Anul acesta a fost, cu siguranta, unul al revenirii pentru piata muncii. Cu o medie de peste 30.000 de joburi noi si peste 1.000.000 de aplicari in fiecare luna pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, 2021 a fost mai mult decat propice pentru schimbarile profesionale. De la inceputul anului si pana in prezent, candidatii au efectuat aproape 8 milioane de cautari in site.
Jobul de inginer a fost cel mai ravnit de catre candidati, totalizand circa 178.000 de cautari in site. Pe locul 2 in topul cautarilor se afla cuvintele „acasa” „remote” si „work-from-home”, acestea fiind cautate, in total, de aproximativ 131.000 de ori. Desi procentul de joburi remote publicate pe eJobs a crescut de la 1,3% in 2019 la 6,3% in 2021, in continuare interesul candidatilor este mai mare decat oferta de locuri de munca pusa la dispozitie de angajatori: aproximativ 12% dintre aplicarile din acest an fiind pentru joburi remote. A treia cea mai cautata sintagma pe eJobs.ro a fost „part-time”, cu circa 98.000 de cautari.
„Ultimul an si jumatate a marcat atingerea unor recorduri atat in ceea ce priveste numarul de joburi care ofera posibilitatea de a lucra de acasa, cat si interesul candidatilor pentru acestea. Desi o mare parte dintre angajatori doresc sa-si aduca echipele la birou, nevoia candidatilor/angajatilor de flexibilitate devine din ce in ce mai stringenta. Chiar si in conditiile revenirii la birou insa, cei care-si doresc sa lucreze de acasa vor avea in continuare deschisa aceasta posibilitate in cele mai multe companii”, explica Bogdan Badea, CEO eJobs Romania, liderul pietei de recrutare din Romania.
Pe langa inginer si sofer, si joburile de contabil si economist au fost foarte populare anul acesta in cautarile candidatilor pe eJobs.ro. Interesul lor pentru joburile din urma se poate constata si la nivel de aplicari, caci domeniul financiar-bancar se afla anul acesta in topul domeniilor care au primit si cele mai multe candidaturi. Candidatii au aplicat in 2021 la joburi din acest sector de peste 1,2 milioane de ori.
„2021 a fost anul in care candidatii au avut mai mult curaj sa faca schimbari in cariera, dar si anul in care au inteles mai bine cum arata locul de munca ideal pentru ei. Avand in vedere traiectoria mai clara pe care o au in fata acum, anul viitor lupta pentru candidati se va intensifica si mai mult. Iar cei din urma nu vor accepta sa faca prea multe compromisuri cand vine vorba de angajare. Din aceste motive, ne asteptam sa vedem rate de fluctuatie tot mai ridicate in companii si eforturi tot mai mari din partea acestora pe zona de atragere de talente, dar si proiecte de employer branding si programe de retentie tot mai elaborate”, mai spune Bogdan Badea.
In acelasi timp, au fost si candidati care nu au fost foarte hotarati in privinta traseului lor profesional: 6.291 dintre cautarile din acest an au fost pentru cuvantul „munca”, 3.756 pentru „birou” si 1.023 pentru „job”. Pe de alta parte insa, cativa candidati au stiut foarte bine ceea ce-si doresc: 2.662 dintre cautari au fost pentru „sef”.