RO EN
Coșul este gol

KPMG: Talentul devine prioritarea liderilor in tehnologie in noua piata a muncii

Talentul continua sa fie un element cheie, iar in noua realitate a muncii, capacitatea de a crea conditii colaborative pentru talente creste in importanta. Centrele de inovatie importante continua sa se dezvolte si in afara ecosistemului Silicon Valley. Abilitatea de a crea conditii pentru dezvoltarea acestora face diferenta intre economii cu valoare adaugata mare si economii cu valoare adaugata scazuta.
Pe masura ce multe birouri si orase au intrat in carantina in 2020, angajatii au trecut in telemunca, iar unii dintre ei au parasit orasele principale in cautarea unor spatii mai mari la costuri mai reduse, printre alti factori. Liderii in tehnologie cred ca, in viitor, succesul se va construi pe un echilibru intre spatiul fizic al birourilor si o mai mare flexibilitate.
39% dintre liderii industriei considera ca orasele “centru”, precum Londra, Singapore sau Tel Aviv, vor continua sa detina un rol vital, facilitand colaborarea in comunitati cu o infrastructura digitala solida, arata studiul KPMG Technology Industry, la care au participat peste 800 de lideri din industrie. Aceste centre si-au pierdut importanta pentru doar 22% dintre respondenti. Aceste informatii reflecta datele din editia 2021 a KPMG CEO Outlook, conform caruia 78% dintre liderii din domeniul tehnologiei nu intentioneaza sa isi reduca spatiul de birouri, iar un sfert (26%) anticipau ca vor recruta angajati predominant in telemunca.
Alex Holt, Global Head, Technology, Media and Telecommunication, KPMG, afirma: “Succesul sectorului de tehnologie a depasit majoritatea industriilror in timpul pandemiei de Covid-19, multe companii inregistrand cresteri semnificative de la inceputul crizei. Aceste rezultate consolideaza perceptia conform careia creativitatea si inovatia se pot intampla oriunde, in contexul colaborarii globale virtuale. Totusi, o companie trebuie sa poata inova, iar raportul KPMG Technology Innovation Hubs releva ca spatiile de lucru fizice si centrele de inovare raman componente esentiale in strategiile companiilor de tehnologie, desi acestea ar putea fi relocate din Silicon Valley. Talentul in inginerie si proprietatea intelectuala sunt fundatia industriei de tehnologie, iar retentia talentelor de varf este un imperativ strategic. Angajatorii stiu si dezvolta modele de lucru flexibile, inclusiv permanent hibride. Pe masura ce forta de munca se disperseaza geografic, vor aparea noi zone cu angajati specializati in tehnologie.”
Liderii industriei au clasat orase din toata lumea, cu exceptia Silicon Valley, intr-un top al locatiilor ce vor deveni centre de inovatie in tehnologie in urmatorii patru ani. Orasele din acest Top 10 aveau deja ecosisteme puternice si inainte de pandemie, ajutandu-le sa iasa mai puternice din pandemie si, posibil, sa reprezinte o provocare pentru Silicon Valley, pe masura ce lumea se pregateste pentru redresarea post-pandemie.
Adela Ciucioi, Partener, Head of Technology, Media & Telecom, KPMG in Romania, spune: “Una dintre lectiile esentiale ale acestui studiu este ca, desi Silicon Valley isi va pastra importanta, ar putea aparea noi centre de tehnologie. Romania ofera multe oportunitati industriei de tehnologie si are potentialul de a se transforma intr-un centru in urmatorii ani. Tara indeplineste multe dintre criteriile stabilite de studiu pentru centrele de tehnologie. In tara activeaza multe companii de succes in domeniu, Romania are o infrastructura IT foarte buna – printre cele mai rapide din lume – si profesionisti IT care pot fi atrasi din universitatile de top ale tarii. De asemenea sectorul IT este recunoscut ca un sector prioritar si a beneficat de-a lungul timpului de masuri de sustinere. Un focus mai mare pe masurile care vizeaza cercetarea-dezvoltarea este important pentru a crea conditii favorabile pentru valoare adaugata mare in economie”.
Comparativ cu studiul din anul precedent, editia din acest an aduce cateva schimbari notabile. Seul, aflat pe locul 8 in 2020, a scazut pana pe pozitia 14 in acest an, in timp ce Austin si Seattle, clasate pe 11, respectiv 24 in 2020, impart locul 10 in editia curenta. Desi Silicon Valley este regiunea dominanta in industria globala a tehnologiei, doar unul dintre trei lideri considera ca isi va pastra pe termen lung pozitia in domeniul inovatiei, iar un numar egal de lideri considera ca o va pierde.
“KPMG i-a intrebat pe respondentii care considerau anterior ca sunt foarte importante centrele fizice in ce masura centrul global de inovatie se va muta in urmatorii patru ani din Silicon Valley. O treime (32%) considera ca Silicon Valley isi va mentine pozitia, dar un numar similar de lideri considera o va pierde. Companiile de dimensiuni diferite au opinii usor diferite. 38% dintre companiile mari considera ca Silicon Valley isi va pastra suprematia, dar doar 27% dintre companiile mici / start-up-uri au aceeasi viziune. Companiile mijlocii se incadreaza pe medie, la 32 de procente. Din studiul nostru reiese ca liderii in tehnologie sunt atenti la opiniile angajatilor si dezvolta politicile si viziunea asupra strategiilor pentru viitor in functie de nevoile si aspiratiile oamenilor lor, precum si in functie de beneficiile si provocarile diferitelor modele. Industria are o reputatie de trend setter in ceea ce priveste evolutia mediului de lucru si consider ca pandemia a accelerat inovatia si schimbarea progresiva. Nu exista o abordare universala, asa cum indica diferentele din industrie. Cu toate acestea, desi exista o incertitudine in ceea ce priveste modelele fortei de munca pe termen lung, industria pare sa accepte oportunitate unei structuri cu adevarat hibride, combinand ecosistemele vibrante ale centrelor de tehnologie cu agilitate, echilibrul si accesul la talent oferite de telemunca,” incheie Holt.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter