RO EN
Coșul este gol

PwC: Aproape jumatate din companii vor sa aplice permanent munca de acasa

Aproape doua treimi (64%) dintre companiile chestionate la nivel global pregatesc noi masuri de siguranta a angajatilor pentru a putea reveni la locurile de munca, arata cea mai recenta editie a sondajului global PwC COVID-19 CFO Pulse, din 28 aprilie. In acest context, 55% dintre respondenti spun ca vor sa reconfigureze spatiile de lucru pentru a permite distantarea fizica si 22% vor sa-si reduca suprafata birourilor.
”Majoritatea companiilor au depasit faza de reactie pe termen scurt fata de criza generata de COVID-19, in care s-au concentrat prioritar asupra rezolvarii problemelor imediate: siguranta angajatilor si supravietuirea afacerii. Acum trebuie sa se gandeasca cum stabilizeaza activitatea pentru a functiona in noua normalitate. O componenta esentiala a acestor planuri o reprezinta redeschiderea birourilor, fabricilor si a altor spatii de lucru. Din acest motiv, primele doua masuri avute in vedere sunt siguranta la locul de munca si reconfigurarea spatiilor pentru a asigura distantarea”, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner al PwC Romania.
In noul context, 47% dintre companii intentioneaza sa introduca permanent munca de acasa pentru rolurile care permit acest lucru, 46% vor sa accelereze automatizarea si sa introduca noi moduri de lucru si 44% sa programeze munca in ture pentru a diminua expunerea.
In ceea ce priveste impactul COVID-19 asupra afacerilor, nivelul de ingrijorare a ramas constant cu editia anterioara a sondajului, 70% dintre liderii de finante aratand ca sunt foarte preocupati de acest lucru si majoritatea (80%) asteapta o scadere a veniturilor si profitului.
Din perspectiva industriei, directorii financiari ai companiilor de retail sunt cei mai ingrijorati (75%), din cauza reducerii increderii consumatorilor, dar si a puterii de cumparare, ca urmare a scaderii veniturilor. Cel mai scazut nivel de ingrijorare cu privire la impactul potential asupra afacerilor a fost raportat de liderii de finante din energie, utilitati si resurse (57%).
Ponderea respondentilor care considera ca organizatia lor ar putea reveni la activitatea obisnuita („business as usual”) in termen de trei luni, in cazul in care criza ar fi incheiata astazi, a scazut la 49% de la 56% in editia anterioara a sondajului.
Alte concluzii ale sondajului
- Principala prioritate a liderilor de finante este tinerea sub control a cheltuielilor. Astfel, ponderea celor care iau in considerare masuri de reducere a costurilor a crescut la 82%, de la 77% in editia anterioara.
- In topul preocuparilor directorilor financiari se afla recesiunea globala (69%), impactul financiar asupra operatiunilor companiei (67%) si reducerea consumului (58%, in crestere de la 39% in studiul anterior).
- Respondentii din sectorul financiar sunt cei mai preocupati de recesiune (74%) si impactul financiar (72%).
- Cei mai pesimisti CFO sunt cei din Irlanda, 98% asteptandu-se la scaderi ale afacerilor. Chiar si in tarile cu o perspectiva mai optimista, directorii financiari se asteapta la reduceri ale veniturilor: Elvetia (80%), Danemarca (73%) si Germania (66%).
- La nivel de industrii, liderii de finante din servicii financiare (86%), industria manufacturiera si auto (86%) si retailul (80%) au cea mai mare pondere de CFO care estimeaza scaderea veniturilor.
- Aproximativ jumatate dintre directorii financiari spun ca vor acorda prioritate dezvoltarii optiunilor alternative de aprovizionare (52%), intelegerii starii financiare si operationale a furnizorilor lor (50%) si schimbarii clauzelor contractuale (42%).
- 56% intentioneaza sa includa impactul in situatiile financiare.
Sondajul a fost realizat in data de 28 aprilie in randul a 871 de directori financiari din 24 de tari: Armenia, Azerbaidjan, Brazilia, Cipru, Danemarca, Franta, Germania, Irlanda, Japonia, Kazahstan, Malta, Mexic, Orientul Mijlociu, Olanda, Filipine, Portugalia, Singapore, Slovacia, Suedia, Elvetia, Thailanda, Turcia, SUA si Vietnam.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter