Angajatorii sunt obligati sa acorde zile libere platite angajatilor pentru supravegherea copiilor de pana la 12 ani, pe durata limitarii sau suspendarii activitatii didactice, ca urmare a pandemiei Covid-19.
In cursul zilei de vineri din saptamana precedenta a fost publicata o noua Ordonanta de Urgenta a Guvernului, prin care se acorda zile libere unuia dintre parinti, in scopul supravegherii copiilor in cazul suspendarii sau limitarii activitatii scolare, ca urmare a efectelor pandemiei Covid-19.
Pentru a putea beneficia de a aceste dispozitii copii nu trebuie sa aiba mai mult de 12 ani sau 26 de ani, in cazul persoanelor cu dizabilitati. Doar unul dintre parinti poate beneficia de aceste zile libere. Atat parintele biologic, cat si adoptatorul sau persoana care are copilul in plasament, pot beneficia de aceste prevederi.
Aceste dispozitii se aplica inclusiv in ipoteza in care programul scolar va fi redus ca frecventa.
Angajatorul este obligat sa acorde zile libere platite pe intreaga durata de limitare sau suspendare a activitatii didactice, in baza unei cereri depuse de parinte, insotita de copia certificatului de nastere al copilului si de declaratia pe propria raspundere a celuilalt parinte.
Pentru fiecare zi libera se achita o indemnizatie in cuantum de 75% din salariul de baza aferent unei zile, limitata la maximum 75% din salariul mediu brut, corespunzator unei zile lucratoare. Aceasta indeminizatie este supusa impozitarii si contributiilor si se deconteaza de catre stat.
Cererea de decontare se depune in termen de maximum 30 de zile de la data platii impozitului si contributiilor, iar plata se realizeaza in termen de maximum 15 zile calendaristice.
Neacordarea zilelor libere se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 de lei, pentru fiecare persoana, limitata la maximum 20.000 de lei.