Violeta Alexandru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a lansat un apel la responsabilitate si solidaritate, in contextul pandemiei cu coronavirus.
"Romania trece printr-o mare incercare in aceasta perioada. Coronavirusul poate fi luat de oriunde, dupa cum se poate, foarte bine, sa evitam contaminarea, prin masuri responsabile, luate oriunde ne aflam. De aceea, prima noastra grija trebuie sa fie sa actionam responsabil, sa urmarim informatiile oficiale, sa ne luam toate masurile de protectie. (...) Romania nu poate fi inchisa! Gunoiul trebuie ridicat, mancare trebuie sa ne procuram, putem avea nevoie sa accesam servicii medicale de urgenta, cineva trebuie sa ne furnizeze apa potabila, daca avem nevoie de un politist, el trebuie sa ne ajute. Acesti oameni sunt la serviciu. Jurnalistii merg la serviciu pentru a ne informa. Deci, Romania nu poate fi inchisa", a scris Violeta Alexandru pe pagina ei de Facebook.
Ministrul a mai precizat ca institutiile statului trebuie sa functioneze si face apel la toti angajatorii sa-si respecte angajatii.
"Este nevoie, mai mult ca oricand, ca oamenii sa stie ca institutiile continua sa functioneze. Si angajatii din sistemul public sunt tot oameni; stiu ca sunt speriati dar nu putem fugi, lasandu-i pe romani fara pensii, fara salarii, fara prestatii sociale, fara adeverinte, fara avize etc. Daca angajatul de la benzinarie, de la magazinul cu alimente este acolo pentru noi tot asa si angajatii statului trebuie sa fie acolo pentru romani. Cu masuri de protectie bine puse la punct. Cer public fiecarui angajator sa isi inteleaga angajatii. Pentru ca sunt situatii, inclusiv in sistemul public, care au nevoie de o abordare flexibila in aceasta perioada. Angajatorii, sefii de institutii trebuie sa discute cu angajatii, sa le cunoasca nevoile, sa ia cele mai bune masuri de organizare a muncii, de la flexibilizarea muncii la munca la domiciliu (cu modificare de contract) sau telemunca (pentru mediul privat), pentru ca Romania sa mearga mai departe", a mai spus ministrul Muncii.
Masuri propuse
Printre masurile propuse de ministrul Muncii pentru angajatorii din sistemul privat se afla posibilitatea de somaj tehnic, prin care salariatii ar urma sa beneficieze de 75% din salariu si reducerea timpului saptamanal de lucru de la 5 la 4 zile. Oficialul a mai precizat ca fondul de somaj pentru 2020 se ridica la 1,9 miliarde lei.
O alta masura propusa vizeaza flexibilizarea programului de lucru, caz in care se va semna un act aditional la contractul individual de munca pentru noile conditii, care sa specifice programul si adresa de domiciliu a salariatului. De asemenea, in cazurile in care telemunca este posibila, se recomanda semnarea unui act aditional la contractul individual de munca, care sa descrie noile conditii de lucru, inclusiv o minima instruire in siguranta si securitatea muncii.