legata de nevoia dezvoltarii de noi competente, aspect care va determina companiile sa se focuseze din ce in ce mai mult pe zona de Learning&Development. In prezent, exista o neconcordanta intre cererea de talente si oferta disponibila pe piata muncii. Pentru a ajuta la combaterea acestui fenomen, companiile vor investi din ce in ce mai multe resurse in traininguri, atat pentru dezvoltarea actualilor angajati, cat si a candidatilor care se potrivesc perfect pentru o ocupa o anumita functie, dar care nu au cunostintele sau certificarile necesare.
Articol realizat de specialistii de la Smartree, lider pe piata locala a serviciilor de outsourcing de salarizare si administrare de personal.