Un sfert dintre companiile care au participat la studiul PayWell 2019, realizat de PwC Romania, iau in calcul importul de forta de munca pentru a-si acoperi deficitul de angajati, cererea fiind, in special, pentru muncitori necalificati sau sezonieri.
Specialistii avertizeaza ca Romania se confrunta cu un deficit acut al fortei de munca, mai ales in sectoarele mentionate, ca urmare a migratiei, problemelor demografice sau ale sistemului educational din ultimele decenii. Potrivit estimarilor PwC, pentru a sustine o crestere economica de 3,5% este nevoie de inca 1 milion de angajati, pana in 2022.
Aproximativ 600.000 de locuri de munca din Romania vor fi afectate de transformarea digitala generata de noile tehnologii, potrivit studiului PwC Workforce Disruption Index. Dintre acestea, 275.000 ar putea fi inlocuite de automatizare. Desi companiile spun ca gasesc greu angajati, Romania are una dintre cele mai mari ponderi ale populatiei inactive din Uniunea Europeana, potrivit analizei Paywell.
Excluzand pensionarii si populatia de peste 15 ani care urmeaza o forma de invatamant, peste 1,1 milioane persoane sunt teoretic disponibile pentru a fi angajate, potrivit PwC.