Peste 10.000 de joburi cu salariul afisat sunt disponibile, in acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania. Companiile se pregatesc, astfel, pentru momentul in care va deveni obligatorie masura propusa de Comisia Europeana de a legifera transparenta salariilor. Propunerea vizeaza publicarea salariilor sau a unor marje salariale inca din anuntul de angajare. „Dincolo de acest element al obligativitatii in viitorul apropiat, angajatorii stiu ca aceste anunturi sunt mult mai atragatoare pentru candidati, fiind cu 40% mai vizualizate decat cele fara salariu. La asta se adauga faptul ca si aplicarile sunt mai tintite de vreme ce candidatii stiu exact la ce sa se astepte din punct de vedere salarial si nu aplica decat daca oferta expusa in anunt corespunde criteriilor pe care le au”, explica Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs Romania.
Angajatorii cu cea mai mare deschidere catre publicarea salariilor sunt cei din retail, servicii, transport - logistica, turism si constructii, iar majoritatea joburilor sunt din categoria entry level. Totodata, un numar important de pozitii cu salariile afisate sunt cele care se adreseaza candidatilor ce vor sa lucreze in afara tarii (17% din numarul total de locuri de munca pentru care salariul este publicat). „Desi vedem o crestere a numarului de anunturi de angajare care includ salariul oferit de angajator, inca este destul de restrictiva plaja joburilor si domeniilor pentru care se intampla acest lucru. Cu cat pozitiile sunt mai specializate sau cer un nivel superior de senioritate, cu atat numarul de joburi cu salariul afisat este mai mic. De aceea, apar undeva in a doua parte a clasamentului domenii precum IT, telecomunicatii, marketing, banking sau farma”, puncteaza Roxana Draghici.
Cu toate acestea, in perioada ianuarie - decembrie 2022 s-a triplat numarul de pozitii deschise care au salariul mentionat comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar pentru 2023 sunt asteptate noi cresteri la acest capitol. „Daca se va mentine aceeasi nevoie acuta de candidati ca in 2022 si anul viitor si daca va fi in continuare dificil pentru recrutori sa gaseasca in piata candidatii potriviti, vom vedea tot mai multe companii care vor fi dispuse sa faca acest pas in directia transparentizarii salariilor pentru ca va fi un avantaj competitiv care ii va ajuta sa angajeze mai rapid”, explica Roxana Draghici.
La nivelul intregului an, companiile din Bucuresti, strainatate, Timisoara, Cluj-Napoca si Constanta au fost cele care au publicat cele mai multe anunturi in care au specificat salariul oferit. „Un aspect imbucurator este faptul ca angajatorii incearca sa prezinte o imagine cat mai clara si completa asupra castigurilor pe care le poate obtine un angajat, astfel incat, acolo unde este cazul, au inceput sa detalieze si componentele variabile care se adauga si cresc partea fixa, precum valori estimative ale comisioanelor ori lista de beneficii extrasalariale”, mai spune Roxana Draghici.